Hlavní obsah

Tampa Bay získala možnost první volby na draftu NHL

NEW YORK

Do vyřazovacích bojů zámořské NHL se sice Tampa Bay nedostala, ale z noci na úterý si spravila chuť, když byla vylosována jako první při pořadí volby na vstupním draftu. Druzí budou na řadě představitelé Los Angeles, dále Atlanty, St. Louis a NY Islanders. Nejvýše postaveným hokejistou je sedmnáctiletý Steven Stamkos, forvard z nižší soutěže OHL, jenž nasbíral v letošním ročníku 105 bodů.

Článek

„Měli jsme neuvěřitelně smolnou sezónu. Je tedy příjemné, že jsme aspoň na draftu měli trochu štěstí,“ řekl pro NHL.com generální manažer Lightning Jay Feaster, jenž bude moci jako první sáhnout po nejlépe postaveném hráči, kterým je útočník Steven Stamkos.

Sedmnáctiletý forvard získal v nižší lize OHL za tým Sarnia Sting 105 kanadských bodů za 58 gólů a 47 přihrávek. „Ti nejlepší mladí útočníci se snaží dostat do ringu NHL, jsou vynikající v útoku, ale Stamkos dokáže také velmi dobře bránit,“ vyzdvihl jeden ze skautů přednost mladého Kanaďana.

„Abych vám řekl pravdu, tak jsem na to příliš nemyslel,“ řekl samotný Stamkos k losování pozic týmů na draftu. „Nyní se soustředím na svůj klub a play-off,“ přidal pro TSN. „Jako dítě jsem o NHL jen snil a bude to pro mne obrovská čest,“ neskrýval nadšení držitel zlaté medaile z mistrovství světa juniorů.

Ještě před tím, než byla Tampa vylosována jako první, která bude moci nabídnout Stamkosovi smlouvu na příští ročník, pochválili mladého útočníka Al MacInnise ze St. Louis a šéf skautů E.J. McGuire. „Je to dominantní hráč a potenciální velká hvězda,“ řekl McGuire. „Je potěšení pozorovat, jak se z něj stává dobrý hokejista,“ doplnil MacInnis.

Již v minulosti získali zástupci Lightning díky výběru na draftu vynikající hokejisty, když v roce 1992 sáhli po Romanu Hamrlíkovi či o šest let později Vincentu Lecavalierovi. „Steven je hráč, který je připraven vstoupit do Národní hokejové ligy. Ještě nevím jak se rozhodneme, musíte umět poslouchat nabídky, které vám ostatní dávají,“ poodkryl Feaster strategii klubů na trhu s nadějnými hokejisty.

Deset nejlépe postavených hokejistů na draftu
1.Steven StamkosOHLÚtočník61záp. // 58 g., 47as.
2.Zach BogosianOHLObránce60 záp. // 11 g., 50 as.
3.Drew DoughtyOHLO58 záp. // 13 g., 37 as.
4.Alex PietrangeloOHLO60 záp. // 13 g., 40 as.
5.Nikita FilatovCSKA MoskvaÚ5 záp. // 0 g., 0 as.
6.Luke SchennWHLO57 záp. // 7 g., 21 as.
7.Mike BoedkerOHLÚ62 záp. // 29 g., 44 as.
8.Colin WilsonNCAAÚ37 záp. // 12 g., 23 as.
9.Tyler MyersWHLO65 záp. // 6 g., 13 as.
10.Cody HodgsonOHLÚ68 záp. // 40 g., 45 as.

Reklama