Hlavní obsah

Tučňák Sýkora: Dívat se na soupeře s pohárem je šílený pocit

Již počtvrté v kariéře si zahraje hokejista Petr Sýkora finále zámořské NHL. Tentokrát, poprvé v dresu Pittsburghu, se postaví Detroitu. Podle Sýkory Rudá křídla nemají žádnou slabinu, série ale podle něj bude vyrovnaná. "Je to komplexní tým, ale řekl bych, že my taky," řekl útočník v mimo jiné v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak se vám daří vyhýbat hokejovému šílenství, které se zmocnilo Pittsburghu po postupu Penguins do finále Stanleyova poháru?

Tomu se prostě vyhnout nedá. Vyjít na ulici bez toho, aby mě někdo poznal, je nemožné.

Manželku se synem máte momentálně v Česku. Je to kvůli tomu, abyste se mohl soustředit jen na hokej?

To ne. Renata nemá v Americe trvalý pobyt, čili musela vycestovat. A taky jsme nechtěli, aby si malý musel neustále zvykat na jiný rytmus, tak už raději oba zůstali doma.

Táta se za vámi na finále do Ameriky nevypraví?

Bavili jsme se o tom a počkáme, jak dopadnou první dva zápasy.

V play-off jste dosud prohráli jen dvě utkání. Která z dosavadních sérií byla nejtěžší?

Určitě proti Rangers. Tam jsme měli obrovské štěstí, že jsme otočili první zápas ze stavu 0:3.

Ale nejtvrdší série byla proti Philadelphii, souhlasíte? Od Downieho jste tvrdě inkasoval, v dalším zápase jste se zase porval s Upshallem.

Oni jsou pověstní tím, že to celá léta řežou. Na mě tam byl od Downieho zákrok, který přišel pozdě po odehrání puku a to já nemám rád, ani když se to stane soupeři. Ve chvíli, kdy už nemáte kotouč a absolutně to nečekáte, tak do vás napálí tenhle šílenec. Nakonec jim ale Downie svojí chybou stejně prohrál zápas.

O vašem finálovém soupeři z Detroitu se ví, že je nesmírně zkušený. V čem má podle vás slabinu?

(chvílí přemýšlí) Nejspíš v ničem. Je to komplexní tým, ale řekl bych, že my taky. Nečekám, že to skončí výsledkem 4:0 nebo 4:1. Rozhodne se později.

Jan Hlaváč z Nashvillu říkal, že stačí uhlídat první útok Red Wings a pak se s nimi dá hrát. Cítíte, že vaše ofenzívní síla s Crosbym a Malkinem je větší než ta detroitská?

V tom je asi naše výhoda, že máme dvě hodně produktivní lajny. Ale oni zase mají strašně zkušené beky. Lidström s Rafalskim, to jsou absolutní špičky.

Zato ve vaší brance udivuje svými výkony třiadvacetiletý mladík Marc-Andre Fleury. Čekal jste, že bude takovou oporou?

Nepřekvapilo mě to. V základní části se potýkal se zraněním, takže odchytal jen něco přes třicet zápasů. Ostatní gólmani jsou teď unavení a Marc má spoustu síly.

Ve finále Stanley cupu si zahrajete počtvrté, jaká vzpomínka z těch zápasů vám naskočí nejdřív?

Určitě vítězství v roce 2000. Je to strašná dřina dojít až do finále, to se nedá popsat, nikdo to nepochopí. A když se díváte, jak se s pohárem po sedmém zápase finále raduje soupeř, je to šílený pocit.

Všechny protivníky jste při cestě do finále jasně přejeli. Nemusíte teď jako jeden z nejzkušenějších borců v kabině krotit předčasnou euforii?

My si vůbec neděláme plány. Zatím pohár nemáme. Ale pro jeho zisk uděláme všechno. Na to, že jsme byli ve finále, si za dva roky nikdo nevzpomene.

Finálové účasti Petra Sýkory:
ročník 1999/2000New Jersey – Dallas 4:2
ročník 2000/01Colorado – New Jersey 4:3
ročník 2002/03New Jersey – Anaheim 4:3
Pozn.: Tučně jsou zvýrazněny týmy, za které hrál český útočník.

Reklama

Související témata: