Hlavní obsah

Fischer žije šťastný život, stále však sní o návratu k hokeji

DETROIT

Dva roky uplynuly od okamžiku, kdy na střídačce hokejistů Detroitu zkolaboval český obránce Jiří Fischer. Zadáka, jemuž byla předpovídána zářivá budoucnost, tehdy zachránil pohotovým zásahem klubový lékař Tony Colucci. Jeho zásluhou se také srdeční zástava obešla bez následků a Fischer může dál žít plnohodnotný život. Ovšem bez hokeje v jeho aktivní podobě.

Foto: Detroit Red Wings

Český obránce Detroitu Jiří Fischer během přípravného kampu na NHL

Článek

Fischer toho však i tak stihl dost. Stal se ředitelem hráčského rozvoje v Red Wings, během uplynulého léta se oženil s dlouholetou přítelkyní Avory a nemusí již nosit přístroj monitorující jeho srdce, který měl připevněný na hrudi téměř jeden a půl roku. "Byly to rychlé dva roky, ale stalo se během nich mnoho věcí," řekl ve čtvrtek na webu Michigan Life sedmadvacetiletý Fischer, jenž brázdí Spojené státy a Kanadu, aby kontroloval vývoj talentů klubu rozesetých po juniorských, univerzitních či nižších soutěžích.

Přestože dobře ví, že šance na návrat k aktivní kariéře je stále velmi malá, nadále navštěvuje specialistu a podstupuje testy ve snaze zjistit, co bylo příčinou abnormality v činnosti jeho srdce. "Od srdečního kolapsu přes několik měsíců absolutní beznaděje, že bych se mohl ještě někdy úplně uzdravit, až po uvedení do činnosti, kterou si opravdu užívám, to jsou pro mě fantastické pokroky," prohlásil Fischer. "Být šťastný z toho, že mohu dělat něco, co mě naplňuje, je úžasné," dodal.

Do nové funkce obsadil Fischera generální manažer Ken Holland poté, co českému bekovi vypršel po minulé sezóně kontrakt, ale Holland ho chtěl v organizaci Rudých křídel udržet. Fischer nyní pomáhá mladým hráčům v osobní rovině, pokouší se je motivovat a celkově připravovat na vstup do NHL. "Máme opravdu spoustu dobrých hráčů, kteří to mají srovnané v hlavě, jsou hladoví a chtějí se učit. To je potom motivující i pro mě, snažit se zkrátka pomoci mladým klukům. Snažím se jim pomáhat trošku jinou cestou, osobnějším přístupem, než k tomu mohou přistupovat agenti," řekl Fischer.

Fischer bez obav již řídí automobil i létá letadlem

Kvůli dvěma případům srdeční arytmie, jež ho krátce po prvním incidentu poslaly zpět do nemocnice, nemohl šest měsíců řídit. I tady však už udělal velký pokrok: létá letadlem i sám řídí automobil. Vše bez obav, že by přišla další zdravotní nepříjemnost. "Věděl jsem, že musím začít znovu cestovat. Mluvili jsme o tom s manželkou a nemá s tím problém."

Před dvěma měsíci mohl odložit i speciální vestu pečující o správnou činnost srdce. "Nevěřím tomu, že s mým současným stylem života by se to celé mělo přihodit znovu," tvrdí Fischer, který stále ještě neposkládal v paměti všechny střípky z osudného večera před dvěma roky. "Myslel jsem si, že jsem vedl puk, dostal ránu a probudil se až v nemocnici. Událo se tam toho však samozřejmě mnohem víc. Třeba vůbec nevím, že mě resuscitovali, to jsem viděl až v televizi," vzpomínal.

Fischer plánuje oběd s Tonym Coluccim. S týmovým doktorem, jenž mu zachránil život, budou oslavovat dvouleté výročí. Nechce však brát osudný den jako nejhorší ve svém životě. "Možná to byl ten nejpozitivnější, který jsem prožil, poněvadž jsem byl tak blízko smrti. Ale nyní tu můžu stále být, mám funkční mozek a nemám ani žádné jiné zdravotní potíže," řekl Fischer.

Definitivně se návratu do NHL ještě nevzdal

Přestože akceptoval, že nemůže hrát, bude podle jeho slov trvat velmi dlouho, než se definitivně vzdá naděje na to, že opět projde fyzickými testy a dostane zelenou k návratu. "Vím, že nyní nikdo neriskne svou kariéru, aby mi dovolil hrát. Ale pokud by ten moment jednou přišel a já mohl hrát, ať už pouze na své riziko nebo ne, bude to pro mě fantastický úspěch."

Fischer už se však nyní těší, jak si půjde stejně jako minulou zimu zabruslit ven, jen tak na nějaký zamrzlý rybník či řeku. "Byla to fantazie. Něco, co jsem v životě zažil jen párkrát, když mi nebylo ani deset. Je skvělé se takhle hýbat a dýchat u toho úplně jiný vzduch než ten uvnitř hokejové arény," zasnil se Fischer.

Reklama

Související témata: