Hlavní obsah

Začátky byly pro Krejčího těžké, teď ho čeká boj o Stanley Cup

BOSTON/PRAHA

Útočník Bostonu David Krejčí má za sebou sezónu v NHL, v níž získal sedmadvacet kanadských bodů. Za Medvědy odehrál v základní části šestapadesát startů a patřil k zajímavým českým objevům sezóny. Nyní ho čeká boj o Stanleyův pohár, v němž Medvědi v prvním kole play-off narazí na Montreal. V minulém ročníku NHL Krejčí nastoupil v NHL pouze k šesti zápasům, ale letos dokázal, že budu Bruins platným hráčem.

Článek

Loni na sebe Krejčí v nižší AHL upozornil čtyřiasedmdesáti kanadskými body za 31 gólů a 43 přihrávek a kouč Medvědů Brant Berglund ho zařadil na soupisku pro letošní sezónu. Po třech letech čekání se tedy Krejčí dočkal téměř kompletního ročníku, v němž ho s Bostonem čekají v prvním kole play-off Canadiens. Jaké však byly začátky nadějného forvarda?

Krejčí byl draftován v sezóně 2003-04, ale ročník dohrál v České republice za kladenskou juniorku, aby mohl nastoupit na mistrovství světa do osmnácti let. „To byl skvělý tah,“ řekl Krejčí deníku The Boston Globe.. „Bylo mi sedmnáct a nevěděl jsem, jestli se do NHL dostanu,“ vysvětluje tehdejší rozhodnutí.

Poprvé do zámořských soutěží vplul rodák ze Šternberka v ročníku 2004-05 za kanadský celek Gatineau v juniorské QMJHL. „Nevím, co by se stalo, kdybych řekl, že do Gatineau nepůjdu, ale jsem šťastný, že jsem to zvládnul,“ pochvaloval si Krejčí zpětně počátky za velkou louží.

„Ze začátku to bylo těžké, neměl jsem tam nikoho, s kým bych si mohl popovídat, ale druhý rok mě kouč jmenoval asistentem kapitána a to mi vše ulehčilo,“ přiznal dnes již jednadvacetiletý center, který zůstal v týmu po výměně krajana Petra Pohla jediným Čechem.

Tehdy bylo mladému forvardovi osmnáct let a plný elánu sbíral cenné zkušenosti. Po dvaašedesáti utkáních měl na svém kontě 63 kanadských bodů (22+41). V druhém roce získal bodů jednaosmdesát (27+54). „I kdyby ses nedostal do NHL, je to skvělá zkušenost,“ vzpomínal Krejčí na tehdejší povzbuzení svého kamaráda Petra Vrány, jenž byl v roce 2003 draftován New Jersey.

Reklama

Související témata: