Hlavní obsah

Naše nejhorší představení v play-off, zlobil se kouč Tučňáků Therrien

DETROIT/PRAHA

Ačkoliv se podle výsledku může zdát, že Detroit k první výhře ve finálové sérii dokráčel bez vážnějších problémů, s Tučňáky měl více než polovinu zápasu pořádné starosti. Pak ale dvěma góly zaúřadoval Mikael Samuelsson. Švédský útočník, který v úvodu play-off kvůli nevýrazným výkonům nastupoval až ve třetí formaci, byl následně vyhlášen první hvězdou zápasu. „Střílení gólů miluji. Měl jsem skvělé pocity,“ radoval se.

Článek

Zvláště v první třetině měl ale Pittsburgh spoustu příležitostí k otevření skóre. „Byli jsme trochu nervózní. Než jsme dali první gól, snad čtyřikrát jsem udělal různé změny v sestavě, abychom se dostali do tempa,“ přiznal kouč vítězů Mike Babcock, že výkon jeho svěřenců nebyl zdaleka optimální.

Klíčový moment utkání viděl gólman Detroitu Chris Osgood v ubráněných oslabeních v úvodní dvacetiminutovce. „To bylo hodně důležité, udrželo nás to ve hře. Pittsburgh na nás vletěl, měl spoustu šancí. Abychom vyhráli, museli jsme předvést hodně, hodně dobrý výkon a vydat ze sebe úplně všechno,“ popisoval muž, který dostal v brance znovu přednost před Dominikem Haškem.

V 34. minutě se poprvé k radosti vyprodané Joe Luis Arény měnilo skóre. Samuelsson zachytil na červené čáře puk a okamžitě se vydal do útočné třetiny. „Před branku jsem se nemohl dostat, tak jsem ji zkusil objet a puk zasunout až poté. Vyšlo to,“ popisoval svou první trefu do Fleuryho klece. Gólman Tučňáků ale jednatřicetiletému Švédovi situaci pomalým přesunutím k levé tyčce značně ulehčil.

Na začátku třetí třetiny pak ten samý hráč zajistil Rudým křídlům již dvoubrankové vedení. Fleurym vyražený puk nedokázal Malkin odpálit do bezpečí a Samuelsson byl neomylný. „Fakt nevím, co gólu předcházelo. Jel jsem forčekovat, když se puk odrazil ke mně. Přede mnou sice bylo dost hráčů, žádnému z nich se ale nepodařilo sebrat mi kotouč.“ „Tyto chyby vznikají kvůli psychice. A proti týmu jako je Detroit si takovéto chyby nesmíte dovolit,“ čertil se trenér Tučňáků Michel Therrien.

Domácí ještě přidali další dvě branky, pasivní hrou jim k tomu ale pomohl soupeř. Během druhé a třetí třetiny vyslali na Osgoodovu branku jen sedm střel. „Nevím, jestli to bylo nervozitou. Určitě to ale z naší strany bylo nejhorší představení v letošním play-off. Nebojovali jsme tak, jako jsme to předváděli v minulosti. Je to pro nás dobrá lekce, věří Therrien, že prohra v úvodním duelu může jeho mužstvu pomoct.

Detroitu tedy chybí tři výhry k tomu, aby počtvrté za posledních jedenáct let pozvedl nad hlavu Stanley cup. Pittsburgh naopak poprvé v letošních vyřazovacích bojích v sérii prohrává. „Nemyslím si, že bychom do série šli s tím, že to bude jednoduchá záležitost. Abychom uspěli, musíme lépe bruslit. Zvlášť ve druhé třetině jsme to vůbec nedělali,“ nabízí recept na úspěch hvězda Tučňáků Sidney Crosby.

Reklama

Související témata: