Hlavní obsah

Milan Michálek zařídil výhru San Jose v St. Louis

NEW YORK

Hokejisté San Jose zvítězili v pátečním utkání NHL na ledě St. Louis nejtěsnějším rozdílem 1:0 a prodloužili svou sérii výher na hřištích soupeřů na osm zápasů. Jediný gól vstřelil tři minuty a pět sekund před koncem třetí třetiny český útočník Milan Michálek. Brankář Žraloků Jevgenij Nabokov zlikvidoval všech 26 střel a popáté v sezóně vychytal čisté konto.

Článek

"Můžeme obdivovat výkon Nabokova jak chceme, pochytal toho spoustu, ale my už konečně musíme začít dávat góly," rozčiloval se po utkání útočník domácích Brad Boyes. Jeho tým neskóroval už v druhém zápase po sobě, když ve středu podlehl Detroitu 0:5.

Největší šanci ke vstřelení branky promarnili St. Louis ve druhé třetině, kdy nevyužili 93 sekund trvající přesilovku pěti proti třem. Nejblíže ke gólu byl Martin Ručinský, ale před odkrytou brankou v zakončení selhal. "To oslabení jsme sehráli neuvěřitelně. Dovolili jsme soupeři jen jednu velkou šanci. Byl to asi zlomový moment zápasu," řekl trenér Sharks Ron Wilson.

Klíčový okamžik utkání pak přišel na konci 57. minuty, kdy se po závaru před brankou odrazil puk do prostoru mezi kruhy k Milanu Michálkovi a ten ho pohotovou střelou bez přípravy poslal do sítě. Rozhodnout mohl už o pár minut dříve Michálkův spoluhráč Christian Ehrhoff z trestného střílení, jenže svými kličkami na Mannyho Legaceho v brance St. Louis nevyzrál.

Vokoun: Hokej není krasobruslení 

Černý den prožil český gólman Tomáš Vokoun v brance Floridy. V duelu s Montrealem střídal už po pěti minutách první třetiny, během nichž inkasoval ze tří střel tři góly. V druhé třetině se Vokoun mezi tyče vrátil, jenže nepřesnou rozehrávkou nabídl soupeři další gól a v třetím dějství jej opět zastoupil náhradník Craig Anderson. Panteři nakonec podlehli Montrealu 1:5.

Zápas v BankAtlantic Center na Floridě sledovalo 19 838 diváků, nejvyšší domácí návštěva v historii klubu. Řada z fanoušků však fandila hostujícím Canadiens a ti své věrné příznivce nezklamali. Naopak domácí hokejisté kupili od začátku chybu za chybou a nabídli soupeři spoustu vyložených šancí. Vokoun byl proti osamoceným střelcům Montrealu bezmocný.

"Hokej není krasobruslení," zlobil se český brankář po zápase na své spoluhráče. "Tady nedostanete body za umělecký dojem. Hokej je o vítězství, o bojovnosti. A když vstoupíte do zápasu způsobem, jaký jsme předvedli mi, dá se vyhrát jen stěží," dodal Vokoun, který si připsal jen pět úspěšných zákroků.

Florida přitom vyhrála čtyři z posledních pěti zápasů a Montreal porazila v uplynulých šesti vzájemných duelech za sebou. Na ledě to ale vypadalo, jako by to bylo přesně obráceně. "Tohle se příliš často nestává. Vrhali jsme se do útoku a těžili z jejich chyb. V poslední době se nám proti Floridě nedařilo, takový povedený začátek zápasu nám hodně pomohl," konstatoval kouč Canadiens Guy Carbonneau.

Kotalíkův gól Buffalu nestačil 

První zápas po čtyřech dnech volna sehráli hokejisté New Jersey, ale v duelu s Buffalem nebylo poznat, že by o vánočních svátcích zaháleli. Ďáblové sice dlouho nemohli vstřelil gól, nakonec však na brankáře Ryana Millera dvakrát vyzráli a zvítězili 2:1 po samostatných nájezdech. Jedinou branku Sabres vstřelil v úvodu druhé třetiny Aleš Kotalík.

"Užili jsme si čtyři dny doma, ale pokud někdo zlenivěl, na čtvrtečním tvrdém tréninku ho to hodně rychle přešlo," řekl s úsměvem útočník Devils Patrik Eliáš, který v zápase vyslal osm střel na branku. Góly ale obstarali jiní. V 54. minutě vyrovnal na 1:1 Mike Mottau a v penaltovém rozstřelu zařídil výhru Devils Zach Parise, který jako jediný proměnil samostatný nájezd.

New Jersey - Buffalo 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 54. Mottau, rozhodující nájezd Parise - 25. Kotalík. Zásahy brankářů: Brodeur 27/26 - Miller 35/34. Diváci: 17 625.
St. Louis - San Jose 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka: 57. M. Michálek. Zásahy brankářů: Legace 18/17 - Nabokov 26/26. Diváci: 19 250.
Florida - Montreal 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)
Branky: 51. O. Jokinen (Dvořák) - 2. Latendresse (Hamrlík), 5. Ryder, 6. Higgins, 30. Kostopoulos, 57. Streit. Zásahy brankářů: Vokoun 9/5, Anderson 12/11 - Huet 41/40. Diváci: 19 838.
Carolina - Boston 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)
Branky: 6. Brind'Amour, 11. Commodore, 36. Larose z trest. střílení, 44. E. Staal - 9. Kobasew, 41. Axelsson, 44. Kessel. Zásahy brankářů: Ward 21/18 - Thomas 37/33. Diváci: 18 680.

Reklama