Hlavní obsah

Draper nasměroval Detroit za vítězstvím, málem ale přišel o zuby

PRAHA/DALLAS

Hokejisté Dallasu dokázali po třech úvodních prohrách s Detroitem finále Západní konference zdramatizovat, při pokusu o vyrovnání série ale v pondělním šestém duelu propadli. Red Wings vykročili na ledě soupeře za postupem hned v první třetině, kdy nastříleli tři branky. „Byli jsme neúprosní,“ pochvaloval si útočník Detroitu Kris Draper.

Článek

Právě Draper otevřel už ve 4. minutě skóre, ve druhé desetiminutovce úvodního dějství pak potvrdili povedený vstup do zápasu Pavel Dacjuk a Dallas Drake. První gól Detroitu byl přitom z kategorie kuriózních. Drakeův prudký pas od mantinelu se totiž odrazil za záda gólmana Martyho Turca od Draperovy spodní čelisti a zásah pukem v obličeji útočníka Red Wings si vyžádal šest stehů.

„Parádní přihrávka, Dally!“ líčil po utkání s nadsázkou Draper. „Po té ráně jsem byl rád, že jsem dojel na střídačku. Ale co, hlavně, že to tam spadlo,“ mávl rukou nad krvavou ránou Draper, jehož čeká po návratu do Detroitu návštěva zubaře. "Tři zuby nejsou tam, kde mají být," dodal forvard Detroitu, jenž v den prvního finálového duelu oslaví sedmatřicáté narozeniny.

Podobnou euforii prožíval i devětatřicetiletý Drake, který před šestnácti lety odstartoval svou kariéru v dresu Detroitu a posléze strávil delší čas ve Phoenixu a St. Louis. Atmosféru finálových bojů o Stanley Cup si ale bude vychutnávat poprvé v kariéře. „Je to pro mě obrovská výzva, ještě nikdy jsem nebyl tak blízko. Musím našim mladíkům vysvětlit, jak těžké je dojít až sem,“ plánoval motivovat mladší ročníky v řadách Red Wings.

Detroitská mašina se po třech úvodních výhrách lehce zadrhla, otočení série ale Red Wings nepovolili. „Tým se dokázal semknout. Právě Draperův gól je toho důkazem. Cpát se před branku, neuhnout žádné ráně, klidně přijít o zuby. To jsou věci, kterých si cením,“ říkal kouč Detroitu Mike Babcock.

Stanley Cup po roce získá i český hokejista 

Dallas se mohl stát teprve třetím klubem v historii NHL, který by zvrátil sérii ze stavu 0:3. K vyrovnání ale nepomohlo ani domácí prostředí. „Myšlenky na to, co by mohlo být, kdyby se některé věci udělaly jinak, moc bolí. Kdo tohle nezažil, nepochopí, jaké je vyřazení zklamání,“ prohodil brankář Turco.

Detroit se pral o postup do finále bojů o nejslavnější hokejovou trofej světa i v loňské sezóně, ve finále konference ale podlehl pozdějším vítězům z Anaheimu 2:4 na zápasy. Naposledy se Red Wings představili ve finále Stanley Cupu před šesti lety, kdy vybojovali pohár na úkor Caroliny. Celkem hráli hokejisté Detroitu o triumf v NHL třiadvacetkrát, monumentální oslavy si město automobilů užilo desetkrát.

Ve finále play-off se Red Wings střetnou s Pittsburghem, který vyřadil ve finále Východní konference Philadelphii 4:1 na zápasy. První finálový duel se hraje v sobotu na ledě Detroitu.

Ať už se nakonec bude radovat Detroit či Pittsburgh, je jisté, že se slavná trofej po roční odmlce podívá do Česka. Ve sestavě Red Wings je český útočník Jiří Hudler a gólman Dominik Hašek, který však bojům o Stanley Cup přihlíží jen ze střídačky a v brance dostává přednost Chris Osgood. V dresu Pitsburghu pro změnu válí útočník Petr Sýkora.

Stanley Cup 2008 - semifinálefoto: Sport.cz

Reklama

Související témata: