Hlavní obsah

Střelecké probuzení Ovečkina přišlo včas, Washington je stále ve hře

Čtyři zápasy mlčely zbraně útočníka Washingtonu Alexandera Ovečkina ve čtvrtfinálové sérii Východní konference proti Philadelphii. Jako by si nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč základní části NHL šetřil prach na rozhodující chvíli. V pondělním šestém duelu ruský kanonýr zařídil vyrovnání série. Rozhodne i úterní sedmý duel?

Článek

Až do pondělního šestého utkání se Ovečkin v sérii s Philadelphií zapsal statistik jen v úvodním zápasu, v němž zaznamenal jeden gól a jednu asistenci. V dalších čtyřech utkáních ale slavila úspěch zesílená ostraha Flyers a dvaadvacetiletý rodák z Moskvy z šestnácti střeleckých pokusů neproměnil jediný. „Alex už byl mírně frustrovaný, protože soupeř vůči němu odváděl vážně dobrou práci. Vrátit se ale ve správný čas je to, co dělá hvězdy,“ pochvaloval si po šestém duelu kouč Washingtonu Bruce Boudreau.

Washington vstoupil do čtvrtfinálové série s Philadelphií úspěšně a první vzájemné střetnutí na svém ledě vyhrál. Flyers ale oplatili Capitals porážku hned v následujícím utkání, poté zvládli oba domácí duely a k postupu do konferenčního semifinále jim chybělo jediné vítězství. Washington však dokázal vstát z mrtvých a po vítězství na svém ledě zvládl i šestý duel ve Philadelphii. Flyers přitom v pondělí vedli už o dvě branky, po brankách Bäckströma a Sjomina se ale začínalo ve třetí třetině od začátku. A Ovečkin promarněný náskok domácích krutě potrestal.

Ruský forvard hned v úvodu poslední části zblokoval přihrávku soupeře, puk dostal na hokejku Viktor Kozlov, který obratem vyslal svého krajana do brejku. Sprintující obránci Philadelphie neměli proti ruskému rychlíkovi nárok, stejně jako brankář Martin Biron, který po přesné trefě jen rezignovaně zacouval do své klece. „Za celou sezónu jsem ještě nedostal příležitost k takovému brejku. Udělal jsem přesně to, co vždycky, a díky bohu to fungovalo,“ komentoval Ovečkin svou kličku do forhendu.

Zopakují Capitals historii?

Druhý gól ruské křídlo přidalo při přesilovce v polovině poslední třetiny, kdy se Biron jen ohlédl za přesnou ranou z první z levého kruhu. „Tohle je hollywoodská story. A ve scénáři stojí, že Alexander bude hlavní postavou,“ rozplýval se majitel Capitals Ted Leonsis.

Zámořští statistici před rozhodujícím sedmým duelem vzpomínají na dvacet let starou sérii Washingtonu s Philadelphií, v níž Flyers rovněž vedli 3:1 na zápasy, nakonec se ale s play-off museli rozloučit. Vezme Ovečkin zodpovědnost opět na svá bedra? „Je úplně jedno, jestli se trefím. Šťastný budu pouze v případě, že vyhrajeme,“ má jasno držitel letošní trofeje Arta Rosse.

Sedmý zápas se hraje v úterý na ledě Washingtonu. Pokud postoupí Capitals, střetnou se v boji o konferenční finále s Pittsburghem, Philadelphia by v případě postupu narazila na Montreal.

Reklama