Hlavní obsah

Zkušený Detroit v úvodním finále vyškolil mladé Tučňáky

DETROIT/PRAHA

Hokejisté Detroitu vyhráli úvodní finále Stanley Cupu nad Pittsburghem 4:0 a vykročili za jedenáctým triumfem v historii. Dva góly v sobotu vstřelil švédský útočník Mikael Samuelsson, který potrestal chyby mladého celku Tučňáků. Ti se proti zkušené domácí obraně neprosadili, v závěru zvyšovali Cleary a Zetterberg. Čisté konto vychytal Chris Osgood.

Článek

Při nástupu na led škobrtnul brankář Pittsburghu Fleury, ale po hymnách už zamával správce Joe Louis Areny Al Sobotka populární chobotnicí a první ryze americké finále Stanley Cupu od roku 2003 bylo zahájeno. Úvodní přesilovku finále měl Detroit, jehož hráči získali dohromady 23 prstenů pro vítěze Stanley cupu, po faulu Letanga na českého forvarda Jiřího Hudlera.

Hosté, kteří hodlají proměnit i třetí účast ve finále v triumf, mohli jít do vedení v početní výhodě ve 14. minutě. Střela Gončara se odrazila od zadního mantinelu do prsou Crosbyho, puk směřující do branky v posledním okamžiku zachytila lapačka Osgooda. Zkušený gólman, který v prvním kole nahradil v brance Rudých křídel Dominika Haška, se musel ohánět. Během první třetiny si připsal dvanáct zákroků. Detroit se v aktuálním ročníku s Tučňáky ani jednou neutkal.

První gól vstřelil domácí kapitán Lidstrom, sudí ale sporně odpískali faul Holmstromovi. Rozčílený kouč Babcock málem hodil po rozhodčím láhev s vodou. Detroit, hrající už 23. finále Stanley Cupu své klubové historie, si další porci smůly vybral ve 22. minutě. Dorážka Drapera orazítkovala obě tyče Fleuryho branky.

Samuelsson trestal chyby

Ve 34. minutě Detroit zužitkoval převahu. Dva unavení hráči Pittsburghu odjeli střídat, do otevřené obrany se vřítil Mikael Samuelsson a po objetí branky překonal přesouvajícího se Fleuryho. Domácí měli v prostřední části obrovskou převahu, zvýšit se jim ale podařilo až po druhé přestávce. A znovu u toho byl Švéd Samuelsson. Fleurym vyražený puk se odrazil k Malkinovi, ten kotouč nezpracoval a Samuelsson vstřelil svůj druhý gól.

Vykřesat naději mohl Slovák Hossa, jeho střela skončila na levé tyči. Navíc Penguins opět chybovali, v přesilovce se nedůsledně s Danem Clearym vracel mladý bek Letang a zkušený domácí forvard překonal Fleuryho potřetí. Dvanáct sekund uzavřel skóre v přesilovce Zetterberg.

Chris Osgood si devatenácti zákroky pohlídal dvanácté čisté konto v play-off, jeho kolegové povolili soupeři během závěrečných 40 minut pouhých sedm střel na branku. Série pokračuje v pondělí opět na ledě nejlepšího celku základní části.

Finále – první zápas:
Detroit – Pittsburgh 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 34. Samuelsson, 43. Samuelsson, 58. Cleary (Stuart), 60. Zetterberg (Holmström, Lidström). Rozhodčí: Devorski, O'Halloran - Sharrers, Heyer. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Zásahy brankářů: Osgood 19/19 - Fleury 36/32.  Diváci: 20 066. Hvězdy utkání: Samuelsson, Osgood, Cleary (všichni DET).
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lilja, Lebda - Dacjuk, Zetterberg, Holmström - Cleary, Filppula, Hudler - Drake, Draper, Samuelsson - McCarty, Helm, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Gill, Scuderi, Whitney, Letang - Marián Hossa, Crosby, Dupuis - Sýkora, Malkin, Malone - Kennedy, J. Staal, J. Ruutu - Laraque, Talbot, Hall. Trenér: Michel Therrien.
Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: