Hlavní obsah

Sýkora se s Pittsburghem těší na své čtvrté finále Stanley Cupu

PITTSBURGH/PRAHA

Již čtvrté finále Stanleyova poháru si zahraje český hokejový útočník Petr Sýkora. V dresu Pittsburghu by si proti Detroitu rád zopakoval triumf, který prožil hned při premiérové účasti v boji o trofej s New Jersey v roce 2000. O rok později s Devils neuspěl, stejně jako na konci sezóny 2002/03 s Anaheimem. Svou osobní bilanci ve finále by nyní rád vyrovnal na dvě výhry a dvě porážky.

Článek

"Když v tom finále člověk není a neprožije si to, tak se to jen velmi těžko popisuje. Není nic horšího, než prohrát finále," řekl Sýkora. Myšlenky na prohru si však nepřipouští. "Byla by to opravdová lahůdka vyhrát celou soutěž po takové sezóně," uvedl.

Hokejové šílenství zachvátilo celý Pittsburgh. Fanoušci jsou natěšení, že Penguins zvládnou i poslední krok a zopakují triumfy z let 1991 a 1992, kdy byli hlavními tahouny týmu legendární Mario Lemieux s tehdejším nováčkem Jaromírem Jágrem. "Je to hokejové město, všichni tím tady žijou a nelze normálně vyjít na ulici. Je to super. Za ta léta, co skončil Mario, to nebylo nic moc, ale teď je to paráda," líčil nadšeně Sýkora.

Tým oplývá talentovanými hráči

Tučňáci zaskočili celou NHL. Tým sice oplývá talentovanými hráči a je velkým příslibem pro budoucnost, ale na play-off bývají potřeba i zkušenosti. Mužstvo se však s jejich relativním nedostatkem dokázalo vyrovnat a prošlo do finále s bilancí pouhých dvou proher ze 14 utkání. "Hráli jsme opravdu moc dobře, byla v tom obrovská vůle. Všichni z nás hrají pečlivě dozadu a nikdo nic nevypustí. Každý má svojí roli a tu plní. Já sám už třeba nejsem na přesilovkách, když přišel Marián Hossa, ale tak to je a podřídím se potřebám týmu," uvedl jedenatřicetiletý útočník.

Předchozí soupeři Pittsburghu neuhráli více než jednu výhru. "Ottawa měla nějaká zranění, Rangers však už byli v plné síle. Philadelphia se zase snažila hrát úplně jiný hokej. Teď s Detroitem to bude zase něco úplně jiného," vypočítal Sýkora, který poslední semifinálový duel kvůli nachlazení nedohrál. "Byl jsem dohodnutý s trenérem, nemělo cenu se někam zbytečně hnát. V sobotu však budu určitě hrát," prohlásil.

Plzeňský rodák patří k nejzkušenějším hráčům v týmu. Radost z vítězství v play-off NHL vedle něj zažili už pouze Gary Roberts a Darryl Sydor, ten dokonce dvakrát. "Gary vyhrál už v roce 1989 s Calgary," připomněl Sýkora hokejovou dlouhověkost dvaačtyřicetiletého útočníka. "Ani jeden z nich však zrovna nehraje, tak jsem na to sám," smál se Sýkora.

Tým nechtěl urazit Štěstěnu

Hvězdný kapitán Sidney Crosby s ním také konzultoval, jak by mělo vypadat převzetí trofeje za vítězství ve Východní konferenci. Tým nechtěl urazit Štěstěnu. Traduje se, že kdo se v NHL dotkne trofeje za výhru v konferenci, ve finále prohraje. "Bavili jsme se o tom před zápasem a Sidney se ptal na tu tradici. Po zápase za mnou přijel a dohodli jsme se, že si ji nevezmeme ani do kabiny. Všechno šlo stranou, hned se schovaly vítězné kšiltovky i trička a myslelo se na finále," popsal Sýkora.

Ke slavnému vítězství chybí Pittsburghu už jen krok, ale zato náročný. "Detroit má strašně moc zkušeností a my do toho musíme dát všechno, bude potřeba i štěstíčko. Musíme hrát pečlivě zezadu na 0:0, žádný krásný hokej a čekat na šance, třeba v přesilovkách. Nenechat si dát dva, tři góly, to se pak proti Detroitu nedá hrát. Naše velká síla dopředu je v Crosbym s Malkinem," nastínil Sýkora recept na úspěch. V dresu soupeře potká Jiřího Hudlera s Dominikem Haškem. "Mám kluky rád, ale o sérii se můžeme pobavit, až skončí," odmítl jakýkoliv kontakt v duchu nepsaných pravidel NHL.

V týmu není žádné sebeuspokojení

Jeho hvězdní spoluhráči i přes své mladí dobře vědí, o co jde a v týmu není žádné sebeuspokojení. "Všichni za tím půjdou. Všichni se hokejem baví, ale připravují se perfektně na další zápasy," řekl Sýkora, který s Crosbym i Malkinem hrál v průběhu sezóny v jedné řadě. "Je to lahůdka. Jsou to vynikající hráči a bezva kluci. S Malkinem jsem v kontaktu ještě o něco víc, vlastně pořád. Umím rusky, tak k sobě máme blíž. Občas potřebuje něco přeložit, tak se ozve, abych mu s tím pomohl," uvedl.

I Sýkora potvrzuje, že jakmile je v plném proudu Stanley Cup, hokejisty a fanoušky v zámoří prakticky nic jiného nezajímá. Neviděl tak ani jeden zápas mistrovství světa. "Nebýt táty a manželky, tak bych ani nevěděl výsledky, i když se hrálo v Kanadě. Tady v Americe se o tom skoro neví, nijak se o tom nezmiňovali, možná občas jen krátce v televizi," řekl. "V pondělí jsme se o tom asi tři minuty bavili. Pro Rusy to samozřejmě znamená něco víc než pro hráče ze zámoří a Gončar s Malkinem měli z výhry na šampionátu radost," uvedl Sýkora.

Reklama

Související témata: