Hlavní obsah

Naděje draftu NHL: útočník Nikita Filatov

PRAHA

Nejvýše draftovaným Evropanem by podle různých skautských žebříčků měl být příští víkend v Ottawě ruský útočník Nikita Filatov. Ovšem bude záležet na tom, zda se kluby NHL nezaleknou absence smlouvy mezi ruským hokejovým svazem a zámořskou soutěží, pak by ještě před Filatovem mohl dostat přednost talentovaný Dán Mikkel Bodker.

Foto: cska-hockey.ru

Nikita Filatov v dresu CSKA Moskva

Článek

Loni byla podobná situace s Alexejem Čerepanovem, kterého New York Rangers draftovali jako sedmnáctého celkově, ale osmnáctiletý talent dal přednost miliónovému kontraktu v Omsku. U Filatova ale tohle údajně nehrozí. Útočník CSKA Moskva je nažhavený odejít za moře. „Celý život je mým snem hrát v NHL a teď je myslím ten správný čas. Pochopitelně vím, že mě klub může poslat do juniorského týmu nebo do AHL. To je v pořádku, nemám s tím problém,“ tvrdí odvážně Filatov, jenž má přitom ještě dva roky platnou smlouvu v CSKA.

V Rusku jej totiž nic nedrží. Stihl sice letos odehrát i pět utkání mezi dospělými v ruské superlize, ale drtivou většinu sezóny strávil v rezervním týmu CSKA ve třetí nejvyšší soutěži. Ačkoliv se mezi zpravidla staršími hráči dokázal prosadit a ve 23 zápasech nastřílel 24 branek, moc se mu tahle situace nezamlouvala. CSKA navíc nepatří mezi bohaté kluby, takže těžko dokáže svůj mladý klenot v týmu udržet nějakou vidinou velkého výdělku.

A tak Filatovova slova musí znít skautům z NHL jako rajská hudba, přisuzují mu totiž velké předpoklady.  Podle některých je dokonce ze všech hráčů pro draft technicky nejvyspělejší. „Nikita má talentu na rozdávání. Je to excelentní bruslař, přirozený lídr, a dokáže hrát hodně agresivní hokej,“ tvrdí ředitel evropské sekce organizace Centrálního skautingu (CSS) Goran Stubb. Skaut Detroitu Hakan Andersson si dokonce myslí, že je Filatov jen o málo horší než nejlepší hráč posledního ročníku NHL Alexander Ovečkin.

SERIÁL O DRAFTU NHL 2008 NA SPORT.CZ
ČEŠILetos Češi asi moc vysoko nezazáří
L. SCHENNNa počítači válí za Pittsburgh
M. BODKERV NHL se mu nejvíc líbí Gáborík
A. PIETRANGELOHokej ho ze začátku vůbec nebavil
Z. BOGOSIANChtěl by být jako ´válečník´ Chelios
N. FILATOVNa juniorském MS pomohl vyřadit Čechy
Připravujeme v dalších dnech:
ÚTERÝ:Drew Doughty
STŘEDA:Steven Stamkos
ČTVRTEK:Vše o víkendovém draftu

Šikovnost ruského křídla ostatně mohli posoudit i čeští fanoušci na posledním mistrovství světa dvacetiletých v Pardubicích a Liberci. Ačkoliv byl Filatov nejmladší ze všech hráčů sborné, v produktivitě neměl konkurenci a více než jeho devět bodů v sedmi zápasech na celém turnaji nasbíral jen Američan van Riemsdyk. Ve čtvrtfinále se Filatov mimojiné podílel gólem a asistencí na výhře 4:1 nad českým týmem.

V semifinále šampionátu sice Rusové nestačili na Švédy, ale v souboji o bronz Filatov dvěma góly a asistencí pomohl k výhře nad USA 4:2 a mohl být spokojen. Zdá se, že je před ním velká budoucnost. „Je schopen se v NHL prosadit, protože umí střílet góly a dokáže být stejně platný v ofenzívě, tak i při bránění,“ chválil svého svěřence bývalý dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a kouč ruské dvacítky Sergej Němčinov.

Reklama