Hlavní obsah

Zedníkovi šlo v Buffalu o život, po zásahu bruslí málem vykrvácel

Svědky hrůzostrašného momentu byli diváci nedělního utkání NHL mezi Buffalem a Floridou. Deset minut před koncem zápasu totiž kapitán hostujících Panthers Olli Jokinen nešťastně zasáhl bruslí svého spoluhráče Richarda Zedníka, který utrpěl hlubokou ránu na krku a s prudkým krvácením musel být převezen do nemocnice. Stav slovenského forvarda je po operaci stabilizovaný a Zedník je mimo ohrožení života.

Článek

Slovenský útočník se ocitl příliš blízko souboje, při němž forvard Buffala Clark MacArthur poslal Jokinena do vzduchu a jedna z bruslí finského hokejisty se zařízla do Zedníkova krku. Z rány začala okamžitě prudce stříkat krev, dvaatřicetiletý rodák z Banské Bystrice ale stačil sám dojet ke střídačce, kde jej převzali do péče lékaři. Nakonec musel být Zedník převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci a během dvou hodin byl mimo nebezpečí. „Operace byla úspěšná, Richard je v pořádku a odpočívá v nemocnici,“ potvrdil mluvčí Floridy Brian Goldman. Ještě v neděli večer přiletěla za Zedníkem z Floridy jeho manželka Jessica.

Zápas byl na patnáct minut přerušen a poté hokejisté zbylé minuty odehráli, byť utkání viditelně ztratilo na tempu. Florida navíc před koncem zápasu inkasovala z hole Dereka Roye, který rozhodl o vítězství domácích 5:3. „Zápas se neměl dohrát. Viděl jsem na kostce video a musím říct, že jsem něco podobného ještě nezažil. Bylo to hrozné. Myslím, že jsme všichni byli v šoku. Jsou důležitější věci, než dohrát utkání,“ prohlásil po skončení zápasu Jokinen. „Vůbec bych se nedivil, kdyby Florida o ukončení zápasu požádala,“ doplnil otřesený kouč Buffala Lindy Ruff.

O ukončení zápasu jednal s vedením Floridy a rozhodčími viceprezident NHL Collin Campbell, který shodou okolností zápas navštívil, aby viděl v akci svého syna Gregoryho v dresu Floridy. Campbell mluvil i s komisionářem zámořské soutěže Garym Bettmanem a poté, co byl Zedníkův stav stabilizován a hráč byl převezen do nemocnice, bylo rozhodnuto o pokračování zápasu.

Zranění slovenského hokejisty připomnělo 19 let starý případ gólmana Buffala Clinta Malarchuka, jemuž v brankovišti přeřízl bruslí krční tepnu útočník St. Louis Steve Tuttle. Malarchukovo zranění si vyžádalo na tři sta stehů, gólman nicméně strávil v nemocnici jen jednu noc a po čtyřech dnech se vrátil k tréninku. Po necelých dvou týdnech už opět zasáhl do zápasu.

V Buffalu došlo k druhému vážnému poranění bruslí během víkendového programu NHL. V sobotu museli lékaři ve Philadelphii sešít dvaceti stehy tvář čárového rozhodčího Pata Dapuzza, kterou rozťala brusle forvarda Flyers Steva Downieho.

Reklama

Související témata: