Hlavní obsah

Hvězdy Pittsburghu zatím ve finále marně hledají recept na Osgooda

DETROIT/PRAHA

Do role statistů jsou v dosavadním průběhu finále Stanleyova poháru odsouzeni hokejisté Pittsburghu. Tým kolem Sidneyho Crosbyho nedokázal ve dvou úvodních zápasech série s Detroitem najít recept na gólmana Chrise Osgooda, který vychytal v obou domácích duelech čisté konto a Tučňáci se vracejí domů s nelichotivým skóre 0:7.

Článek

Detroit po sobotním vítězství 4:0 přehrál Pittsburgh i v pondělí v poměru 3:0 a město automobilů žije vítěznou euforií. Osgood kryl všech jednačtyřicet střel soupeře a po pěti letech je prvním gólmanem, který ve finále Stanleyova poháru dokázal zůstat dvakrát po sobě nepřekonán. Naposledy se to povedlo Martinu Brodeurovi v barvách New Jersey v roce 2003 v sérii s Anaheimem.

„Hodně mi to pozvedlo sebevědomí. I když osobně moc na statistiky nedám, vůbec bych se nezlobil, kdyby se série bez inkasovaného gólu protáhla i do Pittsburghu,“ líčil s úsměvem po pondělním duelu Osgood, který si v závěru základní části upevnil místo v brance Detroitu na úkor Dominika Haška. Ve vyřazovacích bojích vychytal Osgood 13. čisté konto v kariéře a jeden zápas bez inkasovaného gólu jej v této statistice dělí právě od českého veterána. Nejúspěšnějším brankářem v historii je v tomto hodnocení Patrick Roy, který v play-off zaznamenal shutout třiadvacetkrát.

Detroit podle statistik na dobré cestě 

Zámořská média připomínají, že z 31 týmů, které dokázaly ve finále vyhrát úvodní dva domácí zápasy, dosáhlo plných 30 na nejslavnější hokejovou trofej světa. Jen v roce 1971 nadějný náskok promarnili hokejisté Chicaga Black Hawks.

Tučňáci však v dosavadním průběhu play-off neztratili na domácím ledě ani jeden zápas a věří proto v obrat. „Nemyslím, že nás Red Wings výrazně přehrávají. Skvěle brání střední pásmo a narozdíl od nás dokázali z několika šancí skórovat. Nám se postaví do cesty tyč nebo puk projde brankovištěm, aniž bychom dosáhli na dorážku. Musíme proměňovat, to je celé,“ prohodil Crosby.

Kouč Pittsburghu Michel Therrien si po pondělním duelu stěžoval na dvě vyloučení ve třetí třetině, kdy Tučňáci pykali za faul na Osgooda. „On je výborný brankář, ale stejně dobrý herec. Mí hráči jsou samozřejmě vývojem série frustrovaní, ale fauly na brankáře nejsou naší známkou. On ale předvádí stejné divadlo, které hrál už proti Dallasu,“ rozčiloval se Therrien, jehož svěřenci přivítají Detroit na svém ledě ve středu a v sobotu.

Reklama

Související témata: