Hlavní obsah

Detroit získal po šesti letech Stanley Cup, rozhodl na ledě Pittsburghu

PITTSBURGH

Hokejisté Detroitu jsou šampióny letošního ročníku NHL. Rudá křídla rozhodla o zisku svého jedenáctého Stanley Cupu středeční výhrou 3:2 na ledě Pittsburghu, celou sérii ovládla v poměru 4:2. Z posvátné trofeje se tak mohou radovat čeští hráči Jiří Hudler s brankářem Dominikem Haškem. Hráči Red Wings navázali na rok 2002, kdy svatý grál zámořského hokeje zvedli nad hlavu naposledy.

Článek

Poprvé prověřil pozornost hostujícího brankáře Adam Hall střelou z pravého kruhu, Chris Osgood byl však pozorný. Obrovskou příležitost zahodil Petr Sýkora ve třetí minutě. Niklas Kronwall trestuhodně namazal na hůl českého forvarda, který nepropasíroval puk mezi Osgoodovy betony. Na druhé straně zahřmělo po šanci Johana Franzéna, ten však kličkovanou v útočném pásmu nezakončil přesně.

V 5. minutě se již mohla Rudá křídla radovat. Brian Rafalski po třiatřiceti sekundách první přesilové hry otevřel skóre. Puk z jeho hole se odrazil od brusle domácího hráče do svatyně Marca Andre Fleuryho. Když Penguins nevyužili v polovině prvního dějství ani minutu a půl dlouhou přesilovou hru pět na tři, šlo se do šaten za příznivého stavu pro Red Wings.

Trest pro Penguins přišel na začátku 29. minuty. Slabší chvilku si vybral brankář Fleury, jenž pouze vyrazil střelu Mikaela Samuelssona a Valtteri Filppula dorazil kotouč za jeho záda. Kontaktní gól mohl vsítit o pět minut později Gary Roberts, avšak dorážku domácího forvarda vyrazil Osgood z bezprostřední blízkosti hokejkou. Tolik štěstí již brankář Detroitu neměl v polovině zápasu a zaplněná Mellon aréna se mohla poprvé radovat. Jevgenij Malkin napřáhl mezi kruhy a jeho střela prošla Osgoodovi skrz chrániče.

Detroit si pohár z křídel shodit nenechal

Do třetí dvacetiminutovky vstupovali svěřenci Michela Therriena s hrozbou konce letošní sezóny a tyto obavy posílil ve 48. minutě Henrik Zetterberg. Nejproduktivnější hráč Rudých křídel vypálil z levého kruhu prudkou střelu švihem, Fleury neudržel puk ve výstroji a při pokusu přerušit hru si černou gumu posunul za brankovou čáru. Detroit byl tak velmi blízko k zisku jedenáctého Stanley Cupu ve své historii.

V tlaku Red Wings navíc nepolevovali a tak bylo pro Penguins velmi náročné dostat se do výraznější šance. S ubývajícím časem se na domácí hokejky vkrádala čím dál větší nervozita. Naopak zkušené mužstvo Red Wings si díky celoplošné agresivní hře hlídalo dvoubrankové vedení a kontrolovalo hru.

Detroit nakonec neudělal stejnou chybu jako v pondělí. Přestože minutu a půl před koncem snížili domácí zásluhou Mariana Hossy, svěřenci trenéra Mika Babcocka si již v dramatickém závěru pohár pro vítěze NHL z křídel shodit nenechali.

Šestý finálový zápas NHL
Pittsburgh - Detroit 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a přihrávky: 26. Malkin (Crosby, Hossa), 59. Hossa (Gončar, Malkin) - 6. Rafalski (Zetterberg, Dacjuk), 29. Filppula (Samuelsson, Kronwall), 48. Zetterberg (Dacjuk, Kronwall). Zásahy brankářů: Fleury 30/3 - Osgood 22/2. Hvězdy utkání: Zetterberg, Rafalski (oba DET), Malkin (PIT). Konečný stav série 2:4.
FINÁLE NHL NA SPORT.CZ
Detroit vs. Pittsburgh, konečný stav série 4:2
1. DUEL: Detroit vyhrál doma 4:0
REFERÁTZkušený Detroit v úvodním finále vyškolil mladé Tučňáky
PENGUINSNaše nejhorší představení v play-off, zlobil se kouč Therrien
EMOCEPenguins chtějí hrát agresivněji, Hašek je připraven naskočit
2. DUEL: Detroit vyhrál doma 3:0
REFERÁTTučňáci vyhořeli i podruhé, Detroit vede ve finále 2:0
ZOUFALSTVÍHvězdy Pittsburghu ve finále marně hledají recept na Osgooda
FRANZÉNMám hrozně velkou hlavu, je těžké se do ní netrefit
3. DUEL: Pittsburgh vyhrál doma 3:2
REFERÁTCrosby nasměroval dvěma góly Penguins k první výhře
EUFORIEKouzlo domácího ledu v Pittsburghu opět zafungovalo
PŘÍPRAVAPenguins vzhlíží k elitním hráčům, Detroit spoléhá na zkušenosti
SÝKORAČtvrtý zápas je pro nás otázkou života a smrti
4. DUEL: Detroit vyhrál v Pittsburghu 2:1
REFERÁTHudler vystřelil výhru, Rudá křídla jsou blízko Stanley Cupu
KANONÝRRed Wings na cestě za pohárem velebí Zetterberga
NAPĚTÍDetroit je po šesti letech jediný krok od zisku Stanley Cupu
5. DUEL: Pittsburgh vyhrál v Detroitu 4:3 ve třetím prodloužení
REFERÁTSýkora zařídil výhru Penguins ve 110. minutě
OHLASYMečbol odvrácen, Detroit litoval nevyužitých šancí
ROZHODČÍDetroitu se nelíbila vyloučení v prodloužen
6. DUEL: Detroit vyhrál v Pittsburghu 3:2 a slaví
REFERÁTDetroit vyhrál po šesti letech Stanley Cup
OHLASYŠvédové dotáhli Detroit k triumfu
PORAŽENÍCrosby i Lemieux: Snad nás to naučí vyhrávat
HAŠEKTriumf sledoval z lavičky, zvažuje budoucnost

Reklama

Související témata: