Hlavní obsah

Detroit na cestě za pohárem velebí Zetterberga

PITTSBURGH/PRAHA

Již jen jediná výhra dělí hokejisty Detroitu od zisku Stanley Cupu. V noci na neděli připravil Babcockův tým Pittsburghu první porážku na vlastním ledě v letošním play-off a v sérii se ujal vedení 3:1 na zápasy. O výhru ve čtvrtém utkání se vítězným gólem zasloužil Jiří Hudler, Rudá křídla však velebí ještě jednoho muže. Henrika Zetterberga. „Byl fantastický,“ rozplýval se Mike Babcock.

Článek

Na kostce nad ledem dlouhou dobu svítilo nerozhodné skóre 1:1, blíž k brance přesto měli domácí, kteří si vypracovali více brankových příležitostí. V 43. minutě se však útočník Detroitu Jiří Hudler vracel z útočné třetiny, když se k němu odrazil skákavý puk. A bekhendovou střelou z otočky poslal svůj tým poprvé v zápase do vedení.

„Snažil jsem se vystřelit nahoru, protože Fleury si spodní část branky výborně pokrývá. Jsem rád, že to prošlo, i když to bylo trochu se štěstím,“ popisoval čtyřiadvacetiletý forvard svůj pátý zásah v letošním play-off. Brankář Fleury zároveň přiznal, že Hudlerův pokus se dal chytit. Kouče Tučňáků Therriena mrzel inkasovaný gól o to více, že se mu dalo snadno předejít. „Jednou nebo dvakrát jsme ten puk mohli vyhodit,“ litoval.

Přesto měl Pittsburgh ve třetí třetině ideální možnost ke srovnání skóre. to když na trestné lavici seděli hostující Maltby s Liljou a Tučňáci hráli minutu a dvacet sedm vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Domácí ofenzivní esa se ale prosadit nedokázala. I zásluhou výtečného Henrika Zetterberga, který na poslední chvíli zablokoval Crosbymu ve stoprocentní šanci hokejku, a znemožnil mu tak dopravit puk do opuštěné klece.

„Henrik byl dneska fantastický. Ale už tři roky všem říkám, jak skvělým hokejistou je. Takže jeho výkon pro mne překvapením není,“ pochválil Babcock švédského útočníka. Slova chvály přidal i Babcocokův protějšek Therrien. „Odvedl dobrou práci. Ale když hrajete 5 na 3, musíte přesilovku sehrát lépe.“

Promarněná dvojnásobná přesilovka mrzela

„Několikrát jsme minuli odkrytou branku, spoustu puků stačilo jen dotlačit za čáru,“ smutnila domácí hvězda Sidney Crosby. Zetterberg přiznal, že dvojnásobná přesilovka byla pro Tučňáky obrovskou příležitostí. „Pro nás ale byla výzva hrát proti takhle dobrým hráčům, navíc když nás bylo o dva méně.“ Autor první branky Detroitu Nicklas Lidström si navíc myslí, že jeho tým tento moment posílí. „Jako tým jsme si dokázali, že tyhle nepříjemné momenty jsme schopni přečkat.“

Detroitu tak k zisku Stanley Cupu stačí již jen jediná výhra. Od roku 1969 se navíc jen jednomu týmu z devětadvaceti podařilo otočit sérii ze stavu 1:3 na 4:3. „K zisku Stanley Cupu potřebujete zvítězit čtyřikrát, zatím se nám to povedlo jen třikrát,“ zůstává nohama na zemi Lidström. Jejich soupeř se navíc nehodlá vzdát. „V Detroitu budeme bojovat a uvidíme, co se stane,“ varuje Crosby.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články