Hlavní obsah

Tučňáci vyhořeli i podruhé, Detroit vede ve finále 2:0

DETROIT/PRAHA

I druhé finále Stanley Cupu bylo jednoznačnou záležitostí vítěze základní části Detroitu. Rudá křídla opět nedala šanci Pittsburghu a po pondělní výhře 3:0 vedou v sérii 2:0. Čisté konto opět vychytal Chris Osgood, góly vstřelili Stuart, Holmström a Filppula.

Článek

Oba trenéři po prvním finále udělali změny v sestavách. Do té domácí se vrátil kanonýr Franzén, který nahradil v centru druhé formace Jiřího Hudlera. Český útočník se posunul do čtvrté formace místo zkušeného McCartyho. Tučňáci přeházeli své formace a zařadili na soupisku dvaačtyřicetiletého veterána Garyho Robertse.

První šanci aktivního úvodu měl Malone po otočce Crosbyho, netrefil puk ideálně. Stejně jako v úvodním finále šli do vedení domácí. Malkin přišel ve středním pásmu o puk, Filppula namazal Bradu Stuartovi a ten propálil Fleuryho.

Zkušení domácí hokejisté včas dávali puk od hokejek a rychlí mladí útočníci Pittsburghu napadali většinou zbytečně. Hosté si první střelu na Osgooda připsali až po 12 minutách hry v přesilovce! To už ale prohrávali 0:2, chybu v rozehrávce Tučňáků chvíli předtím potrestal Holmström.

Skvělá obrana Detroitu

I po přestávce se nemohli hosté dostat do útočného pásma, přes pozornou obranu soupeře jen nahazovali puk. Ten ale sbírali hráči Rudých křídel a Pittsburgh mimo šesti přesilovkových střel z první třetiny Osgooda prověřil až ve 25. minutě.

Detroit se příliš do ofenzívy netlačil a kontroloval dvougólové vedení. Po škobrtnutí Liljy mohl snížit Staal, Osgoodovi stejně jako v prvním zápase pomohla tyčka. Definitivně o vítězi rozhodla 49. minuta, kdy se po individuálním průniku prosadil Filppula.

Pittsburgh opět doplatil na nezkušenost, domácí Rudá křídla mladého soupeře nepustila do žádné vyložené šance. Gólman vítěze základní části Chris Osgood znovu vychytal čisté konto. Nic na skóre nezměnila ani potyčka v předposlední minutě po zákroku českého útočníka Petra Sýkory právě na domácího gólmana. Detroit bez potíží vyhrál i druhé finále a míří za ziskem Stanley Cupu. Série pokračuje ve středu v Pittsburghu.

Detroit - Pittsburgh 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Stuart (Filppula), 12. Holmström (Zetterberg), 49. Filppula (Franzén, Stuart). Rozhodčí: Joanette, Watson - Racicot, Morin. Vyloučení: 8:13, navíc Roberts, Talbot (oba Pittsburgh) 10 min. Bez využití. Střely na branku: 34:22. Diváci: 20.066. Stav série: 2:0.
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lilja, Lebda - Dacjuk, Zetterberg, Holmström - Franzén, Filppula, Samuelsson - Drake, Draper, Cleary - Hudler, Helm, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Gill, Scuderi, Whitney, Letang - Malone, Crosby, Marián Hossa - Talbot, Malkin, Sýkora - Dupuis, J. Staal, Kennedy - J. Ruutu, Hall, Roberts. Trenér: Michel Therrien.

Reklama

Související témata: