Hlavní obsah

Detroit je po šesti letech jediný krok od zisku Stanley Cupu

PRAHA/DETROIT

Hokejisté Detroitu mohou znovu zvednout nad hlavu svatý grál zámořské NHL. Red Wings vedou ve finálové sérii nad Pittsburghem 3:1 na zápasy a v případě jejich pondělní domácí výhry se stanou držiteli Stanley Cupu. Naposledy se jim posvátnou trofej podařilo vyhrát v roce 2002. „Jsme všichni vzrušení, že jsme tak blízko,“ přiznal kapitán Křídel Nicklas Lidström.

Článek

Pokud Red Wings přehrají v pondělí Penguins, stanou se pojedenácté v klubové historii vítězem NHL. Poprvé vyhrál Detroit Stanley Cup v roce 1936 a hned v následujícím roce triumf obhájil. Další úspěchy zaznamenal v roce 1943, 1950, 1952, 1954 a 1955. Poté následovalo dlouhé dvaačtyřicetileté čekání, aby se opět do análů NHL zapsal v roce 1997 a 1998 . Naposledy se radovala Křídla v roce 2002 pod trenérem Scotty Bowmanem.

„Víme, že ještě není nic hotové a musíme vyhrát čtvrtý duel,“ citovala agentura BBC slova kapitána Detroitu Nicklase Lidströma. Švédský zadák je v týmovém bodování na šestém místě s třemi góly a deseti přihrávkami. V čele je jeho krajan Henrik Zetterberg s třiadvaceti kanadskými body (12+11).

Svěřenci kouče Mike Babcoka mají ve vyřazovacích bojích bilanci 15 výher a 5 porážek. V úvodním kole si poradili s Nashvillem 4:2 na zápasy. Poté přelétli přes Colorado v poměru 4:0 a ve finále Západní konference porazili Dallas 4:2. Jejich soupeř Pittsburgh měl do finále hladší cestu, když porazil Ottawu 4:0, NY Rangers 4:1 a Philadelphii rovněž 4:1 na zápasy. V bojích o Stanley Cup si však počíná Detroit jako zkušenější tým a po sobotním vítězství 2:1, jenž zařídil Jiří Hudler, ho dělí jediná výhra od vytouženého poháru.

Penguins jsou zoufalí

„Jsme šťastní, že jsme tak blízko, ale nesmíme nic podcenit a nebýt nervózní,“ upozornil nelepší střelec Detroitu Johan Franzén pro Detroit Free Press. Švédský útočník nastoupil v play-off k čtrnácti zápasům, v nichž vsítil třináct branek. V klubovém hodnocení patří osmadvacetiletému rodákovi z Vetlandy třetí příčka se sedmnácti body.

Před těžkou situací tak stojí hokejisté Pittsburghu, kteří budou muset v Joe Luis Aréně vyhrát, aby se udrželi ve hře o Stanley Cup. V historii NHL se přitom podařilo otočit finálovou sérii ze stavu 1:3 pouze mužstvu Toronta Maple Leafs v roce 1942. Shodou okolností se tak stalo právě proti Detroitu. „Je to jasné jako facka, začínáme být zoufalí a musíme se soustředit, abychom u nich zvítězili,“ burcuje kapitán Tučňáků Sidney Crosby, jenž je s 24 body (6+18) lídrem bodování play-off.

Pátý finálový duel, který rozhodne o tom, zda tým vedený trenérem Michelem Therrienem odvrátí první mečbol Red Wings nebo se Křídla stanou vítězem letošního ročníku NHL, začíná v pondělí ve 20:00 místního času, tj. v úterý v 02:00 SEČ.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články