Hlavní obsah

Vrána byl u všeho, prohře Capitals však nezabránil. Senzační sérii Tampy nezastavil ani Francouz

Aktualizováno

Dvěma zápasy pokračovala zámořská NHL a v obou duelech byli vidět čeští hokejisté. V duelu Vegas s Washingtonem se mohl z vítězství Rytířů radovat Tomáš Nosek, který se na triumfu 3:2 podílel jednou asistencí, na druhé straně Capitals nepomohly ani dvě asistence Jakuba Vrány. V druhém utkání nezabránil Pavel Francouz v brance Colorada prohře svého týmu s Tampou 3:4 po prodloužení. Blesky tak vyhrály již jedenáctý zápas v řadě!

Foto: Isaac Brekken, ČTK/AP

Hokejisté Vegas Golden Knights se radují z branky do sítě Washingtonu

Článek
Fotogalerie

Třetí vítězství v řadě chtěli přidat hokejisté Vegas v domácím duelu proti Coloradu. A svůj cíl začali plnit od prvních minut. První třetinu vyhráli po trefách Holdena a Smitha 2:0, když pod se pod první zásah podepsal i Tomáš Nosek, jenž rozehrál křižnou přihrávkou napříč obranným pásmem soupeře parádní akci, kterou zakončil za záda bezmocného Holtbyho právě kanadský bek Nick Holden. Pro Tomáš Noska se tak jednalo o jedenáctý bod v probíhajícím ročníku.

A Rytíři nepolevovali ani ve druhé třetině. V 35. minutě zvýšil už na 3:0 Pacioretty a zdálo se být o výsledku utkání rozhodnuto. Washington však utkání ještě pořádně zdramatizoval. V 49. minutě se parádní ranou do pravého horního rohu Freuryho branky prosadil Oshie.

Foto: Isaac Brekken, ČTK/AP

Alexander Ovečkin se v zápase proti Vegas gólově neprosadil

Zjevně namlsaný americký útočník si celou situaci zopakoval o dvě minuty později, kdy z velmi podobné situace a prakticky ze stejného místa v pravém kruhu tentokrát střelou na bližší tyč snížil na 2:3. Na obou jeho trefách se asistencí podílel Jakub Vrána, který si tak připsal už 49 (23+26) kanadských bodů. Pražský rodák si o dva body vylepšil svůj bodový rekord z  minulého ročníku.

Více však už hosté nestihli, prohráli 2:3 a připsali si tak čtvrtou porážku z posledních pěti zápasů. Přesto patří týmu z hlavního města třetí příčka Východní konference, Vegas jsou v Západní na páté pozici.

Foto: Isaac Brekken, ČTK/AP

Hokejisté Vegas si připsali cennou výhru nad Washingtonem

Capitals, kteří ještě nedávno vedli Východní konferenci, dál ztrácejí z třetího místa na vedoucí Boston sedm bodů. "Nestaráme se o nikoho jiného, jen se snažíme bojovat celých šedesát minut. Teď se nám ale nedaří vyhrávat. Nezajímám se o to, jak jsme na tom v tabulce, za chvíli tu je play off, kam se chceme dostat. Ještě před startem vyřazovacích bojů se ale musíme dostat do herní pohody," řekl Oshie.

Ruský útočník Alexandr Ovečkin se gólově neprosadil už v pátém utkání za sebou a meta 700 gólů v základní části NHL mu stále odolává, kapitán Capitals má na kontě 698 branek. V této sezoně se čtyřiatřicetiletý Rus prosadil čtyřicetkrát a v tabulce střelců je třetí o dva góly za Davidem Pastrňákem z Bostonu a Austonem Matthewsem z Toronta.

Francouz Blesky nezastavil

Souboj týmů ze špičky NHL začalo lépe Colorado, které poslal proti Tampě v 5. minutě do vedení švédský útočník Burakovsky. Blesky se však do svého soupeře řádně pustily mezi 25. 34. minutou, kdy Pavla Francouze postupně překonali po Palátově parádní nahrávce Killorn, Gaunce a Stamkos a hosté rázem vedli 3:1. Otřesení domácí se díky MacKinnoně brance 94 sekund před koncem druhé části vrátili do hry a po dvou třetinách tak vedla Tampa 3:2.

O vyrovnání se postaral v 44. minutě Valerij Ničuškin a o vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm se prosadila největší hvězda v barvách Tampy Nikita Kučerov, který svým 29. gólem v sezoně a 73 kanadským bodem rozhodl o vítězství hostů 4:3. Pavel Francouz dokončil utkání s 85 procentní úspěšností zákroků.

"Jejich nejlepší hráč se dostal do úniku a já ho nedokázal zastavit. Kučerov získal puk na obranné modré čáře, ujel Nathanovi (MacKinnonovi), šikovně mě rozhýbal a trefil se mezi nohy," popsal rozhodující moment utkání Francouz.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Nikita Kučerov se postaral o rozhodující moment utkání

Čtyřiadvacetiletý útočník poražených MacKinnon si v utkání připsal dva body za gól a asistenci a s 82 body se v kanadském bodování dotáhl na druhého Pastrňáka. Nejproduktivnějším hráčem ligy je s 95 body Leon Draisaitl z Edmontonu.

Colarado je v tabulce Západní konference třetí, Tampa si upevnila druhé místo ve Východní konferenci jen bod za nejúspěšnějším týmem soutěže Bostonem. Lightning tak zároveň vyhráli již svůj jedenáctý zápas v řadě.

Ve zbývajících zápasech přestřílelo Calgary s Davidem Rittichem na střídačce Anaheim 6:4, výhru slaví i Florida, která uspěla na ledě San Jose 5:3 a Arizona po vítězství nad Islanders 2:1.

Výsledky NHL:
San Jose - Florida 3:5 (1:1, 0:1, 2:3)
Branky: 12. Gambrell, 55. Labanc, 59. Meier - 5. Dadonov, 31. Hoffman, 51. Sceviour, 58. Stralman, 60. Trocheck. Střely na branku: 32:27. Diváci: 16.510. Hvězdy zápasu: 1. Ekblad, 2. Sceviour (oba Florida), 3. Gambrell (San Jose).
Calgary - Anaheim 6:4 (0:0, 1:2, 5:2)
Branky: 27., 45. a 60. Mangiapane, 46. S. Bennett, 53. M. Tkachuk, 55. Monahan - 26. Henrique, 31. Silfverberg, 44. Deslauriers, 60. D. Shore. Střely na branku: 43:30. Diváci: 19.116. Hvězdy zápasu: 1. Mangiapane, 2. M. Tkachuk, 3. Backlund (všichni Calgary).
Colorado - Tampa Bay 3:4 v prodl. (1:0, 1:3, 1:0 - 0:1)
Branky: 5. Burakovsky, 39. MacKinnon, 53. Ničuškin - 25. Killorn (Palát), 26. C. Gaunce, 34. Stamkos, 64. Kučerov. Střely na branku: 27:27. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval čtyři góly z 27 střel a úspěšnost zásahů měl 85,19 procenta. Diváci: 18.107. Hvězdy zápasu: 1. Kučerov (Tampa Bay), 2. MacKinnon (Colorado), 3. Stamkos (Tampa Bay).
Vegas - Washington 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Branky: 4. Holden (Nosek), 18. R. Smith, 35. Pacioretty - 49. a 51. Oshie (na obě Vrána). Střely na branku: 29:27. Diváci: 18.399. Hvězdy zápasu: 1. Pacioretty, 2. Holden (oba Vegas), 3. Oshie (Washington).
Arizona - NY Islanders 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky: 5. Keller, 44. Garland - 47. Beauvillier. Střely na branku: 32:26. Diváci: 13.956. Hvězdy zápasu: 1. Raanta, 2. Garland, 3. Dvorak (všichni Arizona).

Reklama

Související témata: