Hlavní obsah

Detroit vyhrál v Dallasu a utká se s Pittsburghem o Stanley Cup

DALLAS/QUÉBEC

Hokejisté Detrotu porazili v pondělním šestém utkání finále Západní konference NHL Dallas 4:1 a ukončili tak celou sérii poměrem 4:2 na zápasy. Na vítězství v Dallasu se brankou a asistencí podílel Dallas Drake, za domácí se trefil jen Robidas. Detroit si zahraje finále Stanleyova poháru po šesti letech od triumfu v roce 2002 nad Carolinou. Letos bude jeho soupeřem Pittsburgh.

Článek

Detroit za vedení 3:0 na zápasy další dvě utkání prohrál, ale tentokrát už si v Dallasu cestu do finále nehodlal komplikovat. Ve čtvrté minutě nahazoval od levého mantinelu puk na branku Drake, u tyčky neobsazený Draper stihl poskakující kotouč se štěstím trefit a dostal Rudá křídla do vedení. V deváté minutě mohl vyrovnat na pravé straně rozjetý Daley, ale brankář Osgood stihl jeho střelu vyrazit.

Od desáté minuty hrál Detroit první přesilovou hru v zápase a hned ji dokázal využít. Lidström vypálil od modré, puk se odrazil od brusle bránícího Grossmana k úplně volnému Dacjukovi, a tomu stačilo trefit odkrytou klec. V sedmnácté minutě hosté přidali další gól. Lebda přihrával na branku z pravé strany, gólman Turco nechal před sebou Drakea nadvakrát praštit do puku a inkasoval potřetí.

Dallas inkasoval i z oslabení

Na začátku druhé třetiny hrál Dallas přesilovku, jenže mezi obránci ujel Zetterberg, naznačil před Turcem pohyb rameny a "vyškolil" domácího brankáře počtvrté. Dallas málem zpackal i další početní výhodu. Tentokrát po pravém křídle ujel Dacjuk, ale včas mu dokázal zabránit ve střelbě obránce Robidas.

Od 42. minuty hrál Dallas svou osmou přesilovou hru v zápase a konečně se dočkal gólu. Ribeiro přihrál od zadního mantinelu zpátky k levému kruhu najetému Robidasovi a ten rozehnal Osgoodovy myšlenky na vychytané čisté konto. Domácích hráčů bylo najednou plné kluziště a o šest minut později byli ve skrumáži před brankou Detroitu blízko dalšímu gólu.

Nebezpečně střílel také v 50. minutě z levé strany domácí Petersen, na druhé straně vyzval Hudler ke skórování Filppulu, ale jeho spoluhráč mířil mimo. Osgooda zase pět minut před koncem neprostřelil z levého kruhu Ribeiro a ze stejné pozice následně neuspěl ani Hagman. Domácím nevyšla ani závěrečná powerplay a Detroit mohl oslavovat postup do finále.

Finále Západní konference NHL
Dallas Stars - Detroit Red Wings 1:4 (0:3, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 43. Robidas (Ribeiro, Richards) - 4. Draper (Drake, Stuart), 12. Dacjuk (Lidström, Holmström), 17. Drake (Lebda, Samuelsson), 24. Zetterberg. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:1. Oslabení: 0:1.
Detroit: Osgood - Lidström, Rafalski, Stuart, Kronwall, Lilja, Lebda - Zetterberg, Dacjuk, Holmström - Filppula, Hudler, Cleary - Drake, Draper, Samuelsson - Maltby, Helm, McCarty. Trenér: Mike Babcock.
Dallas: Turco - Robidas, Norström, Grossman, Zubov, Daley, Niskanen, - Morrow, Ribeiro, Miettinen - Modano, Richards, Hagman - Lundqvist, Petersen, Eriksson - Barch, Ott, Winchester. Trenér: Dave Tippett.
Konečný stav série: 2:4

Stanley Cup 2008 - semifinálefoto: Sport.cz

Reklama

Související témata: