Hlavní obsah

Vokoun je nejvytíženějším a nejproduktivnějším brankářem NHL

NEW YORK/PRAHA

Český brankář Tomáš Vokoun si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Letní posila Floridy si v sobotním utkání proti Torontu připsala 29 zákroků a český reprezentant jako první v NHL čelil tisíci střel v sezóně (1026). Za jednatřicetiletým rodákem z Karlových Varů je s odstupem 109 střel opora Calgary Miikka Kiprusoff. Fin ale odchytal o tři zápasy více.

Článek

Vokoun k Panterům přišel koncem června a během čtyř sezón si vydělá 22,8 miliónu dolarů. Vedení Floridy si ale přes vysoký hráčův plat může mnout ruce, mistr světa z Vídně 2005 odvádí vynikající služby. Vedle vysokého počtu zákroků český gólman přihrál už na pět gólů svého celku. Ani v této statistice nemá v prestižní soutěži konkurenci.

Florida nepatří k favoritům NHL, přesto Vokoun vyhrál více jak 50 procent svých zápasů, z 32 se radoval 17x. Nejvíce vítězství má na svém kontě Jevgenij Nabokov ze San Jose, ten ale odchytal o tři utkání více.

Za propustnou obranou Panterů nemůže Vokoun pomýšlet na William M. Jennigs Trophy pro brankáře týmu, který inkasuje nejméně gólů v základní části. S průměrem 2,57 gólu na zápas je Vokoun ve statistikách až 21. Díky velkému počtu zákroků ale drží s procentuální úspěšností 92,2% sedmé místo v této statistice soutěže.

Naopak nejhorší v úspěšností zákroků celé NHL je další český brankář Dominik Hašek. Hrdina z Nagana 1998 je na posledním 42. místě s úspěšností 88,2 procenta. Dvacetiletý Ondřej Pavelec z Atlanty v sedmi utkáních inkasoval 18 branek a úspěšnost má přes 90 procent.

Vokoun měl v minulém ročníku zdravotní potíže, pro které odchytal jen 44 utkání základní části. Dalších pět přidal v play-off. Statisticky byl ale méně úspěšný než dvojka Chris Mason, a tak se vedení Nashvillu rozhodlo účastníka olympiády v Turíně vyměnit za několik výběrů v letošním a příštím draftu a ušetřit tak v rozpočtu. Vokoun hrál v dresu Predátorů od jejich vstupu do NHL v roce 1998.

Florida v pátek prohrála s Torontem 1:2 po prodloužení, rozhodující gól Vokounovi vstřelil Pavel Kubina.Panteři si budou moct spravit chuť hned po Vánocích, 27. prosince se představí na ledě Atlanty.

Reklama