Hlavní obsah

Hašek vychytal Nashville, Plekanec přispěl k výhře Montrealu

NEW YORK

Český brankář Dominik Hašek vychytal hokejistům Detroitu první vítězství v letošním play-off NHL proti Nashvillu. Na výhře 3:1 se asistencí podílel i Jiří Hudler. Tomáš Plekanec zase přihrával na vítěznou branku Montrealu proti Bostonu (4:1), asistenci zaznamenal ve vítězném utkání s Calgary (2:0) i útočník San Jose Milan Michálek.

Článek

V první třetině zápasu měl Dominik Hašek štěstí, když Fiddler trefil jen tyčku a tak jediným, kdo jej v zápase překonal, byl na konci druhé třetiny Jordin Tootoo. Ten šikovně tečoval střelu Zanona  od modré čáry a vyrovnal na 1:1. Vítěznou trefu zaznamenal v sedmé minutě třetí třetiny Henrik Zetterberg, kdy se z voleje opřel do přihrávky Dacjuka z levé strany a prostřelil hostujícího brankáře Ellise.

Trenér Nashvillu Barry Trotz se však zlobil, že branka neměla být uznána, protože ji předcházel ofsajd. "Vyhodili jsme puk, který se od čárového rozhodčího odrazil zpátky do naší obranné třetiny. Díval jsem se na to znovu na záznamu a podle mého soudu to mělo být posouzené jako vyhození puku. V podobných situacích obvykle rozhodčí pískají a nedávají týmu nefér výhodu," tvrdil.

Skóre zápasu uzavřel v závěru střelou do prázdné branky opět Zetterberg. Jeho spoluhráč Chris Chelios mimojiné vyrovnal rekord Patricka Roye v počtu odehraných zápasů v play-off NHL, když nastoupil k utkání s pořadovým číslem 247. Nicklas Lidström pro změnu překonal klubový rekord, nastoupil totiž v dresu Detroitu v play-off už v šestnácté sezóně za sebou.

Dallas porazil obhájce Stanley Cupu z Anaheimu jednoznačně 4:0, Marty Turco vychytal čisté konto. "Měl jsem několikrát štěstí, když mě trefily i střely, které jsem neviděl," odmítal chválu brankář Dallasu. "Tentokrát spíš rozhodly naše přesilovky," poukázal na fakt, že všechny branky vstřelili jeho spoluhráči v početní výhodě.

Anaheim tak doplatil na svou pověst nejvíce vylučovaného týmu NHL. "Chtěli jsme hrát na hraně. Dokončovat souboje u mantinelu a hrát tvrdě, ale zároveň chytře. To nám nevyšlo," litoval brankář Anaheimu Jean Sebastien Giguere. "Měli jsme mnoho stupidních vyloučení," nebral si servítkyTeemu Selänne.

Brankář San Jose Jevgenij Nabokov vychytal šesté čisté konto v play-off NHL své kariéry a  při vítězství 2:0 vymazal všechny střelce Calgary. San Jose tak ve druhém domácím utkání srovnalo stav série na 1:1. "Věděli jsme, že nemůžeme jet do Calgary s dalším prohraným zápasem. A ještě je před námi hodně práce," řekl Nabokov po zápase.

Vítěznou branku vstřelili Žraloci v 25. minutě, kdy si Joe Pavelski po střele spoluhráče dojel pro puk k zadnímu mantinelu, vybruslil do kruhu pro vhazování,  a z otočky prostřelil Kirpusoffa v brance Calgary. V přesilové hře na konci druhé třetiny přidal další branku Mitchell, asistoval mu Milan Michálek.

Asistenci zaznamenal i český útočník Montrealu Tomáš Plekanec, jenž už ve třetí minutě zápasu s Bostonem přihrával Andreji Kosticynovi na vítěznou branku. V té době totiž vedl Montreal už 2:0, protože už po 34 vteřinách utkání otevřel skóre druhý z bratrů Kosticynů Sergej. "Lepší začátek zápasu jsme si ani nemohli přát," řekl po utkání útočník Chris Higgins.

Úspěšným křestem ohněm prošel brankářský nováček Carey Price, jenž dovolil Bostonu skórovat jen jednou a dalších sedmnáct střel soupeře úspěšně zastavil. "V hale byla tak bouřlivá atmosféra, že jsem ani jsem neměl čas být nervózní," usmíval se dvacetiletý gólman po zápase.

Play-off NHL, 1. kolo:
Východní konference:
Montreal - Boston 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Branky: 1. S. Kosticyn, 3. A. Kosticyn (Plekanec), 26. Smolinski, 48. Kostopoulos - 9. Hnidy. Zásahy brankářů: Price 18/1 - Thomas 32/4. Stav série 1:0.
Západní konference:
Detroit - Nashville 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky: 47. a 60. Zetterberg, 6. Franzén (Hudler) - 38. Tootoo. Zásahy brankářů: Dominik Hašek 20/1 -  Ellis 39/2. Stav série 1:0.
Anaheim - Dallas 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Branky: 12. Ott, 18. Eriksson, 24. Lehtinen, 38. Morrow. Zásahy brankářů: Giguere 37/4 - Turco 23. Stav série 0:1.
San Jose - Calgary 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky: 25. Pavelski, 39. Mitchell (M. Michálek). Zásahy brankářů: Nabokov 21 - Kiprusoff 43/2. Stav série 1:1.

Reklama