Hlavní obsah

Vrbata ve Phoenixu září, v Denveru ho nezastavilo ani zranění

DENVER

Ani bolavý levý kotník nepoznamenal formu českého útočníka Radima Vrbaty z Phoenixu. V Denveru proti Coloradu šestadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi odstoupil v první třetině ze hry, dávali ho dohromady lékaři a stihli to v pravý čas. Vrbata se na třetí část vrátil na led, trefou na 3:3 v 57. minutě zařídil prodloužení a v něm rozhodl o výhře Coyotes.

Článek

"Kotník byl po první třetině dost špatný, dávali mi ho dohromady celou druhou třetinu. Pak mi to zatejpovali a mohl jsem se vrátit do hry," řekl po utkání zámořským novinářům Vrbata. Na ledě klubu, v jehož dresu v NHL debutoval, pak symbolicky potvrdil, že prožívá pod vedením trenéra Wayna Gretzkého skvělou sezónu.

Vrbata v 48 zápasech nasbíral 42 bodů a už překonal své dosavadní maximum z minulé sezóny, kdy na 41 bodů potřeboval 77 utkání. Dvěma střeleckými úspěchy si polepšil už na 24 branek, přitom jeho osobní rekord ze sezony 2001/02 dosud činil jen 18 gólů.

V Denveru ukázal své umění, které prokazoval v dresu Avalanche jen necelé dvě sezony. Klub, který Vrbatu draftoval v roce 1999 až v sedmém kole, jej v březnu 2003 pustil do Caroliny výměnou za Batese Battagliu. Bez větší oběti jej získalo v prosinci 2005 i Chicago a ve Phoenixu si nyní mnou ruce, že k nim přišel Vrbata loni v srpnu výměnou za Kevyna Adamse.

Gretzky dal Vrbatovi velký prostor na ledě

Teprve Gretzky dal Vrbatovi opravdu velký prostor na ledě a český útočník mu to splácí. "Když trenér hráči věří, pomůže to sebevědomí a věci jsou hned jednodušší," řekl Vrbata deníku The Arizona Tribune. "Když víte, že uděláte chybu a hned budete sedět, je to o ničem. Je to hlavně o trenérově důvěře, ale musí se mu to vrátit," doplnil mistr světa z Vídně z roku 2005.

Nejslavnější hokejista historie na lavičce Coyotes si Vrbatovy výkony velice pochvaluje. "Hraje skvěle, je to velice šikovný hokejista. Nemůžete vyhrát a být úspěšní bez chytrých hráčů. Vrbata má takové schopnosti a ukazuje je v každém zápase," prohlásil "The Great One". "Ostatní hráči se i díky němu lepší. Ale nejdůležitější je, že je to nesobecký hráč a pracuje pro mužstvo. Je to pro nás skvělá posila," raduje se trenér ze srpnové povedené výměny.

Vrbatovi po této sezóně skončí smlouva a jeho agent jedná s generálním manažerem Phoenixu Donem Maloneym o novém kontraktu. "Já jsem žádná čísla ani podrobnosti neslyšel. To je věcí agenta, já se soustředím na hokej. Rád bych ale hrál dál ve Phoenixu. Doufám, že se dohodnou," podotkl útočník, který má nyní roční příjem 1,225 miliónu dolarů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články