Hlavní obsah

Prospal oblékne po deseti letech znovu dres Flyers

FILADELFIE

Hokejový útočník Václav Prospal byl vyměněn z Tampy Bay do Philadelphie. Nejproduktivnější český hráč v této sezóně NHL se tak po deseti letech vrací do klubu, který jej v roce 1993 draftoval. Vedení Lightning získalo za Prospala kanadského obránce Alexandra Picarda a právo výběru v draftu v příštím roce.

Článek

Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa má v týmu Flyers nahradit absentující útočné hvězdy. Simon Gagne je kvůli otřesu mozku mimo hru do konce sezóny, Mike Richards je vyřazen na tři týdny s natrženou kolenní šlachou. "Potřebovali jsme v útoku posílit. Věříme, že Vinny přinese do našeho týmu zkušenosti i produktivitu," řekl agentuře AP generální manažer Flyers Paul Holmgren.

Prospal s výměnou podle svých slov počítal. "Objevovala se řada spekulací a mé jméno bylo zmiňováno všude. Philadelphia je skvělé místo a má úžasné fanoušky. Navíc jsem byl Philadelphií draftován," prohlásil útočník, který v tomto ročníku nasbíral v 62 utkáních 57 bodů a s 29 brankami si vytvořil osobní maximum.

Pokud se do konce června Prospal nedohodne na nové smlouvě, může se stát nechráněným volným hráčem. Tampa tak zvolila výměnu, aby za českého útočníka získala nějakou náhradu, protože v létě by jej mohla ztratit bez protihodnoty. "Museli se rozhodnout a vyjtredovali mě," připojil Prospal. Jsem rád, že jdu do organizace, kde jsem už působil. Budu hrát tam, kde jsem začínal," doplnil útočník, který má v této sezoně příjem 1,9 miliónu dolarů.

Za Flyers odehrál na startu kariéry v NHL 59 utkání a zaznamenal 33 kanadských bodů. "Mám s Vinnym docela důvěrný vztah. Viděl jsem ho vyrůstat od nižší soutěže a vyzrávat do kvalitního hokejisty. Je to produktivní hráč. Za svá léta v hokeji jsem asi neviděl hráče, který by si tak užíval branek jako Vinny, a to i na tréninku," prohlásil kouč Flyers John Stevens. "Je stejně nadšený při tréninku jako při zápase. Je to opravdu soutěživý hráč a pro nás dobrá posila."

Draftován před 15 lety

Philadelphia si vybrala Prospala v roce 1993 v třetím kole draftu jako celkově 71. hráče v pořadí. V lednu 1998 byl vyměněn do Ottawy spolu s Patem Falloonem a právem výběru v druhém kole draftu výměnou za Alexandra Daigla.

Potom Prospal oblékal i dresy Floridy a Anaheimu. V Tampě působil v letech 2001 až 2003 a pak znovu od roku 2005. Českobudějovický odchovanec má na kontě v NHL celkem 774 utkání a 540 bodů za 175 tref a 365 přihrávek. V play-off nasbíral v 37 duelech 16 bodů za pět gólů a 11 asistencí.

Dvaadvacetiletý Picard nastoupil v této sezóně za Flyers jen ve čtyřech utkáních a nebodoval. V nižší AHL za Philadelphii Phantoms nasbíral v 53 duelech 38 bodů za osm tref a 30 přihrávek. Celkem má na kontě v NHL 72 utkání a 22 kanadských bodů. "Věříme, že má před sebou úspěšnou budoucnost," prohlásil generální manažer Tampy Bay Jay Feaster na Picardovu adresu.

Bylo těžké se Vinnyho vzdát

Feaster byl spokojený, že získal mladého hráče a výběr v draftu. "Je samozřejmě těžké se Vinnyho vzdát. Ale po takové sezóně, kterou má, je těžké předvídat, že bychom s ním prodloužili smlouvu," řekl Feaster. Předpokládá totiž, že Prospal bude žádat navýšení svého současného příjmu. Podle délky kontraktu by mohl údajně chtít 3,5 až pět miliónů dolarů ročně.

Příchodem do Philadelphie se Prospal přiblížil pozicím pro play-off. Flyers totiž díky pondělní výhře 4:3 po samostatných nájezdech na ledě Buffala ukončili sérii deseti porážek a posunuli se na osmé místo Východní konference se stejným bodovým ziskem jako právě devátí Sabres. Tampa je na Východě poslední a má na Philadelphii dvanáctibodové manko.

Na startu sezóny nebyl ve Philadelphii ani jeden český zástupce, nyní už jsou v týmu dva. Před týdnem totiž Holmgren získal z Los Angeles beka Jaroslava Modrého, který ve středu oslaví 37. narozeniny.

Reklama

Související témata: