Hlavní obsah

Hudler: Pochopil jsem, proč mají všichni po Stanley Cupu takový hlad

Hokejista Jiří Hudler se stal minulý týden dvacátým českým hokejistou, který zvedl nad hlavu nejcennější trofej zámořské NHL. Stanley Cup si potěžkal po vítězné sérii s Pittsburghem, kterou Detroit vyhrál 4:2 na zápasy. Nyní se již čtyřiadvacetiletý útočník Red Wings těší na oslavy v Čechách. "Nebyla to špatná sezóna," řekl ve středu Hudler skromně po příletu do Prahy.

Článek

Jaké to bylo slavit na ledě soupeře, kde atmosféra nebyla tak bouřlivá, jako by byla v Joe Luis aréně?

Slavit na domácím ledě jsem nezažil, takže to nemohu posoudit. V Detroitu by to zřejmě bylo krásnější, ale v té chvíli to bylo stejně každému jedno. Všichni jsme si to přesto užili a byl to nádherný zážitek. Ta trofej se nevyhraje pokaždé.

Podle zvyku dostanete Stanley Cup do svého držení na 24 hodin. Kdy ho budou moci fanoušci v Čechách shlédnout?

Měl by přiletět 4. srpna. Podrobnosti však ještě neznám. Máme na to šest týdnů. Zcela jistě ho však budu chtít ukázat na mnoha místech. Rád bych také, aby u toho zahráli Chinaski, což je moje oblíbená kapela.

Co vám řekl bezprostředně po zisku poháru táta?

Na ledě byl hrozný chumel. Rodiny šly za hráči, tak jsem také mávnul, ať jdou také. Proběhlo objetí, plácli jsme si, ale konkrétně si to nepamatuji. Snad něco jako: ´Dobře, vole´. (smích).

Kam se budete chtít s pohárem podívat a kde budete slavit?

Slavit budu na místech, která mi dala nejvíce, kde jsem vyrostl. Konkrétně zatím nemám nic v plánu. Mám na to šest týdnů, ale budeme muset začít, protože čas hrozně rychle letí.

Prolétly vám hlavou během oslav vaše začátky v Čechách a v zámoří?

Na všechno jsem si vzpomněl a bylo to moc příjemné. Přemýšlel jsem o tom spíše po tom. V té chvíli jsem byl hodně šťastný, ale potom jsem přemýšlel, čím jsem si vším prošel.

Na co nejvíce?

Na Vsetín, když mi bylo šestnáct. Potom v Havířově, zranění, invalidní vozík... Dále přišel draft, kde jsem nebyl a kde bych se rád pohyboval. S Láďou Havlůjem, naším skautem, jsem tehdy mluvil a on říkal, že se se mnou ani nebude bavit, dokud nebudeme ve druhém kole. Potom přišlo druhé kolo draftu, ve kterém mě vzali.

Co vám řekli spoluhráči na vaši úspěšnost střelby v poměru s časem stráveným na ledě?

Dan Cleary se mi smál a říkal, že musím být určitě jeden z nejlepších, co hraje deset až dvanáct minut. Myslel to trochu sarkasticky, ale bylo to vtipné.

Bezprostředně na ledě jste příliš výmluvný nebyl, čím to?

Je týden poté, ale člověk když to nezažije, tak ten pocit nejde vysvětlit. Nevím co jsem měl říct na otázku: ´Jak se cítíš?´ Tak jsem řekl dobře, výborně (smích). V té chvíli jsem nevěděl...

Čím se slaví v Detroitu?

Normálně pivo, šampaňské, samozřejmě se pilo z poháru. Podle chuti každého na co je zvyklý.

Kdy bylo Stanley Cupu během oslav nejhůře? Psalo se, že se s ním něco stalo?

Já jsem u toho nebyl, ale povídalo se, že ho čtyři hodiny spravovali. Údajně spadnul, ale dozvěděl jsem se to až dva dny poté. Stanley Cup se zřejmě ztratil, oni ho spravili a potom jsme ho zase měli nový. Já o tom nevím.

Takže kdo vedl v Detroitu oslavy?

Hlavní magnet oslav byl pohár. Nejvíce na starost měli oslavy Kris Draper a Nick Lidström. Dallas Drake zase vyhrál Stanley Cup po šestnácti letech, takže u něj to bylo hodně dojemné.

Takže nebyl rozdíl v tom, že někdo pohár vyhrál potřetí a někdo poprvé?

Až teď jsem pochopil, proč mají všichni po Stanley Cupu takový hlad. Když jsem viděl, co se děje po tom, jak je těžké ho vyhrát, jak fyzicky, tak i psychicky. Myslím, že se radovali, jako by to byl jejich první, možná ještě víc.

Zbývají vám síly na oslavy v Čechách?

Zase takový fofr tam v Detroitu nebyl. Užili jsme si to, ale odehrávalo se to v týmové atmosféře. Určitě se nevydám do ulic hned, jak odtud odejdu, ale uvidím rodinu a kamarády a budeme si chtít sednout a popovídat si u něčeho dobrého.

Kdy se chystáte na trénink?

Trénovat začnu od července. Tenis, fotbaly a další sportovní radovánky. Potkám svoje kamarády, byla by blbost po takové sezóně hned začít s tréninkem. Odehráli jsme kolem 105 zápasů a sami v Detroitu nám říkali, abychom si odpočinuli a udělali si volno, protože sezóna byla dlouhá.

Budete sledovat evropský šampionát ve fotbale?

Na mistrovství Evropy se budu určitě koukat. Nespal jsem sice ani minutu, ale až přijedu domu, tak si dám šlofíka a půjdu se koukat a držet palce.

Na Stanley Cupu bude vyryto jméno také Jiřího Fischera, protože je členem managementu Red Wings. Podílel se s vámi také na oslavách?

Jirka se stará o mladé kluky a na oslavách byl. Všichni z toho byli nadšení, protože ukazoval věci, jak by měli trénovat a jakou mít životosprávu. Takové věci mladí hráči potřebují. Okolo oslav se pohyboval, ale že bych ho konkrétně někde viděl, tak to ne.

Dostal jste nějaké zajímavé vzkazy? Údajně tam byly nějaké žádosti o svatbu?

Bylo tam pár vzkazů, ale nepublikovatelných. Bylo to jako na každého hráče, jako třeba: ´Miluju tě, Henriku´.

Jak dopředu jste věděl o tom, že Dominik Hašek ukončí kariéru?

Dostal jsem sms zprávu od našeho PR manažera, že zítra má Hašan ukončení kariéry, abychom se přišli podívat a povzbudit ho. Na zimáku jsem byl a potkal jsem se potom s Hašanem v šatně.

Co jste si řekli?

Nejprve jsem nevěděl, jestli mu mám gratulovat nebo co mám vlastně dělat. Tak jsem mu nakonec pogratuloval k zakončení kariéry a on se začal smát. Já si ale stejně myslím, že Hašan má stále na to, aby chytal. Je to ale jeho rozhodnutí. Kdybyste se ale zeptali mě, tak on je pořád ve výborné kondici a tuhle sezónu chytal výborně, docela jsem se tomu divil.

Budete oslavovat s Dominikem Haškem?

Určitě spolu slavit budeme. Já budu na jeho oslavě a Dominik zase na mojí. Jsme domluveni.

Myslíte si, že se vrátí znovu na led?

To nedokážu posoudit. Doufám, že se rozhodne podle sebe a přeji mu jen to nejlepší.

Kam se chystáte na dovolenou?

Plánuji dovolenou někde v Evropě. Ještě nevím kde, musíme se Simonou rozhodnout. Určitě ale někam k moři. Ne však daleko, protože létání mám za celý rok dost.

Je pravda, že máte nabídku prolétnout se stíhačkou?

Tu nabídku jsem dostal dva roky zpátky, ale myslím, že na to ten dotyčný zapomněl. Tak doufám, že si to přečte a znovu mne osloví. Uvidíme, rád bych do toho šel.

Kde vás mohou fanoušci vidět v nejbližší době?

Zítra jedu do Ostravy na Zlatou tretru, zúčastním se mítinku a sto metrů překážek.

Považujete tuhle sezónu za průlomovou?

Když sezónu vezmu celkově, tak základní část nesplnila to, co jsem chtěl. Ale dohromady i s play-off to nebylo špatný. Být součástí týmu a podílet se na tomhle triumfu, tak to bylo nejlepší, co se mi mohlo stát. Posledních dvacet zápasů jsem nedal gól, ale nenechal jsem se tím ovlivnit a nemyslel jsem na to. Těšil jsem se na play-off, protože taková utkání pod tlakem miluju - fanoušci, plné haly - bylo to neuvěřitelné. Jestli však byla průlomová, to teď nemohu říct.

Reklama

Související témata: