Hlavní obsah

V letošním draftu NHL asi Češi vysoko nezazáří

PRAHA

Bez velkých šancí na umístění vysoko v pořadí budou čeští hokejisté, kteří jsou k dispozici pro draft NHL 2008 startující příští víkend v kanadské Ottawě. Oproti minulým letům nejsou mezi mladými Čechy blyštivá jména, která by mohla při konečném výběru kluby zámořské soutěže oslnit. Mezi nejzkušenější z českých mladíků patří třinecký Tomáš Kundrátek, obránce juniorské reprezentace.

Článek

Kundrátek sice figuruje v žebříčku Centrálního skautingu (CSS) mezi hráči působícími v Evropě na dvanáctém místě, jenže se dá očekávat, že před „Evropany“ si budou kluby NHL vybírat především hráče se zkušenostmi v severoamerických soutěžích. Tam je nejvýše postaveným Čechem podle CSS až na 110. místě Jan Dalecký z týmu Swift Current.

Žebříček CSS lze navíc brát pouze orientačně, jiné skautské žebříčky totiž ukazují jiné pořadí a někdy i jiné hráče. CSS například zcela ignoruje obránce Michala Jordána, kterému vyšla sezóna v ontarijské lize. A není tam ani další bek Vladimír Roth, jehož naopak prestižní týdeník The Hockey News uvádí v první stovce největších nadějí.

Naproti tomu ale zase nemá ve výběru brankáře Slavie Dominika Furcha, který je podle CSS devátý nejlepší mladý brankář v Evropě. Furch patří mezi ty české mladíky, kteří už doma okusili extraligu dospělých, což je pro ně plus navíc.  Nejzkušenější jsou v tomto ohledu jednoznačně Kundrátek a plzeňský útočník Tomáš Kubalík. Oba už mají na kontě přes čtyřicet zápasů v nejvyšší soutěži.

Knotek střílí góly i v zámoří

Osmnáctiletý Kundrátek už se v posledních dvou sezónách zabydlel v obraně Třince a má za sebou i účinkování na mistrovství světa osmnáctiletých i dvacetiletých. Stejně starý Kubalík za poslední dva roky pokaždé v dresu Plzně nasbíral alespoň dvacet zápasů a s osmnáctkou absolvoval dvě mistrovství světa.

O hráčích, kteří působí v zámoří, toho zase čeští fanoušci příliš nevědí. Tomáš Knotek odehrál poslední sezónu v quebecké lize za Halifax, kde se potkával v jedné šatně s ostřílenějším Jakubem Voráčkem. Knotek nastřílel v první sezóně v zámoří 22 branek a potvrdil pověst kanonýra, před dvěma lety nasbíral v kladenském dorostu 44 gólů za sezónu. Tehdy s ním oblékal stejný dres i Jan Dalecký, momentálně útočník týmu Swift Current v juniorské WHL.

Seriál Sport.cz o nadějích draftu

V posledních deseti letech chybělo v první desítce nejvýše postavených hráčů draftu NHL pouze dvakrát české jméno. Před třemi lety byl nejvýše postaveným Čechem draftu sedmnáctý v pořadí Martin Hanzal (Phoenix), v roce 2001 zase třináctýAleš Hemský (Edmonton). Loni si útočníka Jakuba Voráčka vybral Columbus jako sedmého hráče celkově.

O největších hvězdách nadcházejícího draftu bude Sport.cz informovat od čtvrtka 12. června každý všední den až do příštího víkendu, kdy si v Ottawě kluby NHL nadějné mladíky rozeberou. Do té doby vyjde na stránkách každý den profil některého z největších talentů.

Čeští hokejisté na žebříčku CSS před draftem NHL 2008
Severní Amerika
110. Jan Dalecký (Swift Current, WHL)
180. Tomáš Knotek (Halifax, QMJHL)
Evropa
12. Tomáš Kundrátek (Třinec)
21. Tomáš Kubalík (Plzeň)
28. Jan Stránský (Plzeň)
33. Roman Szturc (Vítkovice)
50. Jakub Svoboda (Brno)
60. Radko Gudas (Beroun)
62. Petr Strapáč (Vítkovice)
66. Jan Kovář (Plzeň)
86. Dominik Pacovský (Sparta)
90. Aleš Ježek (České Budějovice)
121. Jan Rutta (Plzeň)
134. Jan Česnek (Slavia)
139. Martin Havran (Č. Budějovice)
145. Vladimír Brož (Ústí nad Labem)
150. Václav Čejka (Litvínov)
152. Jaroslav Hafenrichter (Slavia)
161. Roman Vlach (Zlín)
172. Josef Klement (Č. Budějovice)
173. Ondřej Šedivý (Vítkovice)
175. Kryštof Kafan (Litvínov)
Evropa - brankáři:
9. Dominik Furch (Slavia)

Reklama