Hlavní obsah

Vokoun vychytal výhru Floridy, Kreps vstřelil vítězný gól

Hokejisté Floridy zvítězili v pátečním utkání NHL nad Washingtonem 4:2 a hlavní zásluhu na tom měli čeští hokejisté. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen útočník Kamil Kreps, který přihrál na první gól krajanovi Rostislavu Oleszovi a třetí vítězný sám vstřelil, brankář Tomáš Vokoun přispěl k triumfu Panterů třiceti úspěšnými zákroky.

Článek

Olesz, který se vrátil do sestavy Floridy po dvanácti vynechaných zápasech kvůli zranění ruky, v 6. minutě otevřel skóre utkání. Capitals pak sice i díky brance a asistenci Tomáše Fleischmanna získali vedení 2:1, domácí Panthers však třemi góly v třetí třetině otočili skóre ve svůj prospěch.

Kreps zařídil rozhodující třetí gól v 49. minutě kuriózním způsobem, když vypálil zpoza branky a kotouč se o brusli brankáře Brenta Johnsona odrazil do sítě. "Všiml jsem si, že nestojí úplně ve správné pozici. Zkoušel jsem přihrávat před branku a byl z toho šťastný gól," řekl Kreps, který se trefil popáté v sezóně.

Zedník se zotavuje po zásahu bruslí do krku

Florida vyhrála po dvou prohraných zápasech a poprvé od zranění Richarda Zedníka, který se zotavuje po zásahu bruslí do krku. V tabulce Jihovýchodní divize se Panteři dotáhli na svého soupeře a ztrácejí pouhé dva body na lídry Carolinu s Atlantou a tedy i na postup do play-off. "Byl to pro nás důležitý zápas. Celý tým ohromně dřel, všichni bojovali a odměnou je nám vítězství," pochvaloval si Tomáš Vokoun. "Když se podíváte na tabulku, možná pět týmů bojuje o jedno místo. Je tady daleko menší prostor pro zaváhání než v play-off. Tam jste venku, až když prohrajete čtyři zápasy, tady je klíčové každé utkání," dodal Vokoun.

Konkurent Floridy v bitvě o účast ve vyřazovacích bojích Atlanta vydřela cenné dva body díky výhře 4:3 po samostatných nájezdech na ledě New Jersey. O úspěchu Thrashers rozhodl až v desáté sérii penaltového rozstřelu Pascal Dupuis.

Hvězdou Atlanty byl slovenský útočník Marián Hossa, který 18 sekund před koncem třetí třetiny vstřelil vyrovnávací gól na 3:3 a poté proměnil i samostatný nájezd. "Jsem na něj hrdý," řekl kouč a generální manažer Thrashers Don Waddell na adresu Hossy, v jehož případě se množí spekulace o odchodu do jiného klubu před koncem přestupního termínu 26. února. Hossa se totiž nedohodl s Waddellem na novém kontraktu a podle zámořských médií nechce v klubu zůstat, pokud nebude mít Atlanta reálné šance na triumf ve Stanley Cupu.

Kovalčuk udržel Thrashers ve hře

"Jsem rád, že jsem pomohl týmu získat důležité dva body, i když je úplně jedno, jestli jsem vyrovnal já, nebo někdo jiný. S Donem Waddellem máme vynikající vztah a myslím, že se to nezmění, ať odejdu jinam nebo ne," prohlásil Hossa. Důležitou postavou zápasu byl také ruský útočník Ilja Kovalčuk, který v třetí sérii nájezdů dokázal odpovědět na gól Patrika Eliáše a udržel Thrashers ve hře.

Ostudu si uřízli hokejisté Detroitu. Nejlepší tým NHL prohrál na domácím ledě s podceňovaným Columbusem 1:5 a připsal si již pátou porážku v řadě. Brankář Chris Osgood se poroučel na střídačku už v polovině utkání poté, co inkasoval čtyři góly ze třinácti střel. "Od prvního vhazování jsme byli úplně mimo, byl to asi náš nejhorší výkon v sezoně," uvědomoval si trenér Red Wings Mike Babcock. Naopak Columbus se v Detroitu oklepal z nejhorší porážky v sezóně, když v předchozím duelu podlehl 2:7 Chicagu.

New Jersey - Atlanta 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky: 18. Parise (Eliáš), 24. Gionta, 49. Madden - 24. Kovalčuk, 32. White, 60. Marián Hossa, rozhodující nájezd Dupuis. Střely na branku: 33:32. Diváci: 14 475.
Florida - Washington 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)
Branky: 6. Olesz (Kreps), 44. Horton, 49. Kreps, 60. Booth - 22. Sjomin (Fleischmann), 41. Fleischmann. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celý zápas, z 32 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 93,75 procenta. Střely na branku: 29:32. Diváci: 16 202.
Los Angeles - Calgary 6:3 (3:2, 3:0, 0:1)
Branky: 4. Dallman, 7. Boyle, 9. Purcell, 25. O'Sullivan, 28. Armstrong, 31. Kopitar - 5. Langkow, 13. Boyd, 46. Nolan. Střely na branku: 25:42. Diváci: 18 118.
Anaheim - Dallas 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky: 4. a 52. Kunitz - 25. a 39. Robidas, 17. Ribeiro, 60. Ott. Střely na branku: 22:21. Diváci: 17 323.
Detroit - Columbus 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)
Branky: 42. Dacjuk - 14. a 32. Modin (na první Výborný), 8. Nash, 15. Žerděv, 45. Hainsey. Střely na branku: 21:23. Diváci: 20 066.

Reklama

Související témata: