Hlavní obsah

Majitel Washingtonu chce hokejisty Capitals přivézt do Moskvy

WASHINGTON

Hokejové týmy NHL by se mohly představovat divákům v Evropě stále častěji. Nedávno se veřejnost dozvěděla o zahajovacích zápasech příštího ročníku zámořské ligy v Praze mezi New York Rangers a Tampou a ve Stockholmu uvidí fanoušci duely Ottawy s Pittsburghem. Nyní přišel majitel hokejistů Washington Capitals Ted Leonsis s nápadem přivézt příští rok svůj tým do Ruska.

Článek

"Už jsem o možnosti přivézt Capitals do Moskvy mluvil s generálním manažerem klubu Georgem McPheem a shodli jsme se na tom, že by bylo dobré to uskutečnit. Rád bych, aby naše kluby byly ve větším kontaktu s Ruskem. Vím, že Washington je tam velmi populární, vždyť za nás hrají Alex Ovečkin, Viktor Kozlov, a Alex Sjomin," cituje Leonsise ruský deník Sovětskij Sport.

Nyní se Capitals soustředí především na postup do play-off NHL, ale hned potom hodlá bohatý šéf klubu udělat potřebné kroky. "Hned jak skončí sezóna, podám žádost k vedení NHL, aby mohl Washington jet na ruské turné, které by se mohlo uskutečnit na podzim roku 2009. Já sám jsem v Rusku ještě nikdy nebyl a velmi rád bych se tam podíval," hýří Leonsis zapálením.

Vstupenky by nebyly drahé

Dokonce by se nebránil ani tomu, kdyby Washington jezdil do Ruska každoročně. "Ovečkin za nás bude hrát ještě třináct let a klidně můžeme jezdit do Moskvy každý rok, mohla by z toho být hezká tradice. Naším záměrem je, aby Washington nebyl jen americkým, ale mezinárodním týmem populárním po celém světě. Vždyť za nás hrají Rusové, Švédi, nebo Němec," připomněl složení svého týmu, kde působí i český útočník Tomáš Fleischmann.

Leonsis by navíc chtěl dopřát ruským fanouškům co nejlepší podívanou za normální peníze. "Nebude hlavním důvodem vydělat peníze, půjde o výraz dobré vůle. Chtěl bych, aby mezi našemi zeměmi panovaly dobré vztahy. Nechci, aby Moskvané museli platit velké peníze za vstupenky, chci jim ukázat nejlepší hokejisty světa," tvrdí.

Funkcionáři NHL na to mají trochu jiný názor. "Rozpočet akce by měl odpovídat stejným příjmům, jako kdyby hrál tým NHL zápas na domácím ledě v zámoří. Je třeba pokrýt náklady na cestování a ubytování týmu, zisk ze vstupného a další záležitosti," vzkázal viceprezident NHL Bill Daly. Jinak ale slavná soutěž není v zásadě proti, i přesto, že dosud není uzavřena smlouva mezi NHL a ruskou stranou o odchodu mladých hráčů. Jen by se pro Washington musela najít mezera v rozpisu.

Ovečkin je z nápadu nadšený

Uvažuje se o tom, že by Washington sehrál v Moskvě jeden nebo dva zápasy v hale Chodynka a soupeřem by mu byla buď Atlanta, kde hraje další ruská hvězda Ilja Kovalčuk, nebo Dynamo Moskva, odkud přišel do NHL Ovečkin. "Bylo by skvělé hrát v Chodynce proti Dynamu. To by byl pořádný rozruch," je myšlenkou nadšen samotný Ovečkin, hvězda a budoucnost Washingtonu, s kterým nedávno podepsal novou smlouvu na neuvěřitelných třináct let.

"V NHL už je to tradice, když kluby NHL jezdí do těch zemí v Evropě, odkud pocházejí jejich hvězdy. Sundin i Forsberg už hráli s Torontem resp. Coloradem ve Švédsku, teď přijede Jágr s Rangers do Prahy. Možná jednou přijede do Ruska i Pittsburgh s Malkinem, to by bylo také zajímavé," myslí si Ovečkin.

Reklama

Související témata: