Hlavní obsah

Ovečkin podepsal v NHL rekordní kontrakt na 124 miliónů dolarů

WASHINGTON

Hokejistu Washingtonu Capitals Alexandra Ovečkina přezdívají v zámořské NHL Alexandr „Veliký“. Veliká bude rovněž jeho smlouva, kterou ruský útočník podle agentury AP podepsal na 13 let a majitelé Capitals zaplatí za dvaadvacetiletého mladíka rekordních 124 miliónů dolarů. Poprvé v historii NHL tak přesáhl plat hokejisty 100 miliónovou hranici.

Článek

„Jsem šťastný, že zde mohu působit,“ neskrýval své nadšení na oficiálním webu Capitals Alexander Ovečkin. „Washington je můj druhý domov. Oceňuji, co pro mne celý tým včetně spoluhráčů dělá. Mám rád zdejší fanoušky a zkrátka všechno tady,“ dodal.

Většinový vlastník klubu připouští, že třináctiletý kontrakt je riskantní, ale uvědomuje si, že pokud chce vybudovat z Capitals tým, který by pravidelně navštěvoval brány play-off, pak je Ovečkin dobrou investicí. „Rád na sebe beru riziko, ale pokud chcete udělat dlouhodobou investici, pak s kým jiným, než s Ovečkinem,“ nechal se slyšet majitel klubu Ted Leonsis na serveru ESPN.com. „Je to důkaz, jak děláme vše pro to, abychom stmelili mužstvo a vyhráli Stanley Cup,“ přidal smělé plány.

Vedení věří, že ho peníze neovlivní

Ovečkinovi skončí v létě nováčkovská smlouva, která mu zaručuje základní plat 984 tisíc dolarů. Vedení Capitals začalo o prodloužení kontraktu jednat již koncem minulé sezóny, a snížilo tak možnost, že by podepsal s jiným klubem. „Sázím na to, že ho peníze neovlivní,“ věří Leonsis svému favoritovi v dresu Capitals. „Bude hrát stejně, jako by to bylo sedmé utkání finále Stanley Cupu a to se nám na něm líbí,“ pochvaloval si přístup ruského kanonýra, který ve 206 zápasech NHL nasbíral 250 kanadských bodů za 130 branek a 120 nahrávek.

„Uvědomuji si, že na mne bude vyvíjen velký tlak, ale chystám  se hrát naprosto stejně. Pokud bych přemýšlel o tlaku, pak by to bylo pro mne těžké. Musím hrát víc a lépe,“ svěřila se jednička draftu z roku 2004, která do kolotoče zámořského hokeje naskočila v roce 2005.

Šest let za 9 miliónů, dalších sedm let za 10 miliónů

Kontrakt dvaadvacetiletému Rusovi vynese po dobu prvních šesti let 9 miliónů dolarů za rok a v následujících sedmi letech o jeden milión více. Smlouva má rovněž speciální klauzuli, která zaručuje Ovečkinovi výběr týmu, do kterého si nepřeje být vyměněn.

Rodák z Moskvy rovněž nemusí platit ani svému agentovi, neboť na smlouvě pracoval pouze on spolu s majitelem Leonsisem a generálním manažerem Georgem McPheem. „Jeho podpis jen dokazuje, jak je týmu oddaný,“ citovaly slova generálního manažera oficiální internetové stránky Capitals. "Když jsme Alexe draftovali, tak jsme věděli, že jsme získali fenomenálního hráče," vysekl McPhee poklonu.

Chybí mu jen zub a žiletka

Na otázku, co si z platu koupí, odpověděl, že má všechno. „Přední zub,“ podotkl s úsměvem majitel klubu na chybějící část v Ovečkinově chrupu. „A možná vlastně ještě žiletku,“ přidal pro změnu vtipně hráč s číslem "8", který na tiskovou konferenci dorazil neoholen a s „vrabčím hnízdem“ na hlavě.

„Hokej je můj život a peníze jsou peníze...pokud bych myslel pouze na peníze, pak může s hokejem přestat,“ odmítl moskevský rodák, že by s ním tak lukrativní plat mohl otřást.

Co se týče délky kontraktu, primát drží gólman Rick DiPietro z New Yorku Islanders, jenž loni v září podespal smlouvu na 15 let za 67,5 miliónu dolarů.

Přehled vysokých kontraktů v NHL:
124 mil. (USD)2008Alexandr OvečkinWashington Capitals13 let
88 mil.2001Jaromír JágrWashington Capitals7 let*
87,5 mil.2001Alexej JašinNew York Islanders10 let
67,5 mil.2006Rick DiPietroNew York Islanders15 let
52,5 mil.2001Mats SundinToronto Maple Leafs6 let
52 mil.2007Daniel BrierePhiladelphia Flyers8 let
51,5 mil.2007Scott GomezNew York Rangers7 let
50 mil.2007Thomas VanekBuffalo Sabres7 let
45 mil.2002Robert HolíkNew York Rangers5 let
45 mil.2002Bill GuerinDallas Stars5 let
42 mil.2006Patrik EliášNew Jersey Devils7 let
42 mil.1992Mario LemieuxPittsburgh Penguins7 let
* Jágr byl po třech letech vyměněn do New York Rangers, na jeho platu se podílejí oba kluby.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata: