Hlavní obsah

Vokounova snaha nestačila, Hejduk přispěl k výhře Colorada

Ani čtyřicet pochytaných střel v podání českého brankáře Tomáše Vokouna nezaručilo hokejistům Floridy vítězství. Jeho spoluhráči totiž nedokázali Buffalu vstřelit ani branku a tak Panteři prohráli nejtěsnějším rozdílem, jedinou branku zápasu vstřelil hostující Thomas Vanek. Milan Hejduk přispěl gólem a asistencí k vítězství Colorada nad Chicagem.

Článek

Buffalu stačila k vítězství na Floridě jediná gólová akce zápasu. Čtyřicet vteřin po začátku druhé třetiny dorazil v přesilové hře Thomas Vanek vyražený puk a poprvé a naposledy prostřelil Vokouna. "Měli jsme o něco více štěstí a jsme za to rádi," přiznal po vítězství Jason Pominville, autor přihrávky na jedinou branku zápasu.

"Můžeme být velmi rádi za dva body. Vokoun chytal velmi dobře a měl několik skvělých zákroků," složil poklonu svému protějšku gólman Buffala Ryan Miller, jenž se stal nakonec vítězem brankářského souboje a podruhé v sezóně vychytal nulu. Florida prohrála dvanáctý z patnácti zápasů na vlastním ledě. "Musíme pracovat jako tým a znovu najít cestu k vítězství," burcoval Vokoun.

Ten byl jediným českým gólmanem ve středečním programu NHL, v brance Detroitu dostal proti Phoenixu místo Dominika Haška přednost Chris Osgood. Smolný zápas však zažil jeho protějšek v branceIlja Bryzgalov. Už ve čtvrté minutě se za jeho záda dostala střela, kterou Zetterberg vypálil až od levého mantinelu na úrovni brankové čáry. A za vyrovnaného stavu 2:2 napřáhl sedm minut před koncem od modré čáry Lidström, puk trefil jeho spoluhráče před brankou a Bryzgalovi opět nezbývalo, než jej vylovit ze sítě.

"Detroit měl neuvěřitelné štěstí, tenhle zápas jsme měli vyhrát my," smutnil po zápase ruský gólman. Trenéra Kojotů Waynea Gretzkého mrzela porážka o to více, že se na zápas přišel podívat jeho otec Walter. Za Phoenix vstřelil jednu branku český útočník Martin Hanzal, jeho krajan Radim Vrbata přihrával na druhý gól.

Premiérová branka obránce Plíhala

Čeští hokejisté byli hodně vidět především v zápase Colorada proti Chicagu. Na vítězství domácího týmu 6:3 se brankou a asistencí podílel Milan Hejduk, za hosty skóroval po přihrávce Martina Havláta Robert Lang. Největší hvězdou zápasu však byl slovenský útočník Lavin Marek Svatoš, autor dvou branek a jedné asistence.

Coloradu výborně vyšla první třetina, kterou vyhráli 3:0. "To byla asi naše nejlepší první třetina za celou sezónu. Po ledě jsme létali a skvěle forčekovali. Když budeme hrát takhle, tak bude dost těžké nás porazit," liboval si Svatoš. Jeho tým dokázal vyhrát i přesto, že se musel obejít bez zraněných útočníků Sakika, Smythe, a Paula Stastneho.

Premiérovou trefu v NHL zaznamenal obránce Tomáš Plíhal ze San Jose. Jeho tým prohrával na ledě Calgary už 1:4, když na začátku třetí třetiny Plíhal snížil po přihrávce Berniera na rozdíl dvou branek. Žraloci přidali ještě další dvě branky, ale vítěznou trefu zaznamenal při výhře CalgaryOwen Nolan.

Ruutu zranil Kovalčuka

Atlanta porazila Pittsburgh 4:1, jenže ztratila svého nejlepšího hráčeIlju Kovalčuka. Na autora druhé branky domácího týmu se na začátku druhé třetiny bezmyšlenkovitě u hrazení vrhl Jarkko Ruutu a kolenem trefil přesně koleno ruského útočníka. Hned vzápětí dostal finský forvard, jenž si kdysi vyšlápl i na Jaromíra Jágra, co proto od domácího McCarthyho.

Ten přitom kdysi hrál s Ruutem ve Vancouveru, přesto neváhal svému bývalému spoluhráči naložit několik boxerských direktů. Ocenil to i kouč Atlanty Don Waddel. "Děkuji mu za to, mužstvo to potřebovalo. V tomto případě nemám problém s jeho trestnými minutami," komentoval následné vyloučení jeho svěřence. Kovalčuk zkusil v dalším průběhu zápasu ještě jedno střídání, ale nakonec zápas nedohrál a čeká ho podrobné lékařské vyšetření.

Minnesota - Anaheim 5:1 (0:0, 4:1, 1:0)
Branky: 22. Rolston, 22. Gáborík, 24. M. Koivu (Škoula), 40. Bouchard, 60. Sheppard - 30. Perry. Zásahy brankářů: Bäckström 21/1 - Giguere 11/3, Hiller 12/2.
Atlanta - Pittsburgh 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Branky: 8. Holík, 17. Kovalčuk, 42. Perrin, 44. Slater - 49. Ryan Whitney. Zásahy brankářů: Lehtonen 30/1 - Conklin 20/4, Sabourin 7.
Florida - Buffalo 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 21. Vanek. Tomáš Vokoun 41/1 - Miller 32.
Detroit - Phoenix 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
Branky: 4. Zetterberg, 50. Holmström, 53. Lidström - 10. Hanzal, 29. Jovanovski (Vrbata). Zásahy brankářů: Osgood 34/2 - Bryzgalov 39/3.
Colorado - Chicago 6:3 (3:0, 1:1, 2:2)
Branky: 12. a 54. Svatoš, 10. Hejduk, 19. Richardson, 32. Brunette (Hejduk), 47. Arnason - 58. a 60. Y. Perreault, 24. Lang (Havlát). Zásahy brankářů: Theodore 11/1, Budaj 4/2 - Chabibulin 30/6.
Calgary - San Jose 5:4 (0:1, 3:0, 2:3)
Branky: 27., 41. a 51. Nolan, 27. W. Primeau, 38. Phaneuf - 11. Marleau, 43. Plíhal, 58. Rissmiller, 59. Cheechoo (M. Michálek). Zásahy brankářů: Kiprusoff 31/4 - Nabokov 29/5.

Reklama