Hlavní obsah

Vokoun: Nejsem spokojený, protože jsme stále mimo play-off

Podruhé v kariéře se hokejový gólman Tomáš Vokoun ocitl mezi smetánkou NHL při Utkání hvězd. Před čtyřmi roky ještě v dresu Nashvillu, nyní o víkendu už jako gólman Floridy. Občas si postěžuje na únavu z mimořádného vytížení, jenže jeho Panteři jsou na hraně postupu do bojů o Stanley cup. „Pro nás je skoro každý zápas existenční,“ říká karlovarský rodák v rozhovoru pro Právo.

Článek

All Star Game NHL jste si vyzkoušel už v roce 2004. Cítil jste po těch čtyřech letech nějaký rozdíl?

Stejně jako tehdy jsem bral jako velký úspěch být vybraný mezi takovou společnost. Ale ty zápasy se zase tak moc nelišily. Možná dovednostní soutěže se trochu proměnily, přibyly třeba bodované nájezdy. Jinak to bylo i uvolněnou atmosférou hodně podobné.

V této sezóně na vás šlo nejvíc střel ze všech gólmanů NHL. Překvapilo vás, že jste byl nejzaměstnanějším brankářem i při exhibici v Atlantě?

Vůbec ne. To je hokej bez kontaktu, čistě pro fanoušky, kteří chtějí vidět pěkné akce. Takže to žádné překvapení nebylo.

Předpokládám, že nejlepší na takových akcích je pro vás poklábosit si s dalšími hráči. Je to tak?

Měli jsme čas pokecat si s Tomášem Kaberlem nebo s Jasonem Arnottem, který zůstal v Nashvillu. V rámci All Star víkendu je naplánována spousta společných akcí, ale je to dobrovolné a já skoro nikam nechodil. Spíš jsem měl sraz s agentem, probírali jsme nějaké věci. Atlanta pro mě není daleko, takže jsem tam odletěl v pátek večer a v pondělí ráno už jsem byl doma.

Potěšila vás nominace na Utkání hvězd i z toho pohledu, že jste v novém týmu a výkony Panterů teď stojí hlavně na vás?

Je to dost těžké být spokojený, když jsme v tabulce mimo místa zaručující play-off. V Nashvillu jsme v posledních třech letech play-off v pohodě uhráli. Člověk by byl spokojenější, kdybychom měli o 10, 15 bodů víc.

Na Floridě jste extrémně vytížený, odchytal jste 45 z 51 utkání Panthers. Nejste z toho unavený? V Nashvillu, kde vám kryl záda Chris Mason, jste takový zápřah nezažil.

Občas to na mě padne. Hlavně když se nevyhrává. A nám to v posledních zápasech nešlo.

Nebavili jste se s koučem, že by mohl víc šancí dostávat náhradní gólman  Anderson, abyste byl před rozhodující fází sezóny v optimální pohodě?

Ono je to těžké. Pro nás už je skoro každý zápas existenční. Takže do branky jde většinou jednička a tou jsem já. To je moje práce.

V NHL jste proslul velkým kriticismem. Ať už vůči sobě, nebo i k výkonům týmu. Jak to skousli vaši noví spoluhráči na Floridě?

Nemyslím si, že bych byl nějaký přehnaný kritik. Prostě popravdě řeknu, co si myslím. Když hrajeme špatně, tak se nebudu tvářit, že je to perfektní. Spoluhráči jsou profíci, takže pro ně není problém to přijmout.

Na play-off vám chybí jen pár bodů, do konce základní části schází 30 zápasů. Už cítíte, že jde do tuhého?

Myslím, že z naší Jihovýchodní divize postoupí do play-off jen jeden tým. Carolině, Washingtonu, Atlantě ani Tampě se taky moc nedaří. Bojuje se vlastně jen o to jedno místo.

Přemýšlel jste o tom, co se stane, když Florida do Stanley cupu nezasáhne? Trenér národního týmu Hadamczik už se vyjádřil, že s vámi počítá na post jedničky pro mistrovství světa.

Já samozřejmě věřím, že v play-off budeme. Dopředu teď nemá cenu tyhle věci řešit. S panem Hadamczikem jsem nemluvil. Je mi jasné, že mi nebude volat v půlce sezóny a vyptávat se. Šampionát budeme řešit, až jestli to bude nutné.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články