Hlavní obsah

Prospalova hra je neuvěřitelná, pochvalují si ve Philadelphii

WASHINGTON

Český hokejista Philadelphie Václav Prospal získal v sérii proti Washingtonu devět kanadských bodů (3+6) a je zatím čtvrtým nejproduktivnějším hráčem play-off. Přestože v úterním rozhodujícím utkání bodově nepromluvil, Letci duel v hlavním městě USA vyhráli 3:2 po prodloužení a postoupili přes Capitals do dalších bojů o Stanley Cup.

Článek

Sérii vyhráli Flyers 4:3 na zápasy a mohou se radovat z postupu do semifinále Východní konference, kde se utkají s Montrealem. „Pokaždé, když dostanete šanci hrát v play-off, musíte ji čapnout. Nemůžete vědět, kdy se vám ta příležitost znovu naskytne,“ řekl Prospal pro The Washington Times.

PLAY-OFF NHL NA SPORT.CZ
Shrnutí úterních zápasů zde.

Český forvard byl do klubu z Pensylvánie vyměněn ke konci přestupního termínu z Tampy Bay a svému staronovému zaměstnavateli se ve vyřazovacích bojích odvděčil již třemi brankami a šesti asistencemi. Se spoluhráčem Danielem Brierem tvoří nejnebezpečnější útočnou hrozbu. „Danny (Briere) vždy ožije, když hraje s Vinnym (Prospal), poznáte to na hře tělem,“ všiml si asistent trenéra Flyers Terry Murray.

Prospal nešel do neznámého prostředí, svou kariéru za mořem začínal v sezóně 1996-97 právě u Letců. „Vinny je skvělý s hokejkou, má vášeň pro hru a dokáže předvídat. To se nedá naučit,“ pochvaluje si hlavní trenér John Stevens. „Vždycky naskočí do hry s úsměvem a hraje na velmi vysoké úrovni,“ uvedl na Prospalovu adresu Murray. „Hodně se od té doby zlepšil, ale ten úsměv mu zůstal,“ dodal.

Briere vede kanadské bodování play-off

„Pamatuji si, jak nás na prvním tréninku dali k sobě. Je trpělivý a dokáže nahrát do volného prostoru. Jeho soustředění, když hraje s pukem, je neuvěřitelné,“ pochvaloval si spolupráci s českobudějovickým rodákem forvard Briere, jenž vede kanadské bodování play-off (6+5). Celou formaci doplňuje Scott Hartnell. „Když ho na tréninku pozoruji, tak mě to ještě více nakopne a žene k lepším výkonům,“ řekl Hartnell.

Prospal oblékl v zámoří také dres Ottawy, v sezóně 2000/01 byl vyměněn na Floridu, ale hned další rok se stěhoval do Tampy Bay. V sezóně 2003/04 si na rok zahrál v Anaheimu, aby se znovu vrátil k Bleskům z Tampy. Celý kruh dovršil v letošní sezóně výměnou zpět k letce z Philadelphie. Dohromady nasbíral třiatřicetiletý útočník v NHL zatím 554 bodů za 179 gólů a 375 přihrávek.

Reklama

Související témata: