Hlavní obsah

Hokejisté Philadelphie odvrátili první mečbol Tučňáků

Hokejisté Philadelphie vyhráli čtvrtý duel finále Východní konference NHL nad Pittsburghem 4:2 a snížili stav série na 1:3. Tučňákům stále chybí k postupu do finále Stanley Cupu jediné vítězství, postup mohou slavit už v neděli před vlastními diváky, kde v probíhajícím play-off ještě neprohráli. Jednou asistencí přispěl ke čtvrteční výhře Letců obránce Jaroslav Modrý.

Článek

Zápas začal ve velkém tempu a šanci otevřít skóre měli hosté, kteří hráli po faulu Briera přesilovku. V oslabení ale ujel Mike Richards, na Fleuryho ovšem nevyzrál. Na druhé straně neuspěl Marián Hossa. V 9. minutě našlápl po pravé straně Joffrey Lupul, jehož střelu obránce tečoval mimo dosah Fleuryho. Letci poprvé v sérii vstřelili úvodní branku, premiérový bod v NHL získal za asistenci mladý bek Parent.

Přesilovku si zahráli i domácí a byli úspěšní. Daniel Briere ve 12. minutě v pádu dorazil střelu Jonese od modré čáry. Pittsburgh hrál na rozdíl od minulých utkání nedisciplinovaně, za faul po odpískání byl vyloučený Orpik a Letci opět trestali. Jeff Carter si stáhl puk a rychlou kličkou do bekhendu po asistenci Jaroslava Modrého upravil v 19. minutě na 3:0. Ve třech předchozích duelech série Philadelphia vstřelila jen pět gólů.

Jordan Staal dvakrát překonal Birona

I po přestávce nepolevili domácí z fyzicky náročného napadání, které nedávalo Tučňákům prostor k rozehrávce. Co prošlo, pochytal spolehlivý Biron. Ten nestačil až ve 44. minutě na lišácké nahození Jordana Staala, který svoji střelu odrazil od Bironova pravého betonu do branky. Hostující mladíček byl ve středu na pohřbu svého dědečka a k týmu se připojil po dni volna. Staal zařídil i druhý gól, když necelých šest minut před koncem základní hrací doby rychlou střelou z levého kruhu snížil na rozdíl jediné branky.

Trenér hostí Therrien v závěru posílal na led v jedné formaci tři největší hvězdy Crosbyho, Malkina a Hossu, vyrovnat se Tučňákům nepodařilo. Naopak Lupul do prázdné branky uzavřel skóre, na němž nic nezměnila ani bitka Deriana Hatchera s Ryanem Malonem 22 sekund před koncem. Ten chtěl pomstít ostrý zákrok domácích na Staala. Po dalším vhazování se postrkoval dokonce Crosby s Richardsem.

Philadelphia po výhře stále živí naději, že bude po 33 letech prvním týmem, který dokáže otočit nepříznivé skóre série 0:3. Naposledy se to povedlo Ostrovanům z New Yorku právě proti Penguins v roce 1975. Série pokračuje v Pittsburghu v neděli od 19:00.

Philadelphia – Pittsburgh 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)
Branky: 9. a 60. Lupul, 12. Briere, 19. J. Carter (Modrý) - 44. a 55. J. Staal. Zásahy brankářů: Biron 38/36 - Fleury 33/30. Diváci: 19 972. Hvězdy utkání: Briere, Lupul, Staal. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: