Hlavní obsah

Český hokejista Hejda se upsal na další tři roky Columbusu

MONTREAL

Český obránce Jan Hejda má před startem mistrovství světa jasno o své hokejové budoucnosti. Prodloužil totiž o tři roky smlouvy s Columbusem a nový kontrakt mu podle internetových stránek kanadské televize TSN zajistí roční příjem dvou miliónů dolarů. V uplynulém ročníku bral mistr světa z Vídně z roku 2005 polovinu.

Článek

Do týmu Blue Jackets zamířil devětadvacetiletý Hejda loni v létě a po přesunu z Edmontonu se v Ohiu zabydlel i s rodinou. "Začal jsem s klubem jednat poměrně brzo, protože dcera tam chodí do školy a chtěli bychom se usídlit déle na jednom místě. Nechci ji brát pryč. Už loni v Edmontonu si našla spoustu kamarádů, takže jsme se nechtěli zase znovu stěhovat," řekl novinářům Hejda v Montrealu, kde se národní tým připravuje na MS.

I proto nechtěl čekat déle, přestože v červnu by si jako nechráněný volný hráč mohl libovolně vybírat své další působiště. "Kdybych si počkal a blížil se čas termínu, kdy bych si mohl vybrat jiný klub, tak bych třeba dostal víc. Ale zvolil jsme tu cestu, abych měl jasno," uvedl Hejda, že nechtěl ohledně smlouvy licitovat.

V Columbusu byli s Hejdou spokojení a měli velký zájem jej udržet. Zaujala jeho bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách s dvaceti kladnými body. Přitom nikdo nikdy neměl v klubu více než třináct plusových bodů. "Snažil jsem se plnit od začátku roli, kterou po mně chtěli, což bylo hlavně bránění. Celou sezonu jsem hrál na ty nejlepší lajny. S těmi plusovými body jsem asi měl taky dost štěstí," uvedl Hejda, který se v 81 utkáních v sezoně střelecky neprosadil a zaznamenal 13 asistencí.

Místo v sestavě si musí vybojovat každý

Bývalý hráč pražské Slavie, CSKA Moskva a Chimiku Moskevská oblast má za sebou druhou sezónu v zámoří, do Columbusu zamířil z Edmontonu, kde měl v mužstvu stejné úkoly. Na startu kariéry si tam ale musel nejprve získat pozici v prvním týmu. "Nakonec to dopadlo všechno výborně. Projde si tím každý hráč, že musí bojovat o místo v sestavě."

Ze začátku nehrál, ale s Oilers stále trénoval. "Přišel jsem tam jako starší a zkušenej hráč. Kdyby mě na začátku minulé sezóny poslali na farmu, tak bych asi dneska ani nebyl v NHL. Tím, že mě nechali nahoře a byl jsem blízko k tomu místu v sestavě, jsem tam vydržel a nakonec to dobře dopadlo," přiznal. Za Hamilton tehdy v nižší AHL odehrál jen pět utkání, za Edmonton 39 s bilancí devět bodů za gól a osm přihrávek.

V Edmontonu byl společně s krajany Alešem Hemský a Ladislavem Šmídem, v Columbusu zase s Davidem Výborným, Jiřím Novotným a Rostislavem Kleslou. Občas se společně sejdou na večeři. "Neříkám, že bychom se nekamarádili s Kanaďany a Američany, ale mentalita je úplně jiná," řekl.

Řadu známých má s rodinou i mezi dalšími Čechy žijícími v Columbusu. "Bavíme se taky s rodiči od dceřiných spolužáků. Ve škole to vědí všichni, že hraju za Blue Jackets," poznamenal Hejda. "Ale celkově v Columbusu není hokej úplně na prvním místě, i když začalo chodit čím dál víc lidí. Občas mě někdo pozná, ale není pravidlo, že bych přišel do restaurace a chtěli by podpisy."

Problémem byl, že jsme nedávali góly

Blue Jackets v uplynulé sezóně bojovali dlouho o play-off, ale nakonec nepostoupili. "Největší problém byl v tom, že jsme nedávali góly. Když je dávají jen Rick Nash a Nikolaj Žerděv, je to těžké. Musí přijít další hráči, kteří dají přes pětadvacet branek za sezonu," řekl Hejda s tím, že se při pohovorech po skončení sezóny mluvilo o tom, že by klub měl v létě posilovat. "Mají na příští sezónu prý o dost víc peněz," poznamenal.

Podle českého obránce chybí týmu hlavně zkušení lídři. "Naším je Rick Nash. Je to výbornej hokejista, ale je přeci jen mladej, aby byl tím správným mazákem v šatně. Potřebovali bychom někoho, jako byl Adam Foote. Co říkal trenér Hitchcock, tak letos bylo hlavním cílem play off a příští rok by chtěl klub ještě výš," prohlásil.

Překvapilo jej proto, že před koncem přestupního termínu klub pustil právě Foota či Sergeje Fjodorova, přestože se stále bojovalo o play off. "Někdy je to tady víc o byznysu než o hokeji. Dostali jsme za ně jen výběry na draftu, které jsou určitě dobré, ale oni nám pak hodně chyběli," prohlásil Hejda.

S národním týmem teď bude mistr světa z Vídně z roku 2005 bojovat na šampionátu v Québeku. Během společné přípravy si prý ještě potřebuje přivyknout na trošku rozdílné úkoly než v klubu. "Celé mužstvo si na sebe musí zvyknout. Teď se ještě s Filipem Kubou hledáme a doufám, že se brzy najdeme," řekl ke spolupráci se zadákem Tampy Bay. "Od začátku se ale cítím v tréninkách skvěle. Jen ten zápas s Francií mi přišel jeden z nejhorších za poslední dva roky. Bylo to těžké pro všechny kluky, možná tou cestou před zápasem, možná tím prostředím. Nevím," dodal Hejda.

Reklama