Hlavní obsah

Sýkora zařídil výhru Penguins ve 110. minutě a vrátil sérii do Pittsburghu

Hokejisté Pittsburghu odvrátili mečbol Detroitu, když porazili Rudá křídla na ledě Joe Louis arény 4:3 po třetím prodloužení. Dramatický duel, v němž nejprve vedli hosté 2:0, domácí otočili na 3:2 a Tučňáci srovnali 35 sekund před koncem třetí části, rozhodl vítěznou brankou Petr Sýkora v přesilové hře. Série se tak přesouvá za stavu 3:2 pro Red Wings do Pittsburghu.

Článek

Úvodní šanci k otevření skóre si vypracoval domácí Detroit. V přesilové hře vypálil od modré čáry Nicklas Lidström a následně mohl dorážet Tomas Holmström, ale puk za záda Marca Andre Fleuryho švédský útočník neusměrnil. První zákrok si připsal Chris Osgood v desáté minutě po střele Sidney Crosbyho. Střelu kapitána Penguins ještě domácí brankář kryl, ale po závaru před svým brankovištěm již nestačil na ránu Mariána Hossy z mezikruží.

Další šok pro Joe Louis arénu připravil Niklas Kronwall. Útočník Penguins Adam Hall zavezl puk do pásma, nahrál do prostoru před brankovištěm a forvard Red Wings ve zmatku napálil kotouč tak nešikovně, že skončil za zády Osgooda. Konec první části přinesl šance na obou stranách. Náskok hostí mohl nejprve zvýšit Hossa, ale gólman Red Wings nenechal u tyčky místo. Forvard Darren Helm poté ujížděl sám na Fleuryho, avšak namířil nad jeho branku.

Po dvaceti sekundách druhé dvacetiminutovky ujel po levém křídle forvard Tučňáků Maxime Talbot, jeho střela příklepem ale jen těsně minula konstrukci Osgoodovy branky. O necelou minutu později mohl zvýšit náskok Penguins Crosby, namířil však jen těsně vedle levé tyčky domácí svatyně. Nevyužitých šancí litovali Pens o dvě minuty později. Kirk Maltby vybojoval útočné pásmo, posunul na Helma a ten za přispění zadáka Roba Scuderiho snížil na 1:2.

Fleury vytáhl proti Samuelssonovi parádní zákrok

Posilněné domácí mužstvo zatlačilo svého soka do defenzívy, ale střely Daniela Clearyho, Dallase Drakea a Henrika Zetterberga si cestu za Fleuryho nenašly. Stoprocentní šanci si vypracovali domácí dvě a půl minuty před koncem druhého dějství. Po chybě Penguins v útočném pásmu se řítili Valtteri Filppula s Mikaelem Samuelssonem na jediného beka hostí. Druhý jmenovaný již mířil do prázdné branky, ale Fleury vytáhl proti střele švédského forvarda parádní zákrok a vytlačil puk špičkou brusle mimo nebezpečí.

Velmi blízko k vyrovnání měl ve 43. minutě Pavel Dacjuk. Ruský útočník se prodral až před Fleuryho a puk se z jeho hole odrazil od horní tyčky hostující klece. Odraz černé gumy však natolik všechny zmátl, že se domácí hráči již radovali z gólu. V téže minutě orazítkoval na druhé straně konstrukci Tučňák Hossa. Výtečný zásah zaznamenal brankář Pittsburghu ve 45. minutě po Samuelssonově střele, když pokus švédského křídla zastavil Fleuryho semafor.

Chuť si Rudá křídla spravila ve 47. minutě v početní výhodě. Zetterbergovu střelu od modré čáry tečoval devětadvacetiletý útočník mezi betony a srovnal stav na 2:2. Red Wings pokračovaly v náporu a nepouštěly svěřence Michela Therriena ke střele. Hostující kouč si vzal oddechový čas, ale ten jeho hráčům nepomohl. Nápor korunoval Detroit deset minut před koncem základní hrací doby. Obránce Brian Rafalski z pravého mezikruží propálil brankáře Tučňáků a přiblížil svůj tým k zisku Stanley Cupu.

Pětatřicet sekund před koncem srovnal Talbot

V závěru třetí části však tribuny Joe Louis arény utichly. Penguins odvolali brankáře a svou snahu přetavil ve vyrovnanání Max Talbot pětatřicet sekund před závěrečnou sirénou. Čtyřiadvacetiletý centr nadvakrát protlačil touš mezi tyčku a levý Osgoodův beton a poslal pátý finálový duel do prodloužení.

V nastaveném čase hrály oba mačafty ve vysokém tempu, ale více ze hry měli domácí hráči, což potvrzoval poměr střel 14:4 pro Detroit. Největší šanci si připsal dvě a půl minuty před koncem prodloužení Henrik Zetterberg, puk za Fleuryho však severský útočník neprotlačil. Ve druhém prodloužení si pro změnu oddechli domácí, když po střele Jarka Ruutua zazvonila levá tyčka Osgoodovy branky.

O rozzuzlení "nekonečného" zápasu se postarali čeští hráči ve třetím prodloužení. Jiří Hudler nejprve zahrál nebezpečně vysokou holí a hosté hráli přesilovou hru. Tu ukončil Petr Sýkora dorážkou z pravého mezikruží. Finálová série tak bude pokračovat šestým utkáním, které je na programu ve středu v Pittsburghu (02:00 SELČ).

Finále play-off hokejové NHL - 5. zápas:
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 3:4 v třetím prodloužení (0:2, 1:0, 2:1 - 0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Helm (Maltby), 47. Dacjuk (Zetterberg, Rafalski), 50. Rafalski (Franzén, Zetterberg) - 9. Marián Hossa (Crosby, Dupuis), 15. Hall, 60. Talbot (Marián Hossa, Crosby), 110. Sýkora (Malkin, Gončar). Rozhodčí: Devorski, O'Halloran - Sharrers, Heyer. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. Zásahy brankářů: Osgood 32/4 - Fleury 58/3. Diváci: 20 066. Stav série: 3:2. Hvězdy utkání: Fleury, Sýkora (oba PIT), Zetterberg (DET).
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lilja, Lebda - Dacjuk, Zetterberg, Holmström - Franzén, Filppula, Samuelsson - Drake, Draper, Cleary - Hudler, Helm, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Gill, Scuderi, Whitney, Sydor - Marián Hossa, Crosby, Dupuis - Sýkora, Malkin, Malone - Kennedy, J. Staal, Talbot - Roberts, Hall, J. Ruutu. Trenér: Michel Therrien.

Reklama

Související témata: