Hlavní obsah

Finále Stanley Cupu se blíží, Detroit i Pittsburgh jsou ve formě

PRAHA

Do finále hokejové NHL se probojovaly týmy Detroitu a Pittsburghu. Zatímco vítěz základní části Red Wings klopýtli ve vyřazovacích bojích čtyřikrát, Penguins poznali hořkost porážky jen dvakrát a v domácím prostředí jasně dominovali. Souboje o Stanleyův pohár startují v sobotu a všechny duely začínají ve 20 hodin zámořského času.

Článek

V cestě do finále prestižní soutěže prošla Rudá křídla jako nejlepší tým základní části přes Nashville, Colorado a Dallas. První čtyři duely odchytal gólman Dominik Hašek, ale za stavu 2:2 ho trenér Mike Babcok nahradil Chrisem Osgoodem. Ten českého brankáře do klece od té doby nepustil. S Predátory si hokejisté z města automobilů poradili 4:2 na zápasy.

Ve druhém kole se Red Wings postavily Laviny z Colorada. Mužstvo kolem kapitána Nicklase Lidströma nedopustilo jediné zaváhání a Křídla přelétla do finále Západní konference v poměru 4:0.

V boji o finále zkřížily s Detroitem hokejky hráči Dallasu. Stars dokázaly sérii z nepříznivého stavu 0:3 zdramatizovat na 2:3, šestý duel však Hvězdy nezvládly. Po porážce 1:4 postoupil do bojů o Stanley Cup Detroit. Navážou svěřenci Mika Babcocka na poslední triumf z roku 2002?

Pittsburgh zaváhal v play-off jen dvakrát

Pittsburgh si v prvním kole zopakoval souboj z minulé sezóny s Ottawou. V letošním ročníku Tučňáci oplatili Senátorům loňské vyřazení 1:4 a poslali je na dovolenou hladkým vítězstvím 4:0 na utkání. Prvním mužstvem, který dal Penguins čichnout, jak chutná prohra, byl tým kolem kapitána Jaromíra Jágra. New York Rangers však porazili svěřence Michela Therriena až za stavu 0:3. Penguins vyřadili Jezdce 4:1 na zápasy.

Finále Východní konference přineslo souboj dvou klubů ze státu Pensylvánie. Soupeřem týmu kapitána Sidney Crosbyho, v němž působí také český útočník Petr Sýkora, se stali zatracovaní Letci z Philadeplhie. Díky své tvrdé hře si totiž Flyers nezískali u fanoušků příliš obliby. Pittsburgh zdolali pouze jedinkrát a suverénní jízdu potvrdili Penguins postupem 4:1 na zápasy. Po šestnácti letech tak budou mít možnost navázet na tituly z ročníků 1991 a 1992.

První utkání finále NHL začíná v sobotu 24. května od 20 hodin zámořského času na ledě Joe Louis Arény v Detroitu, druhý duel je o dva dny později ve stejný čas. Do Mellon Arény v Pittsburghu se finále přesune 28. května a začátek je ve stejný čas. Čtvrté utkání se bude hrát o tři dny později.

Reklama

Související témata: