Hlavní obsah

Pittsburgh doma porazil Detroit a zdramatizoval boj o Stanley Cup

PRAHA/PITTSBURGH

Hokejisté Pittsburghu porazili v domácím prostředí Detroit 3:2 a snížili stav finálové série NHL na 1:2 na zápasy. Dvěma góly se na středeční výhře podepsal kapitán Penguins Sidney Crosby. Asistence u obou branek kanadského forvarda zaznamenal slovenský útočník Marián Hossa. Finálové boje pokračují v sobotu čtvrtým kláním opět na ledě Mellon arény.

Článek

Hned po minutě hry měli možnost zahrát si přesilovou hru domácí hokejisté, do první šance zápasu se dostal Ryana Malona. Útočník Pittsburghu však Chrise Osgooda v brance Detroitu nepřekonal ani nadvakrát. V úvodních minutách byla v útočných manévrech nebezpečnější Rudá křídla, ale střely Clearyho, Holmstroma či Dacjuka brankáře Penguins Marca-Andre Fleuryho nepřekvapily. Ruský forvard se v desáté minutě dostal do další střelecké příležitosti, z prostoru mezi kruhy ovšem Dacjukovu střelu Fleury ukryl ve výstroji.

Svému gólmanovi mohli Penguins děkovat také o dvě minuty později. Po nahrávce Dacjuka zpoza branky pálil před brankovištěm obránce Brad Stuart, ani jeho rána ale cestu za brankovou čáru nenašla. Čtyři minuty před koncem první části zahrozili také domácí, ale Sidney Crosby s Mariánem Hossou obranu Red Wings nepřekonali. Radovat se mohl kapitán domácího celku až o dvě minuty později. Po zaváhání hostující obrany Crosby propálil Osgooda dorážkou mezi betony.

Velkou příležitost ke zvýšení náskoku měl ve 23. minutě Jevgenij Malkin. Ruský forvard však nikým neatakován poslal kotouč z pravého kruhu jen do Osgooda. V zápětí však již mohly tribuny Mellon arény vybuchnout radostí. Před brankovištěm se nejlépe zorientoval Crosby a jako správný kapitán zařídil dorážkou vedení Pittsburghu 2:0. Nabuzení Tučňáci pokračovali v ofenzivních operacích a Sergej Gončar měl ve 27. minutě příležitost ke zvýšení. Jeho střelu a následnou dorážku z mezikruží však kolega Dominika Haška zneškodnil.

Další vzrušení přinesla situace z poloviny zápasu. Jiří Hudler před svatyní domácích neúspěšně ostřeloval Fleuryho a do posunuté branky dopravil touš za záda ležícího gólmana Penguins Johan Franzén, gól ale uznán nebyl. Na znamení gólu ukázal rozhodčí až pět minut před koncem dvacetiminutovky. Autorem byl Franzén, jenž po individuální akci ze středního pásma dostal po sérii kliček puk za Fleuryho záda a snížil na 1:2.

Hall překonal Osgooda zpoza branky

Klid na domácí hokejky mohl vnést čtyři minuty po začátku třetí části Pascal Dupuis, když jeho tečovaná střela již mířila za brankovou čáru. Osgood však zmařil radost domácích pohotovým zásahem lapačkou. O dvě minuty později již tolik štěstí gólman Detroitu neměl. Adam Hall zpoza branky šikovně trefil tělo brankáře Rudých křídel a puk skončil v síti. Na rozdíl jediné branky však snížil šest minut před vypršením základní hrací doby Mikael Samuelsson. Střela švédského útočníka propadla Fleurymu skrz chrániče

Přes závěrečný tlak Red Wings již svěřenci Mika Babcocka obranu Tučňáků nepřekonali a poprvé ve finálové sérii prohráli. Za stavu 1:2 pro Detroit tak pokračuje série čtvrtým duelem v sobotu (neděle 2:00 SELČ) znovu na ledě Mellon arény.

Finále NHL
Pittsburgh - Detroit 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 18. Crosby (M. Hossa), 23. Crosby (M. Hossa, Malone), 48. Hall (Talbot) - 35. Franzén (Lidstrom), 54. M. Samuelsson (Stuart, Filppula). Zásahy brankářů: Fleury 34/2 - Osgood 24/3. Hvězdy utkání: Crosby, Hossa (oba PIT), Franzén (DET).
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Gill, Scuderi, Whitney, Sydor - Marián Hossa, Crosby, Dupuis - Sýkora, Malkin, Malone - Kennedy, J. Staal, Talbot - Roberts, Hall, J. Ruutu. Trenér: Michel Therrien.
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lilja, Lebda - Dacjuk, Zetterberg, Holmström - Franzén, Filppula, Samuelsson - Drake, Draper, Cleary - Hudler, Helm, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Stav série 1:2

Reklama

Související témata: