Hlavní obsah

Ottawa a Detroit jsou dle expertů NHL favority na Stanley Cup

PRAHA/DETROIT

První čtvrtinu nového ročníku zámořské NHL mají kluby za sebou a podle názoru dvou předních expertů na NHL, Harryho Nealea a Barry Melrose, jsou zatím největšími kandidáty na finále Stanley Cupu týmy Detroitu Red Wings a Ottawy Senators. „Byla by to skvělá série. Na vítěze byste si mohli hodit mincí,“ citoval slova bývalého kouče Detroitu Harryho Nealea deník The Detroit News.

Článek

„Je odůvodněné považovat Detroit a Ottawu za finalisty Stanley Cupu...pokud by se však ono finále hrálo tento čtvrtek. Stále ještě zbývá 60 zápasů,“ varuje analytik z „Hockey Night in Canada“ a bývalý trenér Red Wings, Harry Neale.

„Vyřazovací boje přinesly již mnoho pěkných překvapení,“ připomněl Neale například vyřazení Pittsburghu od New York Islanders v roce 1993, prohru Detroitu s nováčkem ze San Jose v roce 1994 po sedmizápasové sérii či vyřazení Dallas Stars od Edmontonu v sezóně 1997/1998.

Zatímco tým Rudých křídel posbíral v Západní konferenci prozatím 29 bodů, Senátoři z Ottawy si na svůj účet připsali o tři body více, přičemž mají o jeden zápas méně. Tým Red Wings vede ligu v počtu vyslaných střel na bránu soupeře (průměrně 34,6) a jeho brankáři jsou také nejméně zaměstnaní (průměrně čelí 23 střelám).

Detroit dle Melrose vítězí ve velkém stylu

Expert z Espn Barry Melrose vidí také favority na vítězství poháru lorda Stanleyho buď v týmu Detroitu nebo Ottawy, ale přiklání se spíše na stranu Red Wings. „Bez debat jsou to dva špičkové týmy. Pro NHL by bylo úžasné, pokud by se porvaly o vítězství ve Stanley Cupu právě tyto dva celky,“ řekl Melrose.

„Kdo že by vyhrál? Řekl bych že Detroit. Red Wings zatím vítězí ve velkém stylu. Nick (Lidström) a Brian (Rafalski) hrají velmi dobře. K nim se přidává výborná Zetterbergova formace, včetně talentů jako je (Jiří) Hudler a (Johan) Franzen, kteří ukázali, že by mohli dát i dvacet branek za sezónu,“ neopomněl Melrose při hodnocení lídra Západní konference zmínku o českém forvardovi.

Ovšem i Ottawa má vynikající top formaci: Dany Heatley, Jason Spezza a Daniel Alfredsson. "Oba celky mají nesmírnou ofenzivní sílu a zatím se osvědčily i ve hře dozadu,“  řekl Neale. „Ottawa je trochu odvážnější než byla dříve. Jejich obrana vypadá letos mnohem lépe. Nevím, čím to je. A velký dojem na mne dělá brankář (Martin) Gerber,“ pokračoval v hodnocení vedoucího týmu Východní konference Neale.

Nealea zaujala soudržnost Red Wings

„Statistiky Ozzieho (Chris Osgood) jsou neuvěřitelné,“ vyzdvihl zase analytik z Espn Melrose brankáře Detroitu. „Předpokládalo se, že tým povede Hašek, ale Ozzie to vzal za správný konec,“ dodal. „Zdá se mi, že Ozzie je o něco lepší než Gerber, navíc Ozzie má zkušenost z finále Stanley Cupu. To Gerberovi chybí,“ přiklonil se Melrose na stranu Red Wings.

Bývalého kouče Detroitu Harryho Nealea pro změnu zaujala soudržnost Rudých křídel, přestože pustili beka Mathieu Schneidera do Anaheimu a Roberta Langa do Chicaga. „Detroit je úžasný mančaft, tým opustilo několik hráčů a člověk by si pomyslel, že nebudou tak dobří. Oni to ale zvládli, zapracovali do týmu mladé kluky a ti mužstvu pomáhají,“ zakončil Neale své hodnocení.

Reklama

Související témata: