Hlavní obsah

V NHL padl 77 let starý rekord. Šílené, vzrušující, jásal střelec

První střídání, první střela a hned také první gól. Vstup na scénu NHL jako z říše snů zažil Gabriel Vilardi v dresu Los Angeles Kings. Zapsal se do dějin nejprestižnější hokejové soutěže, překonal 77 let starý rekord.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Gabriel Vilardi (42) z Los Angeles se raduje po premiérové gólu v NHL.

Článek

Dvacetiletý kanadský centr, jedenáctka draftu z roku 2017, skóroval v čase 1:26 min., když nenápadně vypálil a překonal Sergeje Bobrovského z Floridy. Stačilo mu pouhých 10 sekund na ledě, čímž překonal krajana Gusa Bodnara z Toronta Maple Leafs z roku 1943. Ten na premiérový přesný zásah v NHL potřeboval o pět sekund víc.

„Bylo to šílené. Vzrušující moment," jásal Vilardi po boji, ale připouštěl, že nešlo o nějak ohromující ránu. Měl kliku. Gólman zažíval slabší chvilku.

V sezoně Vilardi zatím nastupoval jen v AHL na farmě za Ontario Reign a v 32 zápasech nasbíral 25 bodů (9+16).

Zápas proti Floridě pro něj končil bilancí 1+1, protože ještě asistoval u gólu Martina Frka. Kromě toho vyhrál 13 ze 16 vhazování. Jeho tým se těšil z výhry 5:4. „Ukázal, že může hrát v NHL. Měl trošku jinou cestu do ligy než jiní hráči vybraní v prvním kole. Musel na sobě zapracovat po zranění, zvládl to," pravil trenér Todd McLellan na adresu Vilardiho, jehož premiéru sledovali z tribuny rodiče i bratr.

Reklama

Související témata: