Hlavní obsah

Hejdukův gól na výhru Colorada nestačil, Montreal porazil Philadelphii

NEW YORK

V zámořské NHL se ve čtvrtek znovu rozhořely boje o Stanleyův pohár. Milan Hejduk se zapsal do úvodního utkání druhého kola-play off gólem a asistencí, jeho Colorado však i přes výraznou střeleckou převahu prohrálo v Detroitu, jehož branku hájil Chris Osgood, 3:4. Výhodu domácího prostředí využil v prvním klání i Montreal, který zdolal Philadelphii 4:3 v prodloužení.

Článek

Montreal postoupil stejně jako Philadelphia do semifinále Východní konference po vyčerpávající sedmizápasové sérii, Canadiens ale měli na rozdíl od soupeře o den odpočinku navíc. Hráči Flyers rozhodli o postupu přes Washington až v úterý, únava na nich ale nebyla znát a po gólech Umbergera a Dowda měli po první třetině důvod ke spokojenosti. Druhá část patřila pro změnu domácím a po brankách Bělorusa Andreje Kosticyna a Rusa Alexeje Kovaljova se začínalo ve třetí třetině od nuly.

Hosté se přiblížili vítězství 19 sekund po začátku třetí části, kdy využil přesilovku Lupul, a ještě půlminutu přes sirénou se zdálo, že první bod půjde na konto Flyers. Domácí ale dokázali v dramatickém závěru při přesilovce a hře bez brankáře vydřít prodloužení, když se podruhé v utkání prosadil Kovaljov. Rozjetí domácí pak o vítězství rozhodli už po 48 sekundách nastavení, kdy se trefil Kostopoulos.

"Oba týmy za sebou mají dlouhé série, nějaká únava ale nebyla při utkání znát. K prvnímu vítězství pomohla i trocha štěstí. Srovnat se podařilo po vyhraném vhazování v útočném pásmu a přesné ráně Kovaljova, v prodloužení rozhodla šťastná dorážka," uvedl Kostopoulos. Druhý zápas se hraje v sobotu znovu v Montrealu.

Montreal - Philadelphia 4:3 v prodl. (0:2, 2:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 37. a 60. Kovaljov (na první Plekanec), 30. A. Kosticyn, 61. Kostopoulos - 14. Umberger, 17. Dowd, 41. Lupul. Zásahy brankářů: Price 33/30 - Biron 34/30. Diváci: 21 273. Hvězdy utkání: Kovaljov (MTL), Lupul (PHI), Kostopoulos (MTL).
Stav série: 1:0

Východní konferencefoto: Sport.cz

Theodore střídal, Budaj držel naději 

Colorado odstartovalo první semifinále Západní konference na ledě Detroitu lépe a po trefě Paula Stastného, na níž se asistencí podílel i Hejduk, po necelých devíti minutách hry vedlo. Už o minutu později ale bylo vyrovnáno po zásahu Henrika Zetterberga a domácí do přestávky potvrdili změnu kurzu góly Clearyho a Franzéna, který pomohl připravit Jiří Hudler.

Franzén se navíc trefil hned na začátku druhé části a Detroit vedl už o tři branky. Hosté se ale nevzdali. Na gól Lilese navázal v 37. minutě Hejduk a náskok Red Wings se ztenčil. Domácí ale podržel Osgood, který vyrovnání nedovolil. "Zápas se začal lámat v náš neprospěch, Chris ale zabouchl Coloradu dveře přes nosem," pochvaloval si trenér Detroitu Mike Babcock. "I když jsme inkasovali první branku, cítili jsme, že máme na vítězství. Navíc jsme hned při dalším střídání srovnali," přidal svůj komentář hrdina utkání Franzén.

Brankáře Colorada Jose Theodora vystřídal po čtvrtém gólu ze šestnácti střel slovenský gólman Peter Budaj a první strážce svatyně Avalanche odjel do hotelu, protože mu bylo špatně. Budaj poté kryl všech dvacet střel domácích a držel naději hostů na vyrovnání. "Druhá polovina utkání byla z naší strany velice dobrá, škoda, že jsme nedokázali vyrovnat. Detroit je ale hratelný tým," podotkl kouč Colorada Joel Queneville. Druhý duel se hraje v sobotu opět na ledě Detroitu.

Detroit - Colorado 4:3 (3:1, 1:2, 0:0)
Branky: 18. a 22. Franzén (na první Hudler), 10. Zetterberg, 14. Cleary - 9. P. Stastny (Hejduk), 26. Liles, 37. Hejduk. Zásahy brankářů: Osgood 21/18 - Theodore 16/12, Budaj 20/20. Diváci: 20 066. Hvězdy utkání: Franzén (DET), Stastny (COL), Zetterberg (DET).
Stav série: 1:0

Západní konferencefoto: Sport.cz

Reklama