Hlavní obsah

TSN: Hašek oznámí konec kariéry

PRAHA/DETROIT

Hokejový brankář Dominik Hašek podle serveru kanadské televizní stanice TSN v pondělí oznámí ukončení kariéry. Český gólman, který minulý týden získal podruhé v kariéře Stanleyův pohár, by měl se měl rozloučit s aktivním hokejem na tiskové konferenci v Detroitu, kterou vedení Red Wings svolalo na 17 hodin SELČ.

Článek

Podle agentury AP se Haškův agent Rich Winter odmítl k záležitosti vyjádřit. Český brankář ale po skončení finálové série s Pittsburghem, kterou Detroit vyhrál 4:2 na zápasy, prohlásil, že se o budoucnosti rozhodne do deseti dnů.

Podle slov generálního manažera Detroitu by se klub nebránil případnému prodloužení Haškova působení v klubu. "Jestli bude mít Dom chuť a energii, rád ho spolu s Osgoodem uvítám v příští sezóně v týmu," řekl po finále Ken Holland, který chtěl s Haškem o budoucnosti jednat už v průběhu bojů o titul.

Pokud by Hašek ukončil kariéru, což v minulosti učinil již dvakrát, se zámořskou soutěží by se rozloučil po dlouhých šestnácti letech. Během působení v NHL získal šestkrát Vezinovu trofeje pro nejlepšího gólmana a dvakrát obdržel prestižní Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče sezóny.

Olympijský vítěz z Nagana má na kontě dva triumfy ve Stanley Cupu. Zatímco letos v play-off nastoupil jen ke čtyřem zápasům a kryl záda Chrisi Osgoodovi, před šesti lety patřil k oporám Red Wings a stal se prvním evropským gólmanem, který z pozice jedničky dovedl svůj tým k triumfu v NHL.

V letošní sezóně dovedl Hašek Red Wings k 27 vítězstvím v základní části a měl průměr 2,14 obdržené branky na zápas. Do play off vstoupil český gólman v roli jedničky, ale nedařilo se mu. Ve čtvrtém utkání prvního kola s Nashvillem ho vystřídal Osgood a vyřazovací boje už dochytal.

Kariéru v NHL odstartoval Hašek v Chicagu, renomé jedné z největších gólmanských hvězd si však vydobyl až během působení v Buffalu, které dovedl v sezoně 1999 do finále Stanleyova poháru. Triumfu v play off se dočkal teprve po výměně do Detroitu, v zámoří nastupoval také za Ottawu.

Reklama

Související témata: