Hlavní obsah

Zetterberg s Crosbym tahouny svých týmů před finále NHL

PRAHA

Ve finálové sérii NHL se představí dva nejproduktivnější hokejisté play-off. Lídrem Pittsburghu je podle očekávání kapitán mužstva Sidney Crosby s jednadvaceti body za čtyři góly a sedmnáct assitencí. Týmové bodování Detroitu vede Henrik Zetterberg. Švédský forvard zaznamenal zatím stejný počet bodů jako jeho kanadský kolega, vsítil však jedenáct branek a na deset nahrál.

Foto: Detroit Red Wings

Švédský útočník Detroitu Henrik Zetterberg

Článek

Zetterberg se stal v letošním play-off čtyřikrát hvězdou zápasu. Hned v úvodním duelu proti Nashvillu si sedmadvacetiletý útočník připsal dvě branky. O dva body více zaznamenal rodák ze Njurundy v postupovemé klání proti Coloradu ve druhém kole. Na vysokém vítězství 8:2 se podílel dvěma góly a dvěma asistencemni. Dvakrát byl vyhlášen nejlepším hráčem ve finále Západní konference proti Dallasu. Sečteno, podtrženo i s ostatními duely, získalo Křídlo z Detroitu 21 bodů (11+10).

Red Wings mají rovněž ve svém kádru nejlepšího střelce letošních vyřazovacích bojů. Johan Franzen rozsvítil červená světla za brankami soupeřových gólmanů dohromady dvanáctkrát. Zetterbergův krajan k tomu přidal tři asistence a zaujímá třetí místo v týmovém bodování. Druhý je Pavel Dacjuk s devatenácti body. Ruský útočník dal devět branek, k nimž přidal deset asistencí.

Cosby nejlepším nahravačem play-off 

Crosby zatím v play-off titul nejlepšího muže zápasu nezískal. Svými přesnými pasy, kterých zaznamenal již sedmnáct, nejvíc v play-off, však dokáže spolu s Rusem Jevgenijem Malkinem a Marianem Hossou strhnout celý tým. Právě devětadvacetiletý slovenský forvard je s Malkinem na druhém místě týmového žebříčku. Oba hráči nasbírali shodně devatenáct kanadských bodů za devět branek a deset asistencí.

Ze čtrnácti zápasů Penguins v play-off byl vyhlášen šestkrát hvězdou večera gólman Marc-Andre Fleury. Třiadvacetiletý brankář si drží v celkovém hodnocení první místo v procentuální úspěšnosti s číslem 93,8 procent. V počtu obdržených branek patří rodáku ze Sorelu s průměrem 1,70 druhá příčka za svým finálovým soupeřem v protější kleci Chrisem Osgoodem (1,60).

Reklama

Související témata: