Hlavní obsah

Tvrdá práce a víra, prozradil recept na úspěch Ovečkin

TORONTO/PRAHA

Hokejista Alexander Ovečkin završil veleúspešnou sezónu v NHL ziskem dalších dvou individuálních trofejí. Stal se nejlepším hráčem ligy podle novinářů i podle spoluhráčů. Byl nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem. V květnu triumfoval s týmem Ruska na mistrovství světa. Jediné co mu chybí, jsou zuby a Stanley Cup. "Všechno se dá ještě zlepšit," řekl s úsměvem Ovečkin pro Globe Mail.

Článek

„Vše, co jsem získal, bylo díky tvrdé práci,“ upozornil Ovečkin. „Jsem šťastný, čeho jsem dosáhl a jak se má kariéra vyvíjí,“ dodal rodák z Moskvy pro Globe Sports. „Tento ročník byl Alex prostě nejlepší,“ vysekl poklonu tahounovi Washingtonu trenér Bruce Boudreau. „Příští rok to bude třeba Crosby nebo Kovaljov, ale tuto sezónu si to Alex za vše, co dokázal, zasloužil.“

Ovečkin na čtvrtečním galavečeru NHL přebral v Torontu Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče zámořské soutěže, o jehož majiteli rozhodují novináři. Také mezi hráči byl Ovečkin v minulé sezóně považován za nejlepšího, když mu hráčská asociace NHLPA udělila Trofej Lestera B. Pearsona. Již dříve si převzal ruský forvard Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče po základní části a cenu Maurice Richarda za nejlepšího střelce, čímž dovršil svou individuální sbírku.

„Je to kluk, který chce stále vyhrávat,“ řekl na adresu Ovečkina kouč Boudreau. „Nejde s ním hrát ani Monopoly, protože pro výhru udělá vše,“ zažertoval. „Alex je úžasný hokejista, ale hlavně má hlad po úspěchu a ten mu zaručil, že dosáhl na ty cenné trofeje,“ přidal Boudreau pro Montreal Gazette. Ovečkin rovněž v květnu triumfoval s národním výběrem na mistrovství světa a přidal do své sbírky zlatou medaili.

Washington skončil v prvním kole play-off

Ovečkina však mrzelo, že jako kapitán nedotáhl mužstvo v bojích o Stanley Cup v letošní sezóně dále. „Příští rok budeme jistě lepší, už se nemohu dočkat začátku ligy,“ přiznal se. „Věříme trenérovi a věříme jeden druhému,“ prohlásil odhodlaně. „Pouze pokud věříte, tak můžete vyhrát Stanley Cup,“ dodal. Celek z hlavního města USA dohrál play-off v prvním kole, když nestačil na Philadelphii 3:4 na zápasy. Ovečkin zaznamenal devět bodů (4+5) a byl v play-off nejlepším hráčem Capitals.

„V sezóně jsme bojovali o místa zaručující play-off a Alex byl tím, kdo mužstvo za tímto cílem vedl,“ připomněl trenér Capitals. „Je mu teprve dvaadvacet a je mnoho věcí, které se může ještě naučit,“ libuje si nad budoucností svého svěřence, jenž v základní části nasbíral 112 kanadských bodů za 65 gólů a 47 asistencí. „Dost se například zlepšil v obranné hře,“ přidal kouč. „Pokud bych hrál moc do obrany, tak by mě ale trenér zabil, protože mým úkolem je dávat branky,“ doplnil s úsměvem Ovečkin.

Boudreau přirovnal svého svěřence k legendám Národní hokejové ligy, kteří se svými výkony zapsali do hokejových pamětí. „Když bylo jednadvacet Gordie Howeovi, Rocket Richardovi či Bobby Orrovi, tak byli úžasní hráči a přesto se dokázali stále zlepšovat. Alex nebude výjimka,“ myslí si.

Reklama

Související témata: