Hlavní obsah

Naděje draftu NHL: útočník Mikkel Bodker

Jirka G. NovákSport.cz

Žadný Čech, Rus, nebo Švéd. Z evropských hokejistů působících v zámoří je nejvýše v žebříčku Centrálního skautingu (CSS) před draftem NHL 2008 Dán Mikkel Bodker. Dosud byl nejvýše NHL draftovaným dánským hráčem Lars Eller, jehož si před rokem vybrali zástupci St. Louis jako třináctého celkově. Šikovný útočník Bodker by jej mohl letos ještě překonat.

Článek

CSS Bodkera uvádějí jako jedenáctého nejlepšího hráče, který hrál v poslední sezóně v zámoří. Prestižní týdeník The Hockey News jej dokonce ve svém žebříčku umístil jako devátého nejlepšího ze všech mladých hokejistů vůbec. Takový dojem dělá osmnáctiletý rodák z Bröndby, nad jehož bruslením se řada skautů jen rozplývá.

V Dánsku ovšem Bodker hrál jen do svých patnácti let, pak se přesunul do hokejově vyspělejšího Švédska a hrál za juniorské výběry Frölundy. Pravidelný reprezentant dánského týmu do osmnácti i dvaceti let nakoukl v sezóně 2006/07 ve dvou zápasech i do nejvyšší soutěže v týmu dospělých. Pak se ale rozhodl zkusit štěstí v zámoří a začal hrát za Kitchener v OHL.

SERIÁL O DRAFTU NHL 2008 NA SPORT.CZ
ČEŠILetos Češi asi moc vysoko nezazáří
L. SCHENNNa počítači válí za Pittsburgh
M. BODKERV NHL se mu nejvíc líbí Gáborík
Připravujeme v dalších dnech:
SOBOTA:Alex Pietranegelo
NEDĚLE:Zach Bogosian
PONDĚLÍ:Nikita Filatov
ÚTERÝ:Drew Doughty
STŘEDA:Steven Stamkos
ČTVRTEK:Vše o víkendovém draftu

Během 62 zápasů základní části ontarijské ligy Bodker nasbíral 73 bodů za 29 branek a 44 asistencí. „Sezóna mi vyšla. V Kitcheneru byl úžasný tým a na ledě i mimo něj jsme si báječně rozuměli. Byla to pro mne dobrá zkušenost,“ shrnul talentovaný hráč svou první sezónu za mořem.

V oblibě má Gáboríka

Chválu na něj ostatně pěl i trenér Kitcheneru Peter DeBoer. „Nikdy nevíte, jak se hráči z Evropy vyrovnají s přechodem do zámoří, ale tenhle kluk je výjimečný. Je velký a silný, navíc nehraje typickým evropským stylem. Stejně jako Stamkos je už schopen naskočit do NHL,“ myslí si.

Sám Bodker se zatím snaží myšlenkami na draft moc nerozptylovat. „Samozřejmě, že jsem párkrát na draft  pomyslel. Když o tom každý kolem vás mluví, tak se tomu ani nevyhnete. Je to pro mne pocta být ve společnosti hráčů jako Stamkos, Doughty, nebo Bogosian. Ti budou nejspíš hrát NHL a být těsně za nimi je neuvěřitelný pocit,“ tvrdí pokorně Bodker, jehož oblíbeným hráčem je slovenský forvard Marián Gáborík.

Reklama