Hlavní obsah

Ovečkin obdržel Hartovu trofej i Cenu Lestera B. Pearsona

TORONTO

Ruský hokejista Alexandr Ovečkin opanoval podle předpokladů slavnostní předávání individuálních cen zámořské NHL v Torontu. Útočník Washingtonu ve čtvrtek získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče od novinářů i Cenu Lestera B. Pearsona, o které hlasují sami hráči. Vezinovu trofej určenou nejlepšímu brankáři si odnesl Martin Brodeur z New Jersey.

Článek

Ovečkin tak završil svou vynikající sezónu, ve které si již dříve zajistil dvě individuální trofeje: cenu Arta Rosse pro krále produktivity v základní části a cenu Maurice Richarda určenou nejlepšímu střelci. V 82 odehraných zápasech základní části dokázal nasbírat 112 kanadských bodů díky 65 přesným trefám a 47 asistencím. "Myslím, že právě teď jsem nejšťastnější dvaadvacetiletý kluk na planetě," řekl na slavnostním večeru moskevský rodák.

V úvodu, krátce po převzetí Ceny Lestera B. Pearsona, kterou mu předal její vítěz ze sezóny 2003/04 Martin St. Louis, však stihl nejprve rozesmát zaplněné hlediště torontského Elgin Theater. "Jsem nervózní. Promiňte," omlouval se Ovečkin. A vzápětí pozdravil fanoušky ve Verizon Centre, domovském stánku Capitals, kteří celou show sledovali. "Ahoj lidi," mával do kamery. Poté však přece jen zvážněl. "Toto je velké ocenění, protože o nejlepším hráči NHL rozhodují hráči. Jsem velmi šťastný, děkuji mnohokrát," poděkoval Ovečkin.

"Všechno, co jsem dokázal, jsem si sám vybojoval. Pracuji velmi tvrdě a vím, že mi to pomáhá se stále zlepšovat," uvedl talentovaný ostrostřelec. Sám věří, že svou sbírku trofejí již příští rok rozšíří. "Chci vyhrát všechno. Takže příští rok by to mohl být Stanley Cup," prohlásil sebevědomě Ovečkin, o jehož prvenství v boji o Hartovu trofej nebylo nejmenších pochyb - byl prvním jménem na 128 z celkem 134 hlasovacích lístků zámořských hokejových novinářů.

Nejlepším trenérem Boudreau

Jedním z dalších dvou hlavních uchazečů o hlavní trofej večera byl Jarome Iginla z Calgary, který se se spoluhráčem Dionem Phaneufem dostal alespoň do prvního týmu hvězd. "Podívejte na Ovečkina, to byl rok. Pětašedesát gólů, nejlepší střelec ligy a jeho tým se dostal do play-off. Dokázali to parádně zvrátit a každý ví, jak velkou zásluhu na to měl on. Byla zábava ho sledovat," pochválil Ovečkina kapitán Plamenů a připomněl tak nepovedený start Capitals, kteří měli po 21 zápasech na svém kontě jen šest výher a přesto nakonec proklouzli poprvé od roku 2003 do play-off.

Za vším stál nový trenér týmu Bruce Boudreau, jež nahradil propuštěného Glena Hanlona. Pod jeho vedením vstřelil Ovečkin 51 ze svých 65 branek. "On (Ovečkin) mluví ze srdce, stejně jako hraje hokej. Své nadšení a zaujetí ukazuje na ledě, při rozhovorech s reportéry a nakonec i tady. Všechno to je upřímné, což ho dělá osobností, kterou je," ocenil svého svěřence Boudreau, který získal trochu překvapivě Cenu Jacka Adamse pro nejlepšího trenéra na úkor Mike Babcocka, kouče vítěze Stanley Cupu z Detroitu.

Ve Washingtonu byli o vítězství Ovečkina natolik přesvědčení, že dopředu nachystali oslavnou party. Jediný okamžik jim na slavnostním večeru nakonec pokazil radost, když Calder Memorial Trophy převzal Patrick Kane z Chicaga namísto zástupce Capitals Nicklase Bäckströma. Tým z hlavního města USA měl totiž jedinečnou šanci stát se vůbec prvním klubem v historii NHL, který by získal prestižní ocenění nejužitečnějšímu hráči, nejlepšímu trenérovi i nováčkovi v jednom roce. Kane naopak dokázal hned ve své první sezoně v NHL potvrdit pozici jedničky draftu 2007.

Dvě ocenění pro Dacjuka 

Dvě trofeje si stejně jako Ovečkin odváží z Toronta také další ruský útočník Pavel Dacjuk z Detroitu, jež si vysloužil Frank J. Selke Trophy určenou nejlépe bránícímu útočníkovi a Lady Byng Memorial Trophy pro hokejového gentlemana. Jeho spoluhráč Nicklas Lidström získal podle očekávání již pošesté cenu Jamese Norrise pro nejlepšího obránce. "Tohle mi nezevšední. Je to něco, co nemá člověk nikdy garantované," řekl Lidström, první evropský kapitán, který dovedl svůj tým k zisku Stanley Cupu. Slovák Zdeno Chára, který byl v užší tříčlenné nominaci, se tak velkého individuálního ocenění výborných výkonů v obraně Bostonu nedočkal.

Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře obdržel stejně jako minulý rok Martin Brodeur z New Jersey a z ocenění se radoval již počtvrté. Český gólman Dominik Hašek, který v pondělí ohlásil konec aktivní kariéry, si mohl znovu vychutnat zisk William M. Jennings Trophy, ocenění pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek, jenž vychytal společně s Chrisem Osgoodem. Rudá křídla inkasovala pouze 184 gólů v 82 zápasech.

V sestavě prvního All Star týmu doplnili Iginlu a Phaneufa brankář Jevgenij Nabokov ze San Jose, neúspěšný kandidát na Vezinovu trofej, dále pak Lidström, útočník Jevgenij Malkin, který v sezóně skvěle zastoupil zraněného lídra Pittsburghu Sidneyho Crosbyho, a samozřejmě král celé sezóny Alexandr Ovečkin.

Přehled vítězů hlavních cen NHL předávaných v Torontu:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Patrick Kane (Chicago Blackhawks).
Frank J. Selke Trophy (nejlepší defenzivní útočník): Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Bruce Boudreau (Washington Capitals).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Nicklas Lidström (Detroit Red Wings).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Jason Blake (Toronto Maple Leafs).
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA): Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Martin Brodeur (New Jersey Devils).
King Clancy Memorial Trophy (za humanitu): Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning).
První All Star tým NHL: Jevgenij Nabokov (San Jose Sharks) - Nicklas Lidström (Detroit Red Wings), Dion Phaneuf - Jarome Iginla (oba Calgary Flames), Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins), Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
Druhý All Star tým: Martin Brodeur (New Jersey Devils) - Brian Campbell (San Jose Sharks), Zdeno Chára (Boston Bruins) - Alexej Kovaljov (Montreal Canadiens), Joe Thornton (San Jose Sharks), Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings).
All Star tým nováčků: Carey Price (Montreal Canadiens) - Tobias Enström (Atlanta Thrashers), Tom Gilbert (Edmonton Oilers) - Patrick Kane, Jonathan Toews (oba Chicago Blackhawks), Nicklas Bäckström (Washington Capitals).
Přehled cen předávaných 28. května v Pittsburghu
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráče základní části NHL): Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Dominik Hašek, Chris Osgood (Detroit Red Wings).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Mats Sundin (Toronto Maple Leafs).
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL): Dan Ellis (Nashville Predators).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning) a Trevor Linden (Vancouver Canucks).
Další trofeje v ročníku 2007/08
Stanley Cup: Detroit Red Wings.
Prince of Wales Trophy (vítěz Východní konference): Pittsburgh Penguins.
Clarence S. Campbell Bowl (vítěz Západní konference): Detroit Red Wings.
Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play-off): Henrik Zetterberg (Detroit Red Wings).
Presidents' Trophy (nejlepší tým základní části NHL): Detroit Red Wings.
Plus/Minus Award (nejlepší bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách v základní části NHL): Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings).
NHL/Sheraton Road Performer Award (nejvíce kanadských bodů získaných v NHL venku): Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).

Reklama

Související témata: