Hlavní obsah

Kaberle přispěl přesnou střelbou k výhře Východu v dovednostech

ATLANTA

Hokejisté Východní konference ovládli potřetí za sebou dovednostní soutěže, tradiční předehru Utkání hvězd zámořské NHL. Na celkové výhře 9:6 nad výběrem Západu se výrazně podílel i český obránce Tomáš Kaberle, který opanoval soutěž v přesnosti střelby. Samotný exhibiční duel se uskuteční v Atlantě o půlnoci z neděle na pondělí a vedle Kaberleho je dalším českým účastníkem v pořadí 56. All Star Game gólman Tomáš Vokoun z Floridy.

Článek

Kaberle přispěl k tomu, že Východ otočil nepříznivý stav 4:5 na 6:5. V kvalifikačním kole zasáhl čtyři terče ze čtyř pokusů, ve finále pak porazil Jasona Arnotta z Nashvillu. Oba se přitom trefili třikrát ze čtyř pokusů a v dodatečném rozstřelu uspěla opora Toronta. "Když jsem nad tím přemýšlel, doufal jsem, že trefím alespoň jeden terč. A dopadlo to docela dobře," pochvaloval si Kaberle v rozhovoru pro zámořská média.

Stoprocentní úspěšnost měli od zavedení soutěže v roce 1990 dvakrát Ray Bourque (1992 a 1993) a také Mark Messier (1996) a Jeremy Roenick (2004). "Možná to bylo štěstí. Měl jsem svůj den a cítil jsem se dobře s hokejkou. Navíc je tu spousta času, puk dá se chvilku podržet. Není to jako v zápase," uvedl Kaberle. Zámořská média připomněla, že se takto předvedl ten samý Kaberle, na něhož se fanoušci Maple Leafs zlobí, že málo střílí.

Náskok pro Východ pojistil slovenský bek Zdeno Chára z Bostonu, který pomohl vybojovat další dva body v následné soutěži v tvrdosti střelby. Obhájil tak osobní triumf z loňska, kdy mu stačila rána o rychlosti 161,6 kilometru v hodině. Letos se zlepšil na 165,9 km/h a připsal si druhý nejlepší výkon v historii All Star Game. Rekord drží od roku 1993 Al Iafrate (169,3 km/h).

V samostatných nájezdech uspěl Západ

Dovednostní soutěže ve vyprodané Philips Areně začaly novou disciplínou, při které se brankáři snažili trefit prázdnou branku z druhé strany hřiště, další hráči přitom mířili do miniaturních branek a zbývající museli předvést kontrolu puku při slalomu. Východ se v ní ujal vedení 2:0. V soutěži rychlosti bruslení získal Západ zásluhou Shawna Horcoffa z Edmontonu první dva body a Východu připadl jeden díky Brianu Cambbellovi z Buffala.

V samostatných nájezdech otočila průběžné skóre ve svůj prospěch Západní konference na 4:3 především díky obránci Dionu Phaneufovi z Calgary, který proměnil oba dva. Do dovednostních soutěží bylo zařazeno i Utkání nadějí, které se po loňské zkušenosti kvůli nízké atraktivitě už nekonalo samostatně.

Nově se hrálo nikoliv čtyři na čtyři, ale tři na tři a bod přinesl do hodnocení dovednostních soutěží výsledek každé poloviny celkově dvanáctiminutového duelu. První vyhrál Východ 6:2 a druhou Západ 4:1. Nejužitečnějším hráčem YoungStars Game byl vyhlášen Brandon Dubinsky z New Yorku Rangers, který vstřelil stejně jako Nicklas Backström z Washingtonu dvě branky.

Nově se hodnotila i kreativita zakončení

Po výkonech Kaberleho a Cháry, kteří se postarali o čtyři body pro Východ a rozhodující obrat, už nemohla na výhře Východu nic změnit ani poslední, rovněž nová soutěž. Při ní porota složená z bývalého kapitána Atlanty Scotta Mellanbyho, bývalé hvězdy basketbalistů Atlanty Hawks Dominiqua Wilkinse, kanadského herce Taylora Kitsche a hokejového komentátora Billa Clementa hodnotila kreativitu zakončení na stupnici od jednoho do devíti bodů, za úspěšné zakončení mohl exekutor získat ještě další bod.

V průměru bodů vyhrála díky Pavlu Dacjukovi, Ryanu Getzlafovi a Mariánu Gáboríkovi Západní konference, ale z jednotlivců kraloval Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Porotu okouzlil především jeho finálový pokus a získal za něj 35 bodů i přesto, že Chrise Osgooda nepřekonal. Ruská hvězda Capitals, která nedávno podepsala rekordní smlouvu v NHL, si nadhodila puk v jízdě do vzduchu a pokusila se jej ze vzduchu dostat za záda gólmana Detroitu.

Východní konference ovládla dovednostní klání stejně jako loni v Dallasu a v roce 2004 v St. Paulu. Západ kraloval naposledy v roce 2003 v Sunrise na Floridě.

Štafeta se střelbou na přesnost a překážkami:
1. kolo: Východ (Jason Spezza, Marc Savard, Sergej Gončar, Tim Thomas) - Západ (Henrik Sedin, Joe Thornton, Chris Pronger, Chris Osgood) 6:5.
2. kolo: Východ (Jevgenij Malkin, Mike Richards, Andrej Markov, Rick DiPietro) - Západ (Corey Perry, Pavel Dacjuk, Ed Jovanovski, Jevgenij Nabokov) 8:7.
Nejrychlejší bruslař:
Finále:
Horcoff porazil Campbella.
Samostatné nájezdy:
Vyřazovací kolo:
Phaneuf proti Thomasovi dal, Gomez, Malkin a Timonen proti Legacemu nedali.
Utkání nadějí:
Východní konference - Západní konference 7:6 (6:2, 1:4)
Přesnost střelby:
Týmy:
1. Východ (14 zásahů/25 střel), 2. Západ (14/29).
Jednotlivci:
Západ: Jason Arnott (4/6), Nicklas Lidström (3/8), Scott Niedermayer (3/8), Jarome Iginla (4/7).
Východ: Tomáš Kaberle (4/4), Eric Staal (4/6), Daniel Alfredsson (2/8), Marián Hossa (4/7).
Finále: 1. Kaberle (3/4), 2. Arnott (3/4).
Nejtvrdší střela:
Týmy:
1. Východ (161,1 km/h), 2. Západ (157,7).
Jednotlivci:
Zdeno Chára 163,2/165,9, Vincent Lecavalier (oba Východ) 164,0/158,7, Jason Arnott 159,5/161,4, Chris Pronger (oba Západ) 160,1/160,5, Alexandr Ovečkin 158,2/153,9, Andrej Markov (oba Východ) 154,3/155,9, Dion Phaneuf 152,2/154,8, Jarome Iginla (oba Západ) 154,0/minul.
Kreativita zakončení (bodováno porotou od 1 do 9 bodů):
Týmy:
1. Západ (v průměru 49,3 bodu), 2. Východ (42,3).
Jednotlivci:
1. Ovečkin proti Osgoodovi 60 (35+25), 2. Getzlaf proti Thomasovi 52 (32+20).

Reklama

Související témata: