Hlavní obsah

V Detroitu se chystají na úvodní duel finále Západní konference NHL

PRAHA

Hokejisté Detroitu změří ve čtvrtek síly s Dallasem v úvodním utkání Západní konference. Proti sobě se tak postaví vítěz zámořské ligy po základní části - Red Wings včetně českých hráčů Jiřího Hudlera a brankáře Dominika Haška - proti pátému mužstvu konference Stars, v němž bychom však české hráče hledali marně.

Článek

Oba celky se již v letošním ročníku střetly celkem čtyřikrát a jen jednou odešla Rudá křídla poražena - 17. února na ledě Dallasu 0:1. V první utkání na svém ledě zvítězila 4:1, v dalším střetnutí v Dallasu vyhrála 3:0, třetí duel prohrála na ledě Stars 0:1 a v posledním souboji před začátkem play-off porazili Red Wings svého soka 5:3.

Hokejový osud zkřížil cestu obou celků poté, co si Detroit v prvním kole play-off poradil s Nashvillem (4:2 na zápasy) a v dalším zdolal Colorado hladce 4:0. Stars v prvním kole porazili obhájce loňského titulu z Anaheimu (4:2) a ve druhém přešli stejným poměrem přes San Jose.

Nejlepším útočníkem Křídel v základní části byl Pavel Dacjuk, jenž získal 97 kanadských bodů za 31 branek a 66 asistencí. Následován Henrikem Zetterbergem (92 b. / 43+49) a obráncem Niklasem Lidströmem (70 b. / 10+60). V play-off se prozatím nejvíce daří Švédovi Johanu Franzenovi s čtrnácti kanadskými body (11+3).

Jiří Hudler obsadil v týmovém bodování šestou příčku za dvaačtyřicet bodů (13+29). Gólman Dominik Hašek si z 41 utkání připsal 27 výher, průměr 2,14 branky na zápas a procentuální úspěšnost 90,2. V play-off nastoupil třiačtyřicetiletý rodák z Pardubic k prvním čtyřem duelům proti Predators, ale za stavu 2:2 na zápasy ho trenér Mike Babcock nahradil Chrisem Osgoodem, jenž podává spolehlivé výkony a již šest utkání v řadě nepoznal spolu se svými spoluhráči hořkost porážky.

Z mužstva Dallasu byl v základní části nejproduktivnějším hráčem Mike Ribeiro s 83 kanadskými body (27+56) a svou formu si přenesl také do vyřazovacích bojů, v nichž zaznamenal zatím 14 bodů (3+11). Druhý Brenden Morrow nasbíral v základní části 74 bodů (32+42) a třetí byl Mike Modano 57 (21+36). Ve dvaašedesáti utkání vychytal gólman Marty Turco 32 výher s průměrem 2,32 gólu na zápas a 90,9 procentuální úspěšností.

Reklama

Související témata: