Hlavní obsah

Jágr to dokáže v kabině pořádně rozpálit, přiznal Straka

Hokejisté New Yorku Rangers mají na svém kontě před blížícím se play-off 205 branek. Jen pět mužstev v NHL vsítilo méně gólů než manhattanský klub. Na druhou stranu mají Jezdci čtvrtou nejlepší obranu v lize. Podle kapitána týmu Jaromíra Jágra je to způsobeno tím, že svěřenci trenéra Toma Renneyho nehrají útočný hokej. „Hrajeme příliš defenzivně,“ řekl Jágr pro deník The New York Times.

Článek

V loňské sezóně nastříleli Jezdci v základní části 242 branek, letos mají na svém kontě tři utkání před koncem základní části o sedmatřicet gólů méně. Obrana se však oproti loňskému ročníku také zlepšila, zatímco před rokem inkasovali 216 gólů, letos pustila brankářská dvojice Henrik Lundqvist a Stephen Valiquette dohromady zatím 192 branek. „Možná hrajeme příliš na obranu, hlavně při srovnání s ostatními týmy,“ řekl Jágr pro NY Times.

„Nemáme nějakého vyloženého střelce,“ komentoval statistiky kapitán Rangers. „Hrajeme moc na jistotu. Neříkám, že je to špatně, ale potom nemůžete říct: ´Oni nedávají góly´. Prostě nehrajeme otevřený hokej,“ dodal český forvard, jemuž po sezóně skončí v klubu smlouva. Pokud se ovšem stane nejlepším hráčem play-off, vítězem Conn Smythe Trophy, bude mu kontrakt automaticky prodloužen.

V kabině je Jágr důležitým faktorem

Tři nejzkušenější útočníci Jezdců - Brendan Shanahan, Jaromír Jágr a Martin Straka sice v ročníku 2007-08 nedávají příliš branek, přesto jsou velmi platnými hráči. Kapitán mužstva Jágr má sice na svém kontě 21 branek a pravděpodobně poprvé za sedmnáct sezón nedosáhne alespoň třicetigólové hranice, v kabině je ale nesmírně důležitým faktorem.

„Je to pro něj těžké, protože každý rok tu třicítku dal, ale on do toho dává vše a hraje pro tým,“ zastal se Straka svého spoluhráče, s nímž oblékal v minulosti také dres Pittsburghu Penguins. „Dokáže mužstvo pořádně rozpálit. Ví, že máme dobrý mančaft a v play-off můžeme dojít hodně daleko,“ hlásí pětatřicetiletý rodák z Plzně.

Shanahan jako druhý nejlepší střelec týmu s třiadvaceti brankami - za vedoucím Chrisem Drurym (24 g.) a před třetím Jágrem (21 g.) - má problémy s kolenem a od začátku ledna dal jen osm branek. „Vždycky byste rádi dali padesát gólů za sezónu, ale pro mne je nejdůležitější, abychom vyhrávali,“ pronesl slavnou formuli Shanahan, jenž jsou spolu se Strakou nejplatnějšími hráči v oslabeních. Pomáhají obráncům blokovat střely a mají velký podíl na tom, že jsou Jezdci v top 10 týmů v počtu ubráněných přesilových her.

Reklama