Hlavní obsah

Tučňák Hossa ukončil sezónu hokejistům Rangers, Jágr chce zůstat

PITTSBURGH/PRAHA

Hokejisté Pittsburghu porazili gólem Mariána Hossy v prodloužení New York Rangers 3:2 a postoupili do finále play-off Východní konference NHL. Postup do finále Západní konference si v neděli zajistili hokejisté Dallasu, kteří vyhráli šesté utkání se San Jose 2:1. Zápas na ledě Stars rozhodl až ve 130 minutě Brenden Morrow.

Článek

V dresu Jezdců v neděli možná poslední utkání v NHL odehrál Jaromír Jágr, kterému po sezóně končí smlouva a spekuluje se o jeho odchodu do ruského Omsku. Jágr ale po zápase v rozhovoru pro televizi NBC uvedl, že by chtěl hrát ještě čtyři roky a rád by zůstal v celku Jezdců. Šestatřicetiletému českému útočníkovi končí smlouva a spekuluje se o jeho odchodu do ruského Omsku. S tím vyhrál v sezóně 2004/05 turnaj evropských mistrů Super Six a v ruské lize skončil čtvrtý. V Omsku působí Jakub Klepiš a Pavel Rosa.

Hossa řádil 

Jezdci šli do souboje povzbuzeni výhrou v domácím utkání, Pittsburgh ale v letošním play-off prohrál jediné utkání a hodlal sérii ukončit. Ve 29. minutě rozjásal ochozy slovenský forvard Marián Hossa, který potrestal fauli Michala Rozsívala. Na rozdíál dvou branek zvýšil Jevgenij Malkin.

Jezdci se ale nevzdali a dokázali ve třetím dějství vyrovnat. Nejprve Rozsíval, jehož by rád pro MS získal trenér reprezentace Hadamczik, asistoval ve 3. minutě u gólu Korpikoskiho a po pouhých 82 sekundách srovnal Dawes. Finský mladíček Korpikoski přitom hrál první zápas v NHL v kariéře.

Setkání po osmi letech

Rozhodnutí muselo přinést prodloužení, v jehož úvodu Pittsburgh nevyužil čtyřminutovou přesilovku po faulu Druryho vysokou holí. V čase 67:10 ukončil druhým gólem v duelu sérii Hossa po přihrávce Crosbyho. Pittsburgh se ve finále konference utká s Philadelphií, která vyřadila Montreal.

Síly tak změří loni nejhorší tým NHL (Philadelphia) s předloni druhým nejslabším celkem Východní konference. Oba rivalové z Pennsylvánie se v play-off utkají po osmi letech, tehdy postoupili Letci. Do historie se zapsal čtvrtý zápas série, který Philadelphia vyhrála v pátém prodloužení.

Pittsburgh - New York Rangers 3:2 po prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky: 29. a 68. Hossa, 33. Malkin - 43. Korpikoski (Rozsíval), 44. Dawes. Zásahy brankářů: Fleury 22/20 - Lunqvist 40/37. Diváci: 17 132. Hvězdy zápasu: Hossa, Malkin (oba PIT), Lunqvist (NYR). Konečný stav série: 4:1.

Východní konferencefoto: Sport.cz

Morrow poslal Dallas do finále Západní konference 

Hokejisté Dallasu si zajistili postup do finále Západní konference v historicky osmém nejdelším utkání v dějinách NHL, když vyrovnaný stav 1:1 zlomil až v 10. minutě 4. nastavení Morrow. Domácí vedli od druhé třetiny zásluhou Miettinena, San Jose srovnalo na začátku třetí třetiny, kdy se prosadil Clowe. Stars vyhráli sérii 4:2 na zápasy a čeká je duel s Detroitem. Vyřazení Sharks může znamenat další posílení české reprezentace Milanem Michálkem na mistrovství světa v Kanadě.

"Je příjemné být na straně vítězů. Čekali jsme na postup do finále konference dlouho a konečně se nám to podařilo. Na tenhle zápas se bude dlouho vzpomínat. Z 99 procent to byla velká zábava," ohlédl se za utkáním, které i s přestávkami trvalo 5 hodin a 14 minut, gólman Dallasu Marty Turco.

Dallas - San Jose 2:1 ve čtvrtém prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:0, 0:0, 1:0)
Branky: 25. Miettinen, 130. Morrow - 42. Clowe. Zásahy brankářů: Turco 62/61 - Nabokov 55/53. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: Turco (DAL), Nabokov (SJ), Morrow (DAL). Konečný stav série: 4:2.

Západní konferencefoto: Sport.cz

Reklama

Související témata: