Hlavní obsah

Prospal pomohl gólem a přihrávkou k výhře Philadelphie

NEW YORK

Hokejisté Philadelphie zvítězili v nedělním utkání NHL nad New Yorkem Islanders 4:1 a upevnili si postavení v elitní osmičce tabulky Východní konference. Zásluhu na výhře Flyers měl i český útočník Václav Prospal, který vstřelil úvodní gól zápasu, na další přihrál a byl vyhlášen druhou hvězdou večera.

Článek

Hrdinou pro domácí fanoušky se stal brankář Martin Biron, který měl navzdory vítězství více práce než jeho protějšek a připsal si 32 zákroků. Diváci v třetí třetině několikrát skandovali "Marty, Marty!" a Bironovi tak ani nevadilo, že ho Miroslav Šatan necelých pět minut před koncem třetí třetiny připravil o čisté konto.

"Jsem nadšený z toho, jak stále posiluje svoje i naše sebevědomí. Pokud chcete být v této fázi sezóny úspěšní, potřebujete, aby vás podržel gólman. A Marty chytá čím dál tím lépe," pochvaloval si trenér Flyers John Stevens.

Přesilovky rozhodly

Jeho svěřenci rozhodli o svém triumfu třemi góly v přesilových hrách, Prospal v 13. minutě využil dokonce dvojnásobnou početní výhodu, když mu do ideální pozice přihrál Daniel Briere. "Měl jsem před sebou zcela prázdnou branku, stačilo ji jenom trefit," řekl český útočník o své 32. trefě v sezóně. Flyers si i díky ní připsali třetí vítězství za sebou a poskočili na sedmé místo tabulky s čtyřbodovým náskokem před devátým Washingtonem.

V druhém nedělním duelu porazilo Chicago na domácím ledě St. Louis 4:3 v prodloužení a dva týdny před koncem základní části stále může živit malou naději na postup do play-off. Blackhawks, v jejichž sestavě chyběl vedle Martina Havláta i Robert Lang, ztrácejí v tabulce Západní konference čtyři body na osmé Colorado.

Chicago mělo na mále, když prohrávalo v třetí třetině 2:3, ale 55 sekund před sirénou vyrovnal James Wisniewski. Rozhodující gól pak vstřelil v druhé minutě nastavení devatenáctiletý talent Patrick Kane, nejproduktivnější hráč týmu a velký kandidát na cenu pro nejlepšího nováčka roku. "Tihle dva kluci moc době vědí, že pro vítězství je potřeba hodně bojovat. A ať už postoupíme do play-off, nebo ne, všem soupeřům ještě pořádně zavaří," řekl trenér Denis Savard.

Philadelphia - NY Islanders 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Branky: 13. Prospal, 30. Coburn (Modrý), 46. Briere, 48. Hartnell (Prospal) - 56. Šatan. Zásahy brankářů: Biron 33/32 - MacDonald 26/22. Diváci: 19 136. Nejlepší hráči: Briere, Prospal, Biron (všichni Philadelphia).
Chicago - St. Louis 4:3 v prodl. (0:0, 1:1, 2:2 - 1:0)
Branky: 38. Burish, 50. Byfuglien, 60. Wisniewski, 62. Kane - 28. Stempniak, 52. King, 59. Tkachuk. Zásahy brankářů: Chabibulin 29/26 - Toivonen 31/27. Diváci: 19 146. Nejlepší hráči: Kane, Byfuglien (oba Chicago), Stempniak (St. Louis).

Reklama