Hlavní obsah

Potvrzeno: New York Rangers odstartují příští ročník NHL v Praze

PRAHA

Konečně se všichni fanoušci zámořského hokeje opravdu dočkali zápasu NHL, na který by nemuseli cestovat za oceán. Vedení NHL potvrdilo, že ročník 2008/09 začne v Praze a Stockholmu. Zatímco v pražské Sazka Areně se 4. a 5. října utkají New York Rangers a Tampa Bay, ve švédské metropoli proti sobě v hale Globen nastoupí týmy Pittsburgh Penguins a Ottawa Senators.

Článek

"Je nám potěšením předvést zápas NHL našim skvělým fanouškům ve světě. Příští sezónu začneme dvěma dvojzápasy na dvou místech mimo zámoří a jsme z toho nadšeni," píše komisionář NHL Gary Bettman v oficiálním prohlášení na NHL.com. Současný ročník NHL začal v Londýně zápasy Anaheimu s Los Angeles.

Bude ale ještě s Rangers i Jágr?

Důležitou otázkou pro všechny české fanoušky NHL je, zda Rangers přijedou i s nejlepším českým hokejistou současnosti Jaromírem Jágrem. Jenže kapitán Rangers zatím nemá na příští sezónu jistý kontrakt, Jezdci na něj mají pouze opční právo za předpokladu splnění některých výkonnostních met.

„Složitá jednání jsme po 18 měsících dovedli k úspěšnému konci. Je to historický předěl, na našem území bude k vidění jedna z nejvýznamnějších sportovních událostí. Pokud Jaromír Jágr prodlouží v Rangers kontrakt, což se zdá být velmi pravděpodobné, uvidí naši fanoušci v akci nejlepšího českého hokejistu, aniž by museli na zápas NHL cestovat za oceán,“ radoval se Miroslav Černošek, jenž je majitelem České sportovní, která je promotérem atraktivního dvojzápasu.

Z dalších českých hráčů má s Rangers smlouvu i pro příští ročník pouze útočník Petr Průcha. Martin Straka a obránci Michal Rozsíval s Markem Malíkem se v případě, že se do konce června nedohodnou na nových kontraktech, stanou 1. července nechráněnými volnými hráči a mohou odejít jinam. Malík je navíc v současnosti s vedením klubu na kordy a zřejmě tým opustí ještě v této sezóně.

Jágr věří, že bude k vidění hodně gólů

„Fanoušci se mají na co těšit, protože obě mužstva vyznávají ofenzivní pojetí hokeje. Brankáři nebudou v úvodu sezóny ještě rozchytaní, a tak by mohlo být k vidění hodně gólů. Věřím, že v obou střetnutích Tampu přestřílíme,“ říkal s úsměvem Jaromír Jágr.

V Tampě má smlouvu na další rok jen bek Filip Kuba. Útočníci Václav Prospal a Jan Hlaváč jsou ve stejné situaci jako Straka, Rozsíval a Malík.

Uspořádání dvojzápasu bude stát kolem sedmdesáti miliónů korun. „Musíme klubům uhradit náklady, o něž přijdou z reklamních a televizních práv,“ připustil Černošek.

Rangers budou hrát i o Victoria Cup

Brzy by se měly zveřejnit také údaje o cenách vstupenek, kempech týmů hrajících v Evropě a také program jejich přípravy na sezónu 2008/09. Už teď je však potvrzeno, že New York Rangers se zúčastní premiérového utkání o Victoria Cup mezi týmem NHL a vítězem soutěže pro evropské šampiony. Tou byla letos naposledy Super Six, a s Rangers se tak o Victoria Cup utká ve švýcarském Bernu ruský vítěz Metallurg Magnitogorsk.

Rovněž v Bernu by ještě 30. září měli Rangers hrát přípravu s místním celkem švýcarské ligy. Ottawa Senators sehrají 24. září v Göteborgu přípravný zápas s týmem Frölunda Indians. Za ten kdysi nastupovala současná hvězda Senátorů a kapitán týmu Daniel Alfredsson.

Zájem fanoušků bude zřejmě obrovský

Pro oba duely NHL se v Sazka Aréně počítá s patnáctitisícovou kapacitou. Vstupenky by se měly dostat do prodeje první březnový týden, stát budou od 600 do 6000 korun. „Je to na úrovni cen lístků na semifinále a finále světového šampionátu v Praze před čtyřmi roky. Zájem fanoušků bude zřejmě obrovský. Naprostou většinu z nich bychom ale měli uspokojit,“ doufal Černošek.

„Pamatuji si, jak byli čeští diváci fantastičtí při MS v roce 2004. Tehdy jsme je ale moc nepotěšili, vypadli jsme už ve čtvrtfinále. Snad se mi bude v klubovém dresu dařit doma lépe,“ přál si Jágr.

Reklama

Související témata: